Vooruitblik met Renato Neto

Vooruitblik met Renato Neto

Hoogdagen voor stamnummer zeven. De ene blauw-witte climax is nog maar net gaan liggen of er volgt al een nieuw hoogtepunt. Het is ooit anders geweest bij de Buffalo’s. Vraag maar aan Renato Neto. “We hebben hier moeilijke momenten gekend. En net daarom geniet ik nu dubbel zo hard van onze prestaties”, vertelt de Braziliaan in zijn vooruitblik op het duel met Sint-Truiden.

Hoe lang heeft je telefoon getrild na de kwalificatie tegen Zenit?

“Ik heb nog nooit zoveel berichten in één keer ontvangen. (lacht) Zelfs uit Portugal en Brazilië kreeg ik felicitaties. Ook mijn familie was dolgelukkig. Zij volgden de wedstrijd via het internet. Mijn broer Ruan was heel emotioneel toen hij me na afloop opbelde. Al huilend vertelde hij hoe trots hij was op onze prestatie. Een perfect verjaardagscadeau, want uitgerekend vrijdag vierde hij zijn achttiende verjaardag.”

Iedereen spreekt nu vol lof over KAA Gent. Jij hebt het ooit anders geweten. 

“(zucht) We hebben hier inderdaad moeilijke momenten gekend. Twee keer op rij misten we Play-off I, er waren nederlagen in de Beker en vaak speelden we slechte wedstrijden. Net daarom geniet ik nu dubbel zo hard van onze prestaties. Want door aan die slechte periode terug te denken, besef je hoe goed we het nu hebben. Ik geniet er dan ook ten volle van, want het kan plots weer omslaan.”

Heb je tijdens die moeilijke periode ooit getwijfeld aan je keuze voor Gent?

“Nee, want ik was me steeds bewust van mijn capaciteiten. En ik wist ook dat ik hard kon werken om een hoger niveau te bereiken. Iedere dag probeerde ik een betere versie van mezelf te worden. Op die manier wilde ik de club bedanken voor hun vertrouwen in mij. Zij stelden immers hun deuren open voor een terugkeer naar mijn familie in België. Ik ben opgetogen dat ik de club, voorzitter en staf nu iets terug kan geven voor wat ze toen voor mij gedaan hebben.”

Voor de winterstop staan er nog vier duels – zonder grote namen - op het programma. Schuilt daar een gevaar in?

“(knikt) We moeten ons nu nog meer focussen. Na onze overwinning tegen Zenit zijn alle ogen op ons gericht. Maar verwacht niet dat we zondag hoogmoedig aan de aftrap zullen staan. Iedereen is geconcentreerd om aan de leiding van het klassement te blijven. Bovendien beseffen we dat het niet gemakkelijk wordt tegen Sint-Truiden. Ze klopten eerder al Club Brugge, Standard en Genk – allemaal clubs uit PO I – in eigen huis.”

Een extra factor: kunstgras. Hoe vertrouwd ben je daarmee? 

“We zijn het gewend van op training, maar voor mij wordt het de eerste profwedstrijd op zo’n ondergrond. Enkele jaren geleden speelde ik wel al eens op Sint-Truiden met Cercle Brugge, maar toen lag er nog een gewone grasmat. Ach, het voelt een beetje vreemd aan, maar we zijn klaar om ons aan te passen. Misschien bevalt het ons wel, want zo kunnen we de bal sneller laten rondgaan over de grond. Ook voor individuele acties en één-tweetjes is het zeer geschikt.”

(JVDV)
Foto: Yves Masscho