"Starten met de juiste focus"

Speeldag 18 - Jupiler Pro League - 09-12-2018 om 20:00 u

Van bij zijn komst hamert Jess Thorup op het belang van thuismatchen: "Van onze 4 thuismatchen hebben we er nu 3 gewonnen en 1 keer gelijkgespeeld. Als we "top of the league" willen zijn, is thuis winnen heel belangrijk. Het is het fundament voor goede resultaten en een goed klassement. Dus hopelijk kunnen we daar zondag mee doorgaan." 

Vroeg scoren

Wat Thorup betreft is er bij Eupen - "a strong team with some good skills up front" - één man die er uitspringt: Luis Garcia. De 37-jarige Spaanse middenvelder die zijn opleiding bij Real Madrid genoot, is volgens hem de meest Panda waar het meeste Eupense gevaar van uit gaat. Zijn principes indachtig gaat de meeste aandacht echter naar zijn eigen team. Vroeg scoren tegen Eupen is wat hem betreft een van de sleutels tot een goed wedstrijdverloop: "We hebben de laatste matchen wel getoond dat we "in control" zijn en dat we kunnen wachten op het juiste moment. We spelen met een zeker met vertrouwen. Eupen zal natuurlijk op de tegenaanval proberen spelen. Vroeg scoren kan dan helpen om het momentum te grijpen en hen het gevoel te geven dat het een moeilijke avond zal worden. Een zaak die daarbij volgens hem nog beter kan, is de juiste focus bij de start van een wedstrijd (zie video). 

Aanvallende verdedigers

Uiteraard had Thorup behalve zijn opmerkingen over scherpte bij de start van een wedstrijd ook oog voor de zaken die wel goed evolueren, zoals verdedigers die vlot mee in de aanval trekken. Zo zag hij dat Dylan Bronn en ook Arnaud Souquet aanvallend goed hun streng trekken: "Je kan op training wel oefenen en vragen dat je verdedigers aanvallend initiatief nemen, maar het belangrijkste is dat ze dat ook tijdens de match doen. Dylan is op dat vlak de laatste 3 wedstrijden goed bezig. Hij houdt ervan naar voor te spelen en is dankzij zijn snelheid ook tijdig terug wanneer nodig. 

Polyvalente Dejaegere en stijgende vorm Souquet

Na eerder al op de 10 en centraal op het middenveld gespeeld te hebben, nam Brecht Dejaegere tegen Beerschot de rechtervleugel voor zijn rekening. Een geslaagd experiment? Thorup: "Ik heb sinds mijn komst ook veel matchen uit verleden bekeken en met mijn staf gesproken. Het belangrijkste wanneer je een speler analyseert is kijken welke skills iemand heeft. Brecht kan dribbelen, diep gaan maar ook druk zetten en verdedigt mee wanneer het moet. Hij heeft ook een goeie klik met veel andere spelers én hij kan links en rechts uit de voeten. Een interessant profiel.

Dat Dejaegere tegen Beerschot goed uit de verf kwam, heeft volgens Thorup ook te maken met de stijgende vorm van Arnaud Souquet. Na enkele maanden lijkt die zich fysiek ook aangepast te hebben aan de Belgische competitie. Maar is er meer: "Nu hij weet dat hij zal spelen, speelt Arnaud ook met meer vertrouwen. Hij heeft me getoond dat hij kan wat ik wil: offensief meedenken, aanvallen - hij komt nu zelfs in de box - maar ook hard verdedigen wanneer nodig. Bovendien komt Brecht al eens naar binnen knijpen, waarna Arnaud over hem kan gaan. Dat helpt allemaal." 

Blessures Plastun, Asare, Kvilitaia

Goed nieuws ook uit de ziekenboeg waar Plastun en Asare hoogswaarschijnlijk klaar zullen zijn voor de wedstrijd zondag. Giorgi Kvilitaia zou dan weer voor liggen op schema en mogelijks al voor Nieuwjaar inzetbaar zijn?

"Als ik Kvilitaia zelf moet geloven, dan zit ie zondag al op de bank."

Thorup nuanceerde dat nieuws wel: "Als ik Giorgi zelf moet geloven, kan hij zondag alweer invallen (lacht). Wel, dat toont in elk geval dat hij een speler is die mentaal sterk staat en steeds positief blijft. Hij doet grote delen van de training wel al mee, is erbij bij de opwarming en de positiespelletjes en zo, maar hij is nog niet klaar en moet nog groeien."

Johnny Mølby: meer dan stilstaande fases alleen

De nieuwe assistent-coach Johnny Mølby werd onder meer aangetrokken om de stilstaande fases onder zijn hoede te nemen. De aanwezige pers wou weten of hij nu al een impact kan hebben. Thorup: "Dat is niet zo makkelijk na minder dan een week, maar hij is hier om te werken en heeft vandaag al iets geprobeerd op dat vlak. Anderzijds zal dat niet zijn enige werk zijn. Ik verwacht van hem ook dat hij spelers individueel beter maakt, met hen praat, etc. We moeten hem wat tijd geven maar ik hoop wel op een snelle impact ja.