Vooruitblik met Renato Neto

Vooruitblik met Renato Neto

Open monden in voetbalgek Brazilië. Voor één keer niet na een doelpunt van Neymar of Hulk, wel na het zien van Renato Neto’s acrobatische treffer tegen Lokeren. Het leverde de middenvelder een prijs op van de grootste televisiezender in zijn thuisland. “Brazilië heeft me de voorbije maanden beter leren kennen”, vertelt Neto, die ook vooruitblikt naar het duel met OH Leuven. “Leuven onderschatten is het domste wat we kunnen doen.”

Heel wat lof na de wedstrijd tegen Lokeren. Hoeveel deugd deed dat?

“Zowel voor het team als voor mezelf was het een opsteker. Ik besefte dat ik voordien niet mijn beste niveau haalde. Maar tegen Lokeren voelde ik me wel opnieuw goed in mijn vel. Vooral mijn doelpunt was een grote opluchting.”

Hij werd zelfs verkozen tot mooiste van de week in Brazilië.

“(enthousiast) Door Globo, de grootste televisiezender in ons land. Elke week selecteren ze vijf doelpunten uit het internationale voetbal. Op het moment van de bekendmaking was ik net aan het kijken. Die erkenning maakte me erg gelukkig. Ook mijn familie was bijzonder trots. Zij hebben heel wat publiciteit voor me gemaakt bij hun vrienden. (lacht) Uiteindelijk won ik de verkiezing met 88% van de stemmen. Zelfs de presentatrice was verrast dat ik met zo’n grote voorsprong won.”

Is jouw populariteit in Brazilië gestegen de voorbije maanden?

“Dankzij onze prestaties in de Champions League heeft Brazilië me de voorbije maanden beter leren kennen. En wist je dat ze ook de Belgische competitie uitzenden? Elke zondag tonen ze de wedstrijd van half drie. Voor mijn familie is dat geweldig. Op die manier konden ze de partij tegen Anderlecht rechtstreeks volgen. Voor mijn moeder was het de eerste keer dat ze me live aan het werk zag op televisie. Na afloop was ze bijzonder trots.”

Even terug naar eigen land. Hoe belangrijk zijn die twee laatste wedstrijden in de reguliere competitie nog?

“Elk punt telt voor ons. We willen met een zo groot mogelijke voorsprong aan de play-offs beginnen. De komende twee wedstrijden gaan we dus voor zes op zes. Maar we beseffen dat het niet vanzelfsprekend wordt. Leuven knokt tegen de degradatie en Charleroi… Tsja, we weten hoe moeilijk die partij is voor ons.”

Je coach is op zijn hoede voor Leuven. Geldt voor de spelersgroep hetzelfde?

“Leuven onderschatten is het domste wat we kunnen doen. Ze zullen vanavond vechten voor elke bal, want ze hebben de punten absoluut nodig. Ook in hun wedstrijd tegen Oostende zag je die vastberadenheid. Bovendien beschikken ze met jongens als Trossard, Bostock en Croizet over een pak individueel talent. Maar met de fans achter ons, moeten we de drie punten kunnen thuishouden. We mogen vooral Leuven niet in hun spel laten komen.”

(JVDV)
Foto: Yves Masscho