KAA Gent Foundation laat meer meisjes voetballen

KAA Gent Foundation laat meer meisjes voetballen

Steeds meer meisjes en vrouwen willen voetballen. Omdat niet alle Gentse clubs een meisjeswerking hebben, startte de KAA Gent Foundation binnen het Elk Talent Telt-partnerschap eind 2017 met een project om het meisjesvoetbal in Gent een extra boost te geven.

In dit eerste seizoen wordt een meisjeswerking opgestart bij onze partnerclubs HT Zwijnaarde en bij JAGO Sint-Amandsberg. De KAA Gent Foundation wil samen met de Elk Talent Telt partnerclubs 6 meisjeswerkingen opstarten of versterken over een termijn van 3 jaar.

VRT Nieuws maakte deze reportage over het project.

Meisjes tot 14 jaar voetballen op veel plaatsen samen met de jongens. Het aanbod specifiek voor meisjes is in Gent niet erg uitgebreid. Naast KAA Gent Ladies beschikt enkel Jago Sint-Amandsberg over een jeugdploeg voor meisjes. KAA Gent ladies, HT Zwijnaarde, KSCE Mariakerke en KVE Drongen hebben een team voor volwassen dames.

Elke Gentenaar moet de kans krijgen om te voetballen, dat is ons uitgangspunt” zegt Resul Tapmaz, voorzitter van de KAA Gent Foundation. “Voor een aantal groepen is dat vandaag onvoldoende het geval. Via Elk Talent Telt worden voetbalclubs aangemoedigd in te zetten op meisjesvoetbal. Ook voor G-voetbal en wandelvoetbal is er veel aandacht. Zo wordt de basis van het voetbal verder verbreed.”

In nauwe samenwerking met KAA Gent Ladies organiseert de KAA Gent Foundation op de terreinen van een provinciale voetbalclub laagdrempelige initiatietrainingen voor meisjes” licht Pierre Vander Veken van de KAA Gent foundation toe. “Vervolgens wordt tweewekelijks een training gepland met trainers van KAA Gent Foundation en nog later wordt de intensiteit opgedreven tot een wekelijkse, recreatieve training.  In een volgende fase neemt de lokale club de organisatie en financiering van de training over.”

Momenteel zijn twee meisjesvoetbalwerking opgestart aan de basis. Op HT Zwijnaarde in Nieuw Gent komen wekelijks een 20-tal meisjes (6-15 jaar) voetballen. De werking wordt aan het einde van dit seizoen overgedragen aan HT Zwijnaarde. Een tweede werking is recent opgestart in Sint-Amandsberg en vormt een aanvulling op en versterking van hun huidige meisjeswerking van Jago Sint-Amandsberg. Ook hier nemen een 20-tal meisjes deel.

Na de zomer wordt in samenwerking met KVV Sint-Denijssport een meisjeswerking opgestart in Sint-Denijs-Westrem. De KAA Gent Foundation wil zo samen met de ETT partnerclubs 6 meisjeswerkingen opstarten (of versterken) over een termijn van 3 jaar. Het project wordt voor een periode van drie jaar gefinancierd door Silvertie.