"Eens zien waar we staan"

"Eens zien waar we staan"

Speeldag 24 - Jupiler Pro League - 03-02-2019 om 14:30 u

Natuurlijk ging het op de persconferentie voor de match tegen Brugge nog over de kwalificatie voor de bekerfinale. Hoe kon het ook anders? Jess Thorup benadrukte daarbij vooral het belang van samen doelen te verwezenlijken: "Mijn doel is altijd geweest een team te willen bouwen. Wel, matchen als die tegen Oostende zijn daarbij ongelofelijk belangrijk. Samen zoiets te beleven, die kwalificatie afdwingen na zo'n collectieve strijd en onder zo'n druk, dat zijn momenten waarop je groeit als team. Maar tegelijkertijd is de match nu voorbij. Ik heb ervan genoten, maar we hebben dat gevoel nu weggestopt. We mogen uitkijken naar die finale, maar we moeten het ook achter ons laten. Want we spelen nu onze 5e match in 14 dagen tegen een topteam, één van de beste van België. Een team dat ook Europees zeer goed presteerde, in Dortmund bijvoorbeeld. Het is een goeie gelegenheid voor ons om te zien waar we staan."

Na 4 wedstrijden in 10 dagen waaronder een gewonnen topper tegen Anderlecht, twee slopende bekermatchen en een wedstrijd op een moeilijk veld in Kortrijk, bestaat de kans dat sommige spelers het fysiek lastig krijgen. Niets van dat alles volgens Thorup: "Normaal heb je na zo'n zware reeks en zeker op de eerste training na de laatste match altijd wel een speler of 5 die wat kwaaltjes hebben en binnen blijven voor verzorging. Nu was er niet één die ontbrak. Dat verbaasde mij ook ja, maar het toont dat die kwalificatie een enorme boost heeft gegeven. Ze voelen precies geen pijn of vermoeidheid meer (lacht).

"Winnen maakt een verschil. Normaal heb je na zo'n reeks altijd wat gekwetsten. Nu niet. Die match heeft ons een enorme boost gegeven."  - Jess Thorup

Hebt vertrouwen in uzelve

Ook gehoord op de persconferentie voor de confrontatie met Club Brugge: "De sfeer in Jan Breydel kan intimiderend zijn, heb je daarover gesproken met je spelers?" Het antwoord was typisch Thorup: "Dat heb ik gehoord ja, dat de tegenstander en de scheidsrechter er vaak onder druk worden gezet. Daar moeten we gewoon mee omgaan en tonen dat we geloof hebben in onszelf. We moeten enkel kijken naar onze eigen prestatie en ons niet laten beïnvloeden door externe factoren."

Vast elftal?

Evolueert Thorup naar een vast elftal na de wintermercato, was een andere vraag. Het antwoord blijkt een vastbesloten "neen": "Ik bekijk het steeds match per match. Er is nu concurrentie op alle posities en dat is een goeie zaak. Als spelers op maandag al weten dat ze de volgende match zullen spelen, krijg je verslapping. Dat wil ik niet. Door af en toe te wisselen weten spelers ook dat ze deel van het team zijn en kansen krijgen als ze blijven werken. En wie ernaast valt, krijgt terug een prikkel om harder te werken."