Indrukwekkende cijfers Chakvetadze in Nations League

Met de meeste wedstrijden van onze internationals achter de rug, een eerste update van hun resultaten bij hun nationale teams.

Promotie UEFA Nations League: Yaremechuk, Plastun (Oekraïne, van Groep B naar A), Rosted (Noorwegen, van Groep C naar B) en Chakvetadze (Georgië, van Groep D naar C)
Degradatie UEFA Nations League: Kalinic (Kroatië, van Groep A naar B).
Kwalificatie Afrika Cup 2019: Bronn (Tunesië)

LOVRE KALINIC:

In Groep 4 van League A won Kroatië, met Kalinic in doel, donderdag in Zagreb van Spanje met 3-2 en hield zo zijn kansen gaaf op plaatsing voor de finale.  Ze gingen in hun laatste wedstrijd op Wembley tegen Engeland echter met 2-1 onderuit en degraderen uit League A . Kroatië kwam op voorsprong via Kramaric maar op het einde van de tweede helft scoorden Lingard en de onvermijdelijke Kane de doelpunten van de Engelse comeback. Engeland wint groep A met 7 punten, Spanje is tweede met 6 en Kroatië eindigt derde en laatste met 4 punten. Lovre Kalinić na Engeland-Kroatië "Behalve bij onze eerste wedstrijd tegen Spanje, waren we heel goed in al onze matchen. We hebben onze kansen gehad hier op Wembley en het is zonde dat we ze niet gegrepen hebben, zeker na het incasseren van twee goals op stilstaande fases."

NL: donderdag 15 november: Kroatië - Spanje (3-2)
NL: zondag 18 november: Engeland - Kroatië (2-1)

SIGURD ROSTED

In groep 3 van League C speelde Rosted met Noorwegen 90 minuten als centrale verdediger bij het 1-1 gelijkspel met Slovenië. Ook bij de 0-2 overwinning tegen Cyprus was dat het geval. Omdat Bulgarije tegen Slovenië bleef steken op een 1-1 gelijkspel, wint Noorwegen de groep met 12 punten (twee meer dan de Bulgaren) en promoveren zo naar Groep B.

NL: vrijdag 16 november: Slovenië - Noorwegen (1-1)
NL: maandag 19 november: Cyprus - Noorwegen (0-2)

ROMAN YAREMCHUK & IGOR PLASTUN

Oekraïne (groep 1, League B) was al zeker van promotie en speelde dus een wedstrijd zonder veel belang tegen Slovakije. Door blessurelast in de verdediging, kreeg Igor Plastun na 14 minuten de kans om zijn nationaal debuut te maken. Het werd een avond in mineur voor de Gentse centrale verdediger want Oekraïne kreeg maar liefst 4 doelpunten om de oren. Hoewel de Oekraïners meer op doel trapten, waren de Slovaken efficiënter en trapten ze vaker binnen het kader. De flater van de Oekraïnse doelman Boyko bij de 2-0 van Kucka hielp ook niet echt. Even was sprake van een begin van een comeback toen Oekraïne 2 minuten na rust de 2-1 scoorde, maar 5 minuten later lag de hoop van Shevchenko en co aan diggelen toen Zrelak de 3-1 binnentrapte. Het werd uiteindelijk 4-1. Een zuur debuut voor Plastun. Roman Yaremchuk, kwam voor het eerst onder bondschoach "Sheva" niet in actie nadat hij bij zijn 4 eerste interlands telkens in de basis was begonnen. Dat was ook het geval bij de oefeninterland tegen Turkije waar bondschoach Shevchenko verder experimenteerde en het jongste elftal ooit onder zijn leiding binnen de lijnen bracht (gemiddeld 23,3 jaar oud). Igor Plastun trok het gemiddelde redelijk omhoog gezien hij van zijn bondscoach ook aan de match mocht beginnen. Zijn tweede interland en eerste basisplaats.

NL: vrijdag 16 november: Slovakije - Oekraïne: (4-1)
VI: dinsdag 20 november: Turkije - Oekraïne (0-0)

Georgië scoorde 12 doelpunten in de Nations League, Chakvetadze was betrokken bij 58% van de doelpunten (4 goals en 3 assists in 6 duels).

GIORGI CHAKVETADZE

De kleine Georgische tovenaar was opnieuw beslissend in de beide duels die Georgië speelde in Nations League. Tegen Andorra zette Chakvetadze na 10 minuten de 0-1 op het bord. Het bleek echter niet voldoende voor de 3 punten want Andorra maakte in de tweede helft gelijk met een heerlijke vrije trap. In het afsluitende thuisduel tegen Kazachstan besloot Chakvetadze nog eens zijn duivels te ontbinden en zijn reeds schitterende statistieken bij zijn nationale elf nog verder op te krikken met opnieuw een goal en een assist. In 6 Nations Leagueduels scoorde Georgië 12 doelpunten, Chakvetadze nam daarvan 4 goals en 3 assists voor zijn rekening (betrokken bij 58% van de doelpunten). Hij scoorde in totaal al 5 doelpunten en gaf 4 assists in zijn 7 interlands. Indrukwekkende cijfers die Georgië mee de eerste plaats, de promotie van Groep D naar Groep C én plaatsing voor de play-offs van het EK 2020 bezorgden.

