"Balbezit is niet belangrijk. Scoren wel"

Speeldag 3 - Croky Cup - 18-12-2018 om 20:45 u

Jess Thorup was over 1 zaak heel duidelijk op zijn persconferentie voor het bekertreffen met STVV: als het nodig is, moet zijn team tijdens moeilijke matchen zoals tegen Charleroi veel cynischer voetballen. Hij wil niet nog eens, zoals vrijdag, op twee dodelijke counters lopen op het einde van de match: "De meeste mensen zullen zeggen, ok Gent had de controle, ze hadden 70% balbezit en speelden een behoorlijke wedstrijd. Neen! Als je de match onder controle hebt maar je kan niet scoren, dan moet je minstens met 1 punt naar huis gaan. Altijd. Dit mag niet meer gebeuren in de toekomst. Zeker niet in deze competitie waarin zoveel teams zo sterk zijn op de tegenaanval. Balbezit betekent niets. Goals maken wel."

De X-factor: het kunstgras van Stayen

Vervolgens richtte Thorup zijn aandacht op een aspect van de bekerconfrontatie dat hem enigzins verontrust: het kunstgras van Stayen: "Ik hoorde dat het een verouderd en redelijk hard artificieel veld is. We zullen vanavond zien wat dat geeft. Om het terrein beter te kennen, trekken we immers vandaag al naar Sint-Truiden. Ik wil zien hoe de spelers reageren op het terrein, of ze op dezelfde manier acties kunnen maken als op een normaal terrein. Dat wordt de X-factor van de match. Normaal zouden we een normale voorbereiding hebben en sliepen de spelers vanavond thuis. Maar het belang om het veld te verkennen is zo groot dat we dat moeten doen. Tegelijkertijd is het een signaal naar mijn team. Het wijst nogmaals op het belang van deze match. In mijn opinie is het 1 ding om een kunstgrasveld te hebben maar dan begrijp ik niet dat het het een verouderd veld kan en mag zijn. Want er is slechts 1 club die daarvan profiteert. Ik begrijp niet dat zoiets kan in een belangrijke competitie. Los daarvan is STVV een heel sterk team. Hun wedstrijd tegen Lokeren was niet hun beste, maar tegen topploegen als Anderlecht, Antwerp en Standard deden ze het heel goed. Het is een match waar ik naar uitkijk."

"Wie zijn penalties miste, moest boete betalen"

Penalties

Dat Thorup's troepen een dag vroeger naar Stayen trekken is niet de enige aanpassing aan het normale programma. Er werd de voorbije dagen ook op het trappen van penalties getraind. En dat was geen vrijblijvende oefening: " Ook voor de match tegen Beerschot trainden we op strafschoppen. Elke speler moest 3 strafschoppen nemen tegen de verschillende keepers. Enkel wie alles binnentrapte moest niets in de spelerspot steken. Het trappen van penalties is een mentale kwestie. De druk van penalties trappen is moeilijk na te bootsen maar om er toch enige druk te creëren, hebben we dat geïntroduceerd. Ik kan alvast meegeven dat twaalf spelers alles binnentrapten terwijl er slechts één al zijn penalties miste."