Hein Vanhaezebrouck: 'Je kan gerust spreken van een nieuw Standard'

Hein Vanhaezebrouck: 'Je kan gerust spreken van een nieuw Standard'

De fonkelnieuwe Gentse spelersbus rijdt zondag voor het eerst uit. De bestemming: Luik, Standard Luik. Een ritje op ‘cruise control’ wordt het voor de Buffalo’s allerminst, want de Rouches maakten tot dusver indruk in 2016. “Er waait een nieuwe wind door Standard”, oordeelt Hein Vanhaezebrouck.

Het wordt drummen voor een plekje in de moderne lederen buszetels. Nagenoeg de volledige Gentse kern is fit. “Iedereen die speelde tegen Club Brugge heeft deelgenomen aan de revalidatietraining”, opende Vanhaezebrouck. “Dat ziet er dus goed uit voor zondag. Ook bij de rest van de groep zijn er weinig problemen. Zowel Simon, Pedersen als Gershon trainden mee. Alleen Raman – nog steeds niet honderd procent in orde –, Olayinka (voet) en Van Der Bruggen (heupbuiger) zijn onbeschikbaar.”

Na duels tegen Anderlecht en Club Brugge wacht er dus alweer een topper. Toch ziet Vanhaezebrouck een belangrijk verschil. “Onze eerste twee wedstrijden waren thuis, terwijl we nu naar Standard trekken. Het publiek daar is altijd een factor waar je rekening mee moet houden. Nu zijn ze ook op hun best, met Kosanovic en Scholz achterin. Bovendien gaan ze nog een ‘keeperke’ (Victor Valdés, red.) huren. (lacht)”

Er was niet alleen de komst van Valdés en Kosanovic. Ook Junior Edmilson, Boschilia, Dompé, Fai en Mita trokken naar Luik. “Er waren zoveel transfers dat je gerust kunt spreken van een nieuw Standard. Deze partij is daardoor dubbel zo lastig geworden. Het verrast me wel enigszins, want na het vertrek van Duchâtelet hoorde ik overal dat er geen geld meer was. En omdat we zelf onderhandeld hebben met enkele spelers, kennen we hun kostprijs. Plotseling heeft Standard dus nieuwe middelen gevonden.” 

Die nieuwe wind is evenzeer de verdienste van Yannick Ferrera. “Hij heeft het heel goed gedaan”, vindt Vanhaezebrouck. “Alleen in het begin liep het minder vlot. Op dat moment is het publiek rustig gebleven – na het vertrek van Duchâtelet konden ze het niet maken om nóg eens in opstand te komen. Ook het bestuur bleef hun coach steunen. Dat is nodig, als je enkele belangrijke spelers op de bank zet. Het kantelpunt was de zege tegen Anderlecht. Vanaf dat moment groeide het geloof bij Standard.”

Het begin van een inhaalrace voor een plekje bij de eerste zes. “Zonder transfers was het voor hen moeilijk geworden om PO I te halen. Nu zou ik enorm verrast zijn als ze er niet bij zijn. De titel pakken is nog een andere zaak. Als na de puntendeling het verschil minder dan zes punten bedraagt, kan je ze misschien een titelkandidaat noemen. Maar als de kloof groter is, wordt het moeilijk. Al weet je nooit met Standard. Enkele jaren geleden deden ze een fantastische remonte (Standard begon in 2011 aan de play-offs met 8 punten achterstand op leider Genk, red.). Een zege op de slotspeeldag volstond voor de titel. Alleen pakte Courtois toen uit met enkele fantastische reddingen en scoorde Kennedy misschien wel zijn enige doelpunt voor Genk. (lacht)”

(JVDV)
Foto: Ares Jucla