NL: donderdag 15 november: Andorra - Georgië (1-1)
NL: maandag 19 november: Georgië - Kazachstan (2-1)

DYLAN BRONN

Dylan Bronn speelde met Tunesië 90 minuten tegen Egypte maar kon evenmin voorkomen dat Mo Salah in de 90e minuut de winnende treffer aantekende (3-2 winst voor Egypte). Desondanks blijven de Tunesiërs wel op kop in groep J. Ze staan samen met Egypte aan de leiding met 12 punten en zijn beide gekwalificeerd voor de Afrika Cup in Kameroen in 2019. Op dinsdag verloren de Tunesiërs thuis hun oefeninterland tegen Marokko met O-1. Dylan Bronn keerde echter al vroeger terug naar België wegens lichte blessurelast en stond dus niet tussen de lijnen.

AFC: vrijdag 16 november: Egypte - Tunesië: (3-2)
VI: dinsdag 20 november: Tunesië - Marokko (0-1)

JONATHAN DAVID

Ook Canada, met Jonathan David, 24 minuten in de basis, trekt zijn goede start in de CONCACAF Nations League kwalificaties gewoon door. Het won tegen het kleine Saint Kitts en Nevis met 0-1. David kwam in de 66e minuut in de ploeg voor Ballou Tabla (FC Barcelona B). Hij creërde gevaar en trapte in de 90e minuut nog op de lat na een corner. Canada heeft na 4 wedstrijden 12 punten en een doelpuntensaldo van +14. Van de 34 deelnemers in de kwalificatieronde staat Canada samen met Cuba nu op de 2e plaats. Haïti is groepsleider met 12 punten (doelsaldo +15). Na Canada en Cuba staat Jamaïca met 9 punten uit 3 wedstrijden, gevolgd door het Curaçao van Rangelo Janga en Martinique die beiden 6 punten uit 2 wedstrijden hebben.

CNL: maandag 19 november: Saint Kitts and Nevis - Canada: (0-1)

FRANCK BAHI

Franck Bahi speelde in en tegen Mauritanië met de U23 van Guinee en won met 1-2. Dinsdag werd ook de terugwedstrijd in Guinee in het kader van de kwalificaties voor U23 Afrika Cup gewonnen. Overigens zaten de jonge Guineërs door technische problemen met hun vliegtuig maar liefst 13u vast op de luchthaven van de Mauritaanse hoofdstad Nouakchott na hun eerste wedstrijd.

AFC U23: woensdag 14 november : U23 Mauritanië - U23 Guinee (1-2)
AFC U23: dinsdag 20 november : U23 Guinee - U23 Mauritanië (4-1)

NICOLAS RASKIN

Nicolas Raskin kreeg met de Belgische U18 een druk programma voorgeschoteld tijdens hun stage in Pinatar. Op vijf dagen tijd speelden ze maar liefst drie oefeninterlands tegen hun leeftijdsgenoten uit Ierland, Nederland en Engeland. Raskin kwam daarbij telkens 90 minuten in actie tegen zowel Nederland als Engeland. De jonge Duivels verloren tegen Ierland en Engeland en speelden 2-2 gelijk tegen Nederland. Sinds vorig seizoen is voormalig Rode Duivel Wesley Sonck coach van de nationale U18. Hij werkt met zijn groep enkel vriendschappelijke wedstrijden en tornooien af. UEFA organiseert immers enkel voor U17 en U19 Europese Kampioenschappen en daaraan verbonden kwalificatietornooien. De focus van de U18 ligt daarom op de voorbereiding van de campagne bij de U19 het seizoen nadien.

VI: donderdag 15 november: België U18 - Ierland U18 (1-2)
VI: zaterdag 17 november: België U18 - Nederland U18 (2-2)
VI: maandag 19 november: België U18 -Engeland U18 (1-3)

AHMED MOSTAFA

Ahmed Mostafa reisde af naar zijn vaderland Egypte om er twee oefeninterlands te betwisten tegen de U23 van Tunesië. Mostafa speelde beide keren mee in de tweede helft. De eerste wedstrijd wonnen de jonge Egyptenaren vlot met 4-1, de terugwedstrijd ging heel wat moeilijker maar uiteindelijk werd ook die wedstrijd gewonnen. De wedstrijden kaderen in de voorbereiding van de Afrika Cup voor U23 die volgend jaar in Egypte wordt betwist.

VI: donderdag 15 november: Egypte U23 - Tunesië U23 (4-1)
VI: maandag 19 november: Egypte U23 - Tunesië U23 (1-0)