"Positief probleem als coach"

De topper tegen Anderlecht wordt dit keer op een vrijdagavond gespeeld. De troepen van Jess Thorup ontvangen op 7 februari de ploeg uit Brussel in Fort Ghelamco. Jess Thorup en Michael Ngadeu blikten alvast even vooruit naar de match.

Drie matchen in 2020, alle drie gewonnen. Het zit goed in de ploeg, dat beaamt ook coach Jess Thorup: "We zitten in de goede flow. Met de winst op Mechelen hebben we nu al vier matchen op rij gewonnen. Met Anderlecht komt er een sterk team naar de Ghelamco Arena. Velen hadden hen al afgeschreven maar ze strijden nog steeds voor een plek in Play-Off 1. Ik val misschien in herhaling maar het wordt opnieuw een moeilijke match voor ons."

Wie vervangt Sven Kums?

De meest gestelde vraag deze week: wie speelt op de plaats van Sven? Thorup staat voor een moeilijke keuze: "Als coach zit ik met een positief probleem. Er zijn drie spelers die in aanmerking komen om in de plaats van Sven te komen. Zowel Brecht Dejaegere, Sulayman Marreh als Roman Bezus kunnen op het middenveld uit te voeten. Brecht speelde 75 minuten met de beloften om terug ritme op te doen en toont me dat hij klaar is voor het grote werk. Roman speelde goed in de afgelopen matchen en scoorde ook. Sulayman viel tekens zeer goed in. Allemaal goed nieuws, maar het bemoeilijkt de job als coach wel (lacht).

"Veel zal afhangen van de fitheid van Laurent Depoitre. Ik kan er nu nog niet veel over zeggen. Het wordt afwachten. Hij zit in de selectie en trainde mee maar ik wacht morgen (vrijdag) zijn reactie af. Op basis daarvan maak ik een beslissing. Ik heb alvast een plan A, B en C klaar."

"Wanneer ik me tijdens een wedstrijd omdraai, schrik ik telkens van mijn bank. Er zit zoveel kwaliteit in onze kern en dat maakt het wisselen eenvoudiger." - Jess Thorup

Bank met kwaliteit

De Gentse kern bevat kwaliteiten, dat beseft ook Thorup: "Door de afwezigheid van Sven moeten we puzzelen en dat is een challenge voor mij. Niet dat ik met de handen in het haar zit, integendeel, er zijn heel wat opties. Telkens ik me tijdens een wedstrijd omdraai schrik ik van mijn bank. Er zit zoveel kwaliteit in onze kern en dat maakt het wisselen eenvoudiger. We hebben iedere speler nodig.  De invallers brengen keer op keer wat we van hen verwachten en dat stemt me als coach heel gelukkig."

Strijd om PO1 

Met Anderlecht ontmoet KAA Gent al de derde ploeg op rij die vecht voor Play-Off 1 na KRC Genk en KV Mechelen. Volgens Jess Thorup belooft het een harde strijd te worden: "Ik ga zelf de teams niet rangschikken ten op zichte van elkaar, want ze zijn aan elkaar gewaagd. Anderlecht moet winnen vrijdag. Dat kan een voordeel zijn voor ons. Ze gaan aanvallen en daar liggen kansen. Met ons vertrouwen gaan we hoe dan ook voor de volle buit. Hoe je het ook draait of keert, het wordt alweer een belangrijke wedstrijd vrijdag. Stel dat ze Play-Off 1 halen, is het nu zaak om een kloofje met hen te slaan."

Fort Ghelamco

"We behaalden tot nog toe 32 op 36. Het is geen apart doel om een bepaald aantal punten te halen in eigen huis maar het is wel een mooie statistiek. We halen het ook steeds aan telkens we thuis spelen. Samen met de fans hebben we er Fort Ghelamco van gemaakt. De wedstrijd vrijdag is uitverkocht dus het belooft een leuke sfeer te worden. Ik kijk er naar uit."

"Als je de nul houdt, heb je al voor de helft gewonnen" - Michael Ngadeu

Michael Ngadeu

Voor Michael Ngadeu is Anderlecht geen onbekende: "RSCA is voor mij een van de grootste clubs van België. Toen ik bij Slavia Praag speelde, versloegen zij ons in de Europa League. Nu gaan ze door een moeilijkere periode maar het respect voor de club blijft. Ik denk dat ze Play-Off 1 halen maar vrijdag pakken wij de volle buit in de Ghelamco Arena."

Sven Kums moet vrijdag de partij missen. "Heel jammer want ook wij zullen hem op het veld missen. Zijn sterkte is rust brengen in het spel. Het zal anders spelen zijn maar onze kern heeft voldoende kwaliteit. De jongens die op de bank zitten hebben hun eigen sterktes en zullen dit vrijdag toevoegen aan het team. Ik heb er vertrouwen in."

Clean sheets

Dat clean sheets belangrijk zijn voor doelmannen is een evidentie maar dat is het ook voor een ploeg volgens Ngadeu: "Of clean sheets een doel zijn? Tuurlijk. Niet alleen voor Thomas Kaminski, maar voor de hele ploeg. De nul houden toont hoe je als ploeg hebt samengewerkt. Als je de nul houdt, heb je ook al voor de helft gewonnen. Het is iets waar we nog veel progressie in kunnen maken."

Antoine Colassin

Met Antoine Colassin heeft Anderlecht een talentvolle maar nog onbekende spits lopen. Voor Michael Ngadeu doet het er weinig toe wie hij voor zich heeft: "Ik ken hem minder goed dan andere spitsen uit de competitie maar dat maakt weinig uit. Hij is een talentvolle speler maar uiteindelijk blijft mijn taak hetzelfde. In de videoanalyse legt de staff bepaalde accenten. Daar besteed je extra aandacht aan in de match maar uiteindelijk primeert het collectief en wil je zo weinig mogelijk tegendoelpunten. We zullen zien wat de confrontatie geeft vrijdag."