Tweede editie condoomactie 'Shoot Safe'

Tweede editie condoomactie 'Shoot Safe'

Na de succesvolle condoomactie van vorig jaar onder het motto “Shoot … safe!” ijveren Sensoa, KAA Gent, de Gezondheidsdienst Stad Gent, Voetbal in de stad  en LOGO Gent vzw opnieuw voor veilige seks. Deze actie die de internationale pers haalde, werd bij zijn eerste editie zeer gesmaakt door de Buffalo’s gezien de condooms in een mum van tijd werden verdeeld. Hoewel natuurlijk het gebruik van de condooms voorop staat, zijn de condooms uitgegroeid tot een echt collector’s item. Dit jaar biedt Sensoa maar liefst 6000 condooms (editie 2009) aan, wat er 1000 meer zijn dan vorig jaar. Op die manier proberen we er een traditie van te maken: veilige seks verpakt in een Buffalo-condoom met een rood lintje er rond.

Op zaterdag 28 november - in aanloop op Wereld Aids Dag (1 december)  – wil KAA Gent de wereldwijde kreet voor meer aandacht voor de aids-problematiek versterken en solidariteit afdwingen. Alle supporters van KAA Gent en Cercle Brugge krijgen vóór de wedstrijd het rode lintje opgeplakt als teken van hun solidariteit.

Dit jaar ondersteunt ook Slimste Mens ter Wereld en VRT-nieuwsanker Freek Braeckman de actie. Hij wil alle Buffalo’s stimuleren om op een veilige manier te vrijen en de problematiek uit de taboesfeer te halen.

Een quote van hem is hierbij alleszeggend: “Praat erover, zij het in een ernstig gesprek, zij het tussen pot en pint. Doe niet alsof aids niet bestaat! Daar is niemand bij gebaat! We willen dat iedereen, zeker jongeren, zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen van onveilig vrijen. Daarom een oproep naar alle Buffalo’s: Shoot … Safe!”

Ook dit jaar zal er reeds voorafgaand aan de voetbalwedstrijd iets te zien zijn op het veld. Een dertigtal leerlingen van de Topsportschool Gent zullen een gigantisch rood lint van ruim 30 meter uitrollen op het middenveld. Deze topvoetballers in opleiding geloven immers - net als KAA Gent - in sociaal engagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Deze stadionactie is het zoveelste bewijs dat KAA Gent en Voetbal in de stad er voluit voor gaan. KAA Gent promoot een gezonde leefstijl en vraagt aandacht voor gezondheid. Dit engagement wordt jaarlijks verzilverd door diverse acties – zoals ‘Shoot … safe!’ - op te zetten en vorm te geven binnen het project ‘Gezond scoort!’ waarvan LOGO Gent vzw de trekker is.

Shoot … safe! versterkt de Vlaamse solidariteitscampagne “Sluit hiv uit. Niet wie seropositief is.”, de rode lintjesactie en de artistieke wedstrijd ‘Getekend door aids’, Vlaamse initiatieven georganiseerd door Sensoa die in Gent een extra duwtje krijgen dankzij vele partners: de Gezondheidsdienst, Stad Gent, deWereld van Kina: het Huis, het Preventieteam van CAW Artevelde, de Gentse ziekenhuizen, de Holebifederatie, Wel Jong Niet Hetero en Casa Rosa.

Hiv en aids verdienen onze aandacht. Een paar cijfers.

Elke twaalf seconden raakt iemand besmet met het hiv-virus. In 2007 raakten 2,5 miljoen mensen besmet met hiv, waaronder 330.000 kinderen. Dat brengt het totaal aantal mensen met hiv/aids op 33 miljoen, waarvan 2,5 miljoen kinderen. Ook in België kregen vorig jaar ongeveer 1.052 personen te horen dat ze besmet raakten.
Dat lijkt weinig, maar nog steeds blijven de woorden "stigma", "discriminatie" en "uitsluiting" onlosmakelijk verbonden met het letterwoord HIV.

Dus: zet hem op. De supporters van KAA Gent hebben alvast geen excuus meer, want zij krijgen na de match een Buffalo-condoom editie 2009.  Maar ook de supporters van Cercle Brugge blijven niet in de kou staan, zij ontvangen een blanco exemplaartje.

Wie nog vragen heeft over seks, kan terecht op www.allesoverseks.be, de website van Sensoa naar 15 tot 25-jarigen, zoals vermeld op het pochetje van het condoom.

Informatie

 • Voetbal in de stad, Sint-Niklaasstraat 27, 9000 Gent, tel. 09/266.83.66, fax 09/266.83.59, peter.craeyeveld@gent.be, www.kaagent.be/voetbal-in-de-stad
 • LOGO Gent vzw, Baudelohof , 9000 Gent,  tel.09/235 74 24 e-mail: logo@gent.be
 • Sensoa vzw,  Kipdorpvest 48a, 2000Antwerpen, tel. 03/238 68 68, info@sensoa.be
  U vindt ook een Sensoakantoor in Gent in de Meersstraat 138d,  9000 Gent, tel.09/221 07 22
 • KAA Gent, Bruiloftstraat 42 9050 Gentbrugge
  Contactpersoon: Patrick Lips, commercieel directeur 0475/50.22.14

Bevoegd

 • De heer Mathias De Clercq, eerste schepen en schepen van Economie, Jeugd & Middenstand
  stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 00, fax 09 266 54 19, e-mail schepen.declercq@gent.be
 • De heer Tom Balthazar, schepen van Milieu en Sociale Zaken
  stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 50 30, fax 09 266 50 49, e-mail schepen.balthazar@gent.be