Balette: "Verwacht match met veel energie en strijdlust"

Speeldag 14 - Jupiler Pro League - 03-11-2019 om 18:00 u

Bij afwezigheid van de trainer nam Peter Balette uitzonderlijk de honneurs waar op de persconferentie voor de match tegen Standard. Voor Balette liet de 3-3 tegen Anderlecht uiteindelijk toch geen al te bittere nasmaak na: "Ik denk dat we onszelf de morele winnaar mogen noemen tegen Anderlecht. Op de bank voelden we allemaal, zelfs bij 3-1,  dat we nog konden terugkomen als we een aansluitingstreffer zouden scoren. Een mentale opsteker, al was het wel de bedoeling om met de 3 punten naar huis terug te keren. Daarom was er bij de goal van Plastun veel ontlading. Hij is ook iemand die zo'n moment echt verdient." 

Best of the rest? 

Is de wedstrijd tegen Standard het moment om te bepalen wie op dit moment de sterkste is na Cub Brugge? Balette: "Ik denk het wel. Wij willen daar in elk geval om strijden. Bij Brugge zitten ze nu op een wolk omdat bij hen alles op wieltjes loopt en ze heel sterk lopen te voetballen. Maar dat wil niet zeggen dat wij ons neerleggen bij die situatie. We moeten kijken naar de hogere posities in de ranking en dit is het moment om punten in te lopen op Standard. Bovendien hebben we een thuisreputatie te verdedigen. En zolang we uit niet winnen, zijn we verplicht onze thuismatchen te blijven winnen als we bovenaan willen blijven meedraaien. Ik verwacht een leuke wedstrijd met heel veel energie en strijdlust. En Michel Preud'homme kennende ook met een tactisch kantje. "

Tactische aanpak Standard

Er was na Club Brugge - Standard kritiek op de aanpak van Standard. Onterecht volgens Balette: "Iedere ploeg en iedere coach heeft het recht te spelen op de manier waarop zij zich het best voelen of wat volgens hen de beste manier is om de tegenstander aan te pakken. Het is te kort door de bocht om dat een tegenstander te verwijten. Tot slot is elke trainer verantwoordeijk voor de resultaten die hij haalt. En haal je resultaten zoals Standard doet, dan kan je daar niets over zeggen. Ik denk trouwens niet dat onze coach daar mee bezig is.

"We hebben een sterke ploeg met internationale ervaring die zich niet snel uit zijn lood laat slaan." - Peter Balette

Balette: "Het is aan ons om een manier te vinden Standard goed aan te pakken. We willen de spelers niet het gevoel geven teveel met de tegenstander bezig te zijn. Dat wil niet zeggen dat we de spelers niet briefen over een mogelijke aanpak van de tegenstander of bepaalde zaken die kunnen spelen. Op Mechelen geef je bijvoorbeeld mee dat het publiek dicht op het veld zit en zich zo probeert te laten gelden. Maar dergelijke externe factoren mogen je als sporter nooit uit evenwicht brengen. Ik denk ook niet dat dat bij ons het geval is. We hebben een sterke ploeg met internationale ervaring die zich niet snel uit het lood laat slaan."

Verval

Is er bij sommige spelers sprake van fysiek verval door de drukke kalender en de snelle opeenvolging van matchen? Balette: "De meeste coaches kijken match per match. En er zijn nu geen matchen die we lager kunnen inschatten. Het zijn stuk voor stuk tegenstanders van formaat nu. Anderzijds kan je ook niet elke match met je beste elf spelen. Ik denk dat we in de breedte meer dan voldoende gewapend zijn om mensen die moe zijn te vervangen. Dat hebben we gisteren én op STVV gedaan. Voorlopig ziet alles er goed uit. De coach zal de juiste ingrepen doen om 100% fitte spelers op veld te brengen."

"Dat we tegen Anderlecht en Wolfsburg dat fysieke surplus en die power kunnen brengen is goed om zien, maar het mag ons niet gerust stellen. Ben je gerust, dan komt er gemakzucht in de ploeg. We moeten het elke wedstrijd kunnen brengen om 95 minuten op hoog tempo spelen. Het is een noodzakelijke voorwaarde om als topclub bovenaan mee te draaien." - Peter Balette

Fysieke weerbaarheid

Het was niet de eerste keer dat de Buffalo's een achterstand van 2 doelpunten ongedaan maakten. Is het een geruststelling dat de ploeg in staat is om fysiek diep te gaan en zo terug te vechten? Balette: "Een geruststelling vind ik dat niet want als we ons gerust stellen, komt er misschien gemakzucht in de ploeg. We moeten het elke wedstrijd kunnen brengen om 95 minuten op hoog tempo te kunnen volhouden.  Dat is iets waar de coach ook heel vaak op hamert. Dat we tegen Anderlecht en Wolfsburg dat fysieke surplus en die power kunnen brengen is goed om zien. Maar het is een noodzakelijke voorwaarde als topclub om bovenaan mee te draaien."