Vanderhaeghe: "Aanvallen met overtuiging"

Vanderhaeghe: "Aanvallen met overtuiging"

Speeldag 7 - Play-Off 1 - 04-05-2018 om 20:30 u

In playoff 1 kan het nog alle kanten uit. 4 finales zullen bepalen op welke plaats de Buffalo's eindigen. De eerste van die finales wacht vrijdag om 20u30 tegen Charleroi, niet meteen de favoriete tegenstander van de Buffalo's en een lastig te manouevreren blok. Yves Vanderhaeghe: "We weten waaraan we ons kunnen verwachten. Het komt er op aan de fouten te vermijden die we daar maakten, met genoeg overtuiging aan te vallen én efficiënt te zijn. Als we dat doen, kunnen we winnen."

Toenemende druk

Dat de druk om te winnen toeneemt na de 1 op 12, vindt Vanderhaeghe logisch. Toch heeft hij er geen problemen mee: "Voetbal blijft een fantastische sport. Op topniveau hoort druk er echter bij. Maar als spelers op het veld staan en alleen bezig zijn met die druk, komt het niet goed. Ze hebben van hun hobby hun beroep kunnen maken omdat ze talent hebben, dit graag doen en er plezier aan beleven. Als ze daaraan denken in plaats van aan die druk, dan komt het goed. Daaraan heb ik gewerkt deze week. Aan de boodschap dat ze zich van de druk niets moeten aantrekken, dat ze met plezier op het veld moeten staan en met mooi en aanvallend voetbal hun doel moeten bereiken."

Vertrouwen in plaats van twijfel

Dat enkele spelers wat met hun vorm lijken te worstelen en dat de Buffalo's ook zomaar zesde zouden kunnen eindigen op het einde van de rit, ook daar wil de coach zich geen zorgen over maken: "Ik vind niet dat we ons na de match tegen Standard nodeloos zorgen moeten maken. We hebben een goede match gespeeld en genoeg kansen gehad om meer dan 1 goal te maken. We hebben er trouwens ook meer dan 1 gemaakt (fijntjes). Maar externe factoren hebben ons genekt. Iedereen heeft die match gezien en er verder over uitweiden hoeft dus niet."

Dat een aantal jongens naar hun beste vorm zoekt ziet de coach ook: "Dat klopt maar ik zou niet weten waarom ze zouden twijfelen aan zichzelf. Natuurlijk, als het niveau van enkele spelers wat zakt, dan lijdt het collectief daar ook onder. Neem nu Esiti. Als hij goed is, is hij een beer. Dan zet niemand hem opzij en heb je gigantisch veel fysieke presence op het middenveld. Anderzijds is hij nog jong en is als hij wat vertrouwen mist, zie je dat in zijn spel. Niet iedereen is al matuur op zijn 22, 23 jaar. Sommige spelers van 26 of 27 jaar hebben dat nu nog niet. Misschien is het dat gemis in ervaring dat we wat voelen in play off 1. Het kan ook zijn dat sommige jongens  wat nerveus zijn of moeite hebben met de druk. Dat zijn allemaal zaken waar je als trainer niet altijd veel aan kan doen. Maar ik ga ze nooit verder onder de grond steken. Zolang ik coach ben, zal ik mijn spelers altijd steunen en ervoor proberen zorgen dat ze constanter worden in hun prestaties."