"Play Off 1 is ook een leerproces"

Speeldag 4 - Play-Off 1 - 13-04-2019 om 20:30 u

Ondanks 3 nederlagen in de playoffs blijft Jess Thorup positief: "We staan na 3 matchen met nul punten, dat is hard. Maar de play-offs zijn voor mijn team ook een leerproces. Daarom was het zo belangrijk erbij te zijn. Jonge spelers moeten dat soort matchen kunnen spelen om ervaring op te doen en te voelen dat ze nog bepaalde stappen moeten zetten."

"Het maakt ze niet uit of ze de bal hebben of niet. Ze blijven gewoon wachten op die ene kans." - Thorup over Antwerp 

Royal Antwerp FC, het tegenovergestelde van KAA Gent?

Is Antwerp het tegenovergestelde van KAA Gent? Thorup: "Ze hebben hun manier van spelen maar ze kunnen wel uit een halve kans een doelpunt maken. Wij hebben daar nu veel meer grote kansen voor nodig. Ik zeg niets over hun manier van spelen want ieder doet het zoals hij wil, maar wij moeten echt meer gaan scoren én minder doelpunten binnenkrijgen. Want 7 tegengoals in 3 matchen is ook teveel. Zeker tegen teams als Antwerp of Standard. Zij hebben er geen moeite mee je laag op te wachten en te loeren op die ene kans. Voor ons is het héél belangrijk dat we tegen dergelijke teams pakken wat we kunnen op het moment dat het moet. Je moet jezelf belonen op het juiste moment."

"Voor ons is het héél belangrijk dat we tegen dergelijke teams pakken wat we kunnen op het moment dat het moet."

De ervaring van Mbokani

Heeft die efficiëntie te maken met leeftijd en ervaring? Thorup: "Wij hebben veel jonge spelers vooraan, dat klopt, maar leeftijd is voor mij niet belangrijk. De beste stel ik op. Maar over 10 matchen zal er wel een verschil zijn tussen aanvallers als David en Yaremchuk en een spits als Mbokani. Die weet met al zijn ervaring op elk moment wat hij wanneer moet doen. Wanneer hij moet lopen of inhouden, wanneer de bal te spelen of net niet. Daarom is het zo belangrijk om erbij te zijn. Zodat spelers weten wat ze tekort komen om bijvoorbeeld Europees nog een niveautje hoger te spelen. Het is een leerproces en we betalen nu wat leergeld."

"Play Off 1 is een leerproces. En op dit moment betalen we leergeld." 

Groeiproces

Desondanks blijft Thorup trouw aan zijn aanpak: "Als coach kan je altijd kiezen voor de korte termijn, je meest ervaren spelers zetten en enkel kijken naar de punten. Maar ik wil dat mijn spelers beter worden. Dat is de weg waar ik voor kies. Ik wil jonge spelers kansen geven zodat ze bij ons tot toppers kunnen uitgroeien." 

Zal hij, nu het wat moeilijker gaat en zoals Michel Preud'homme eerder deze playoffs aangaf, minder 'positief' gaan spelen? Thorup: "Nee, ik ga niet veranderen en wil het op mijn manier blijven doen. Omdat ik geloof dat je zo het beste resultaat kan halen. Bovendien houden de spelers ervan om aanvallend te spelen. Mijn formatie zal ik regelmatig eens veranderen, dat deed ik eerder ook al, maar mijn stijl nooit." 

Vertrouwen van het bestuur

Wat de coach alvast pleziert, is het gevoel dat het bestuur meegaat in zijn denkwijze. Thorup: "Natuurlijk blijven de resultaten het allerbelangrijkste maar ik voel me gesteund door het bestuur. Zij zien ook dat we spelers beter maken en houden daar rekening mee. Voor de club is het immers belangrijk dat we erin blijven slagen om jonge spelers hierheen te halen en beter te maken."