Persconferentie KAA Gent - Zenit

Persconferentie KAA Gent - Zenit

Het jaarboek van KAA Gent telt al enkele historische hoofdstukken. Morgenavond, tegen Zenit Sint-Petersburg, kan daar nog eentje met een gouden titel bijgeschreven worden. Hein Vanhaezebrouck sprak op D-Day -1 de pers toe.

"Hopelijk trekken we de lijn van de vorige wedstrijden door"

“We hebben goed nieuws”, opende Vanhaezebrouck met een grote glimlach. “Zowel Milicevic, Dejaegere als Nielsen zijn fit voor de wedstrijd tegen Zenit. Dat betekent dat we uit een ruime groep kunnen kiezen, wat me uiterst tevreden stelt.”

Bij Zenit is er wél een opvallende afwezige: de Braziliaanse superster Hulk. “Dat verandert iets aan de wedstrijd”, aldus Vanhaezebrouck. “Hoe dan ook hadden we met hem erbij ook 50% kans. Dat moet je altijd zeggen als je thuis speelt, want dan kunnen we iets meer. Als we hetzelfde voetbal kunnen brengen als in onze vorige matchen zou ik erg tevreden zijn. Toen was niet enkel ons spel goed – we waren defensief scherp en offensief beslissend -, ook het resultaat was er. Hopelijk kunnen we die lijn doortrekken.”

Ook zonder Hulk is de coach op zijn hoede voor de Russische landskampioen. “Zenit heeft de kwaliteit om op ieder moment toe te slaan. Saai noem ik hun spel allerminst. Ze kunnen een goede organisatie neerzetten, geven weinig weg en slaan hard toe als ze ruimte krijgen. Ik heb mijn spelers al enkele goals laten zien en dan zie je op hun gezicht dat ze onder de indruk zijn. Bovendien beschikken ze over veel ervaring en gebruiken ze hun kwaliteiten optimaal. Ze zijn trouwens nog de enige ploeg in de Champions League die nog het maximum op de punten heeft.”

Ondertussen was de Russische media vooral geïnteresseerd in het veiligheidsaspect van de partij. Zo werd gevraagd of Vanhaezebrouck het eens was met de beslissing om de bezoekende fans toe te laten. “Ik ben niet de man die moet beslissen of het publiek mag komen of niet”, reageerde de coach. “Maar iedereen weet dat voetbal en fans altijd samen gaan. Hier zit dan ook een trainer die tevreden is dat er morgen geen 19.000, maar 20.000 supporters in het stadion zullen zijn. Schrik moeten de Russische fans zeker niet hebben. Voetbal is hier een feest – dat zal morgen zeker blijken.”

"Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet" 

Geen stress te bespeuren op de Gentse persconferentie. Niet bij Hein, evenmin bij aanvoerder Sven Kums. “Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet als voetballer”, aldus Kums. “Als kind kijk je naar de Champions League en nu sta je daar plots zelf. De Champions League-hymne is sowieso al bijzonder, maar morgen zal het nog meer kriebelen omdat er zoveel op het spel staat.” De afwezigheid van Hulk was alvast een thema in de Gentse kleedkamer. “Natuurlijk is er over de afwezigheid van Hulk gesproken. Hij is een sleutelspeler bij Zenit. Voor ons is het dus goed nieuws dat hij er niet bij is. Al ben ik ervan overtuigd dat er in die ploeg nog andere goede spelers zitten. En die jongens zullen zich ongetwijfeld willen bewijzen.”

Foto's: Belga Image