Voorbeschouwing KAA Gent - R Antwerp FC

Voorbeschouwing KAA Gent - R Antwerp FC

Speeldag 4 - Play-Off 1 - 13-04-2019 om 20:30 u

Op speeldag 4 van Play-Off 1 ontvangen de Buffalo's zaterdagavond R Antwerp FC in de Ghelamco Arena. De aftrap wordt gegeven om 20u30 en alle wedstrijdfasen zijn live te volgen via onze site en op Twitter.

Voorbeschouwing

Gent en Antwerp begonnen op gelijke hoogte aan Play-Off 1, maar ondertussen gaapt er reeds een kloof van zes punten tussen beide ploegen. Antwerp klopte in eigen huis leider Genk en ging op de vorige speeldag verrassend winnen bij Anderlecht. De Buffalo's begonnen met een valse noot in Brugge, maar speelden daarna twee uitstekende partijen tegen Standard en Genk. De voetbalgoden waren Gent echter niet gunstig gezind en lieten hen telkens puntenloos achter.

Clash der stijlen

Gent lijkt nochtans op de goeie weg en Jess Thorup blijft dan ook kiezen voor aanvallend voetbal met hoge pressing en veel balbezit, terwijl Antwerp-coach Laszlo Boloni net minder belang hecht aan die aspecten. Hij toont een duidelijke voorkeur voor een onwrikbare defensieve organisatie met snelle prikken op de tegenaanval. Het is een recept dat dit seizoen uitstekend werkt voor The Great Old. In de reguliere competitie hadden de Buffalo's meer dan 64% balbezit tegen Antwerp, maar toch gingen die met een punt naar huis dankzij de 0-0.

De 'oudjes' doen het voor Antwerp

Met Dieumerci Mbokani hebben ze de gedroomde spits in huis om die snelle tegenstoten tot een goed einde te brengen, wat hem de vorige speeldag nog een open doekje opleverde op bezoek bij zijn ex-club Anderlecht. Op 33-jarige leeftijd staat de Congolees er dus nog steeds, net als de één jaar jongere Lior Refaelov. Met elk 9 doelpunten zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 40% van de Antwerpse doelpuntenproductie. Tel daarbij de rijke ervaring van Jelle Van Damme en Faris Haroun en je hebt de ideale voedingsbodem om jonge talenten als Didier Lamkel Ze, Omar Govea, Ivo Rodrigues en Simon Jukleröd te laten ontluiken.

Verschil in efficiëntie

Bij de Buffalo's is er ondanks de 0 op 9 geen gebrek aan doelkansen. Zowel qua totaal aantal doelpogingen (50) als doelpogingen binnen het kader (18) draait Gent in Play-Off 1 bovenin mee. Alleen puurde het daar in drie wedstrijden slechts twee doelpunten uit. Dan is de efficiëntie bij Antwerp veel hoger. Zij scoorden vier keer uit slechts half zoveel doelpogingen (25) en doelpogingen binnen het kader (9). Die efficiëntie opkrikken kan dé sleutel zijn tot puntenwinst.

Dompé geblesseerd, Odjidja geschorst

Jean-Luc Dompé miste de uitwedstrijd in Genk door een dijblessure en raakt niet tijdig fit voor de partij tegen Antwerp. Ook Vadis Odjidja moet die aan hem laten voorbijgaan, hij zit zijn tweede van drie speeldagen uit. Behalve deze twee afwezigen kon Jess zijn 19-koppige selectie samenstellen uit de voltallige kern.

Herbekijk de voorbeschouwing van Jess Thorup: "Veel vertrouwen ondanks gebrek aan punten"

De wedstrijd in de Ghelamco Arena zal geleid worden door Bram Van Driessche, bijgestaan door zijn assistenten Yves De Neve en Kevin Monteny. Vierde scheidsrechter is Wim Smet.

Kan je er niet bij zijn in de Ghelamco Arena, maar wil je wel graag de wedstrijd volgen? Houd dan zaterdagavond onze site in de gaten voor, tijdens en na de wedstrijd of volg ons op Twitter.

KAA Gent - R Antwerp FC in de afgelopen 10 seizoenen

 • 2018-2019: 0-0
 • 2017-2018: 0-1
 • 2016-2017: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2015-2016: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2014-2015: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2013-2014: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2012-2013: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2011-2012: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2010-2011: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2009-2010: R Antwerp FC in tweede klasse
 • 2008-2009: R Antwerp FC in tweede klasse

Website tegenstander

www.royalantwerpfc.be