"Opstaan en reactie tonen"

"Opstaan en reactie tonen"

Voor Jess Thorup is het duidelijk, de verloren bekerfinale is de grootste desillusie uit zijn carrière. Hij ziet echter maar één mogelijke manier om de ontgoocheling door te spoelen en dat is door weer recht te krabbelen en te zeggen: "Ok. We hebben gefaald maar we komen dit te boven."

Verantwoordelijkheid nemen

Dat het verlies van de finale er stevig ingehakte, is duidelijk. Tegelijkertijd is zo'n dieptepunt ook een leermoment volgens Thorup: "Het gaat erom hoe je omgaat met de teleurstelling."

"Er zijn twee manieren om met zo'n verlies om te gaan. Of je steekt je weg en je komt je huis niet meer uit. Of je staat op en zegt: "Ik heb gefaald maar ik kom hieruit."

"Toen we met de groep bespraken hoe we moesten omgaan met het verlies van de finale, heb ik verteld dat die match voor mij een ongelofelijk desillusie was en dat ik me heb afgevraagd of ik het niet anders had moeten doen. Als coach word je na zo'n match gedwongen in de spiegel te kijken en je af te vragen wat anders of beter had gekund. Ik ben tegen de spelers heel eerlijk geweest over hoe ik het zag. Dat is een van de moeilijker aspecten van coachen. Maar je moet je verantwoordelijkheid nemen. En een deel daarvan voor mij was in dit geval om mij te excuseren bij de fans." 

Goed moment?

Thorup: "Ik weet dat ons zondag een moeilijke match wacht maar ik wil een reactie zien van mijn jongens. Ik heb gezegd dat ze ontgoocheld mochten zijn maar dat ze gisteren (donderdag) moesten gebruiken om hun hoofd leeg te maken. Het is voor de club nu heel belangrijk om die vijfde plaats te pakken. Ik ken het belang voor de supporters van wedstrijden tegen Club. Het is voor de jongens dan ook goeie gelegenheid om zich te herpakken en te strijden met alles wat ze hebben. We hebben in februari een hele goeie matche tegen hen gespeeld, zetten hen goed onder druk en kregen de 1-1 pas binnen na het rood voor Esiti. In de playoffs was het 20 minuten gelijkopgaand tot de rode kaart van Vadis. Daarna waren zij meester over de match. In onze derde match moeten we nu tonen dat we iets geleerd hebben van de vorige wedstrijden."

Gekraakt onder de druk? 

 

Druk op de coach

De wedstrijd die het seizoen moest redden werd verloren. Er was gisteren dan ook een onderhoud tussen het bestuur en de hele trainersstaf. Wat daar werd gezegd hield Thorup voor zichzelf, enkel dit wou hij kwijt: "Het is duidelijk dat het bestuur erg ontgoocheld was. Iedereen heeft op de meeting zijn gevoel over de wedstrijd en de aanpak gegeven en verwoordt wat er op zijn lever lag." 

"Ik kan niet bezig zijn met de vraag hoeveel wedstrijden ik nog krijg. Ik hou mijn focus op het team en blijf werken om ons beter te maken. Dat is de enige manier."

De vraag werd dan ook gesteld of de coach zich zorgen maakte over zijn positie. Thorup: "Als zoiets gebeurt, wordt de coach altijd in vraag gesteld. Dat is nu eenmaal voetbal. Ik weiger echter te denken aan hoeveel respijt ik nog zou hebben. Als coach kan je niet denken aan hoeveel wedstrijden je nog resten want dan verlies je je focus. Ik moet blijven werken voor het team. Dat is het enige waaraan ik denk. Normaal kijk ik altijd snel de wedstrijdenbeelden terug. Dat heb ik nu niet gedaan. Onderweg naar Gent heb ik veel nagedacht over de wedstrijd. Ik heb de fans toegesproken op het Sint-Pietersplein en me geëxcuseerd voor het verlies, Wat ook hielp om het wat te plaatsen. Daarna ben ik naar huis gegaan, ben ik nog even met mijn gezin samen geweest en ben ik gaan slapen. Het maalt natuurlijk door je hoofd maar je moet door. Na het opstaan begin je te denken over wat je gaat zeggen tegen de spelers, hoe we Brugge tactisch gaan aanpakken, enzovoort. Dat verwacht iedereen van jou en dat doe je dan ook. Zo probeer ik het te verwerken."