Hein Vanhaezebrouck: 'Er wachten ons nog vier gevaarlijke duels'

Hein Vanhaezebrouck: 'Er wachten ons nog vier gevaarlijke duels'

Hein Vanhaezebrouck dankt de kalendercommissie. Terwijl op heel wat velden Koning Winter zijn sporen nalaat, trekt de landskampioen zondag naar de onberispelijke kunstgrasmat van Sint-Truiden. “December is de ideale maand om naar STVV te trekken”, oordeelt Vanhaezebrouck, die tijdens zijn persbabbel ook waarschuwde voor het laatste wedstrijdkwartet van 2015. “Er wachten ons nog vier gevaarlijke duels”.

“Onze ziekenboeg wordt alsmaar kleiner en kleiner”, begon Hein. “Zo kan Elhamed (schaambeen) opnieuw zonder problemen meetrainen. Pedersen (knie) heeft voor het eerst opnieuw gelopen. Ondertussen werkt Gershon (knie) individueel op het veld, terwijl Matton (voetzool) binnen revalideert. De bedoeling is dat zij volledig fit aan de stage kunnen beginnen. Van de jongens die speelden tegen Zenit bleef alleen Neto binnen uit voorzorg. Hij heeft wat last aan de knie, maar raakt speelkaar voor zondag.”

Dat slechts één speler noodgedwongen niet kon meetrainen, is volgens Vanhaezebrouck een positief signaal. “Het toont aan dat iedereen nuchter gebleven is na onze overwinning tegen Zenit. Kijk, als teveel jongens met hun hoofd in de wolken lopen, staan er de volgende ochtend slechts vier op het trainingsveld en blijven de andere zeven binnen met ‘last’. Van decompressie is er bij ons dus geen sprake. Er werd zelfs prima getraind.”

De euforie was dan ook amper gaan liggen of Vanhaezebrouck sprak al over de partij van komend weekend. “Ik maakte er bewust meteen een item van. Want als je zoiets realiseert, bestaat het gevaar dat je even blijft zweven. Overal krijg je positieve commentaren, de kranten staan vol met lof en op televisie zijn er constant reportages. Daarom relativeerde ik onze prestatie. Dit is dan ook geen eindpunt waarop je een beker in de lucht mag steken. Ook na Nieuwjaar moeten we nog aan de bak. En ervoor wachten ons nog vier moeilijke duels.”

Daarin treft Gent niet de grootste namen, maar net daar schuilt volgens Vanhaezebrouck het risico. “Tegen Anderlecht en Club Brugge ben je automatisch op je hoede. Nu staan er geen clubs uit de G5 op het programma, maar wel gevaarlijke ploegen. STVV heeft al een pak toppers geklopt, Mechelen is altijd uitstekend tegen de grote ploegen en KV Kortrijk is - die tien slotminuten in Lokeren buiten beschouwing gelaten - de ploeg van het moment. We moeten dus aandachtig zijn.”

Eerst trekken de Buffalo’s naar Sint-Truiden, waar een kunstgrasveld wacht. “Het is de ideale maand om naar STVV te trekken”, aldus de coach. "Heel wat andere matten liggen er nu moeilijker, terwijl ze in juli nog perfect lagen. En voor onze jongens moet het een verademing zijn, gezien de staat van ons veld. Toch blijf er erbij dat voetbal op natuurgras moet gespeeld worden. Al heb ik zeker niets tegen de firma’s die kunstgras plaatsen. Integendeel, ik vind dat elke club over een oefenveld met kunstgras moet beschikken.”

“Zo’n match op kunstgras is geen handicap voor ons”, gaat Hein verder. “Oké, we zijn het minder gewoon, maar dat is logisch aangezien STVV er dagelijks op traint. Dat onevenwicht valt onmogelijk te herstellen op twee dagen tijd. Op tactisch vlak verandert er voor mij weinig. Alleen als ik zie dat iemand er helemaal niet mee om kan, zal ik wisselen. Maar ik ga dus zeker niet enkel kleine spelers opstellen. (lacht)”

(JVDV)
Foto: Belga Image