"Verder zetten waar we tegen STVV mee begonnen zijn"

Speeldag 20 - Jupiler Pro League - 21-12-2018 om 20:30 u

"Er bestaat geen perfecte wereld of een perfecte match, maar wat we tegen STVV toonden, deed me veel plezier. We speelden een goede wedstrijd waarin we 'in control' waren.  We hadden het balbezit maar maakten ook de nodige goals en gaven verdedigend weinig weg." Zo stak Jess Thorup van wal tijdens de voorbeschouwing op de match tegen Cercle Brugge; speeldag 20 van de Jupiler Pro League. 

"De wedstrijd tegen STVV was goed en bracht ons in de halve finale, maar het was slechts 1 match. Nu moeten we terug focussen op de competitie. De belangrijkste uitdaging voor de match tegen Cercle is mentaal. Kunnen we thuis herhalen wat we brachten in de beker? We moeten tonen dat we opnieuw kunnen presteren als tegen STVV. Het is niet alleen belangrijk om dat te tonen aan de buitenwereld, maar vooral om het te bewijzen aan onszelf."

"We moeten tonen dat we opnieuw kunnen presteren als tegen STVV. Niet alleen voor de buitenwereld, maar vooral voor onszelf."

Thorup bekeek de laatste 6 wedstrijden van Cercle en was toch onder de indruk van de groen-zwarten: " Ze hebben enkele goeie matchen gewonnen tegen topploegen. Voor mij opnieuw een bewijs van de sterkte van de Belgische competitie. Onder mij verloren we nog niet thuis en ik wil ook onze laatste thuismatch winnen. We zullen we klaar moeten zijn."

Het (zelf)vertrouwen van Yaremchuk 

Zelf een aanvaller geweest, begrijpt Thorup als geen ander het belang van vertrouwen. En met goals komt het vertrouwen. Thorup: "Na 8 weken ken ik Roman wat beter. Het klopt dat hij een gevoelige gast is. Goals maken lijkt voor hem nog belangrijker dan voor andere spelers. Maar dat betekent niet dat hij te weinig zelfvertrouwen heeft, integendeel. Het is voor hem gewoon ook belangrijk het vertrouwen van anderen te voelen. Dat probeer ik hem te geven. En niet alleen dat, ik beschouw het ook als mijn taak om hem te helpen met zijn 'next step'; namelijk hoe hij het team kan helpen op het veld. Het belangrijkste voor mij is dat hij staat waar hij moet staan. Zijn goal was daar een voorbeeld van.

"Thoelen heeft het niveau om punten te pakken voor de ploeg"

Een kwestie van keepers

Is Yannick Thoelen kandidaat nummer 1 om Lovre Kalinic op te volgen? De aanwezige pers wachtte niet lang om Thorup die vraag voor de voeten te gooien. De Deense coach liet niet in zijn kaarten kijken en zei dat hij geen commentaar wou geven op het feit of hij Kalinic al dan nog als een speler van KAA Gent beschouwde. Hij liet wel verstaan dat hij heel tevreden was over de optredens van Yannick Thoelen tot dusver: "De 3 keren dat Yannick onder mij in doel stond, wonnen we telkens. Dat wil zeggen dat hij het niveau heeft om punten te pakken voor de club. Hij pakt niet alleen punten, hij voegt ook steeds iets toe aan het team door zijn aanwezigheid en coaching. k wil daar nog aan toevoegen dat ik trouwens heel tevreden ben over al onze keepers. Ik zie ook dat Colin (Coosemans, red.) vooruitgang boekt als Yannick op het veld staat, het motiveert hem alleen maar meer. Tot slot staat Jari De Busser ook nog te dringen. Of dat genoeg is voor de toekomst? Sta me toe dat ook eerst even met andere mensen te bespreken."

Kvilitaia en Smith 

Laatstgenoemde maakte zijn debuut voor de Buffalo's op STVV, eerstgenoemde kijkt reikhalzend uit naar zijn eerste speelminuten sinds de enkelblessure die hij opliep bij Georgië. Maakt Smith kans om te starten en zal Kvilitaia nog minnuten maken in 2018?  Thorup: "Als je in de selectie zit, op de bank hebt gezeten en je eerste minuten hebt gemaakt, dan ben je ook klaar om te starten. Alleen doen onze andere middenvelders het heel erg goed op dit moment. Maar Eric heeft getoond dat hij het team kan helpen."

Thorup verrasste enigzins door eerst de lof te zingen over Kvilitaia om vervolgens mee te delen dat hij toch niet in de selectie zat tegen Cercle: "Giorgi's grootste doel was om zo snel mogelijk terug te zijn. Hij maakte zijn laatste goal tegen Cercle en wou er daarom echt graag bij zijn. Maar ik heb hem vandaag gesproken en gezegd dat hij hoewel hij de laatste week alles heeft meegetraind, hij niet mag vergeten dat hij 3 maanden is weggeweest en geen minuut heeft gespeeld. Hij moet gewoon hard blijven werken. Het is enorm spijtig voor hem dat de beloftencompetitie stil ligt. Anders had hij me daar kunnen bewijzen of hij klaar was. Nu is het aan mij om te beslissen wanneer hij klaar is om het team te helpen. Hij zit nu niet in de selectie maar we zullen wat er tegen Genk gebeurt."

Bekerfavoriet

Na de uitschakeling Racing Genk, kijkt iedereen naar de Buffalo's als grote bekerfavoriet. Hoe kijkt de coach daar tegenaan? Thorup: "Ik heb op voorhand steeds gezegd dat de beker de makkelijkste weg naar Europa is. Dat blijft zo. En favoriet? Dat betekent niets. De beste illustratie daarvan was Union - Genk waar je vooral kon zien dat in de beker alles kan. Het is dé kans voor "kleinere" ploegen om te tonen hoe goed ze kunnen voetballen. Dus dan kan je wel favoriet zijn, zolang je die beker niet in je handen hebt, betekent het allemaal niets. We moeten nu focussen op Cercle and that's it. Kom binnen een goeie maand maar eens terug met die vraag (lacht)."