“Gisteren ga ik niet snel vergeten”

Speeldag 12 - Jupiler Pro League - 27-10-2019 om 18:00 u

Wat een avond! De Buffalo's vochten terug na een 0-2 achterstand en sleepten een welverdiend punt uit de brand. Jess Thorup en Thomas Kaminski blikten tevreden terug naar de match tegen Wolfsburg en keken tevensvooruit naar de nakende confrontatie met STVV.

Jess Thorup: "Het was een geweldige avond, ook dankzij de supporters. Zij zorgden ervoor dat we die wedstrijd niet snel zullen vergeten. De eerste helft speelden we niet zoals we hadden gepland waardoor Wolfsburg het offensief goed kon uitspelen. In de tweede helft hebben we onze mentale sterkte getoond en speelden we ons spel. Het loonde en zorgde voor een 'happy end'. Na drie matchen in de Europa League zijn we ongeslagen en maken we kans om te overwinteren." 

Over het kunstgras

Opnieuw een mooie Europese avond in de Ghelamco Arena dus. Maar bij Thorup ligt de focus alweer op STVV: "Vannacht was ik al bezig met de match van zondag. Het zal opnieuw anders voetballen zijn met dat kunstgras. We vertrekken daarom zaterdag al om er te kunnen trainen. Zo kunnen we wennen aan de mat. Zondag willen we eindelijk onze eerste uitzege pakken dus neem ik het zekere voor het onzekere."

Over Elisha Owusu en Giorgi Chakvetadze

Elisha Owusu werd tijdens de match tegen Wolfsburg vervangen na hinder aan de heup. "We verloren de bal in die fase en Elisha sprintte richting de bal en strekte zich uit om die nog te raken. Helaas heeft hij zich een beetje overstrekt en ondervond hij nadien wat last aan de heup. De doc en de kiné hebben hem deze ochtend onderzocht en zagen niet direct iets zorgwekkends. Hij gaat mee naar STVV, maar we zien de komende dagen of hij nog last heeft. Op basis daarvan beslis ik of hij speelt of niet.

Ondertussen werkt Giorgi Chakvetadze  n alle rust aan zijn comeback. Thorup: "Hij is zes maand buiten strijd, het is een erg lastige blessure maar de manier waarmee hij ermee omgaat is bewonderingswaardig. Als jonge gast werkt hij heel hard. Hij traint al stukken mee met de groep maar werkt in de namiddag apart met Gino Caen. Het is gek om te zeggen maar zo'n blessure meemaken kan ook positief zijn. Als speler leer je jezelf beter kennen en leer je dat je moet vechten om iets te bereiken. Het zorgt ervoor dat je meer gaat genieten als je op het veld staat. Je beseft dan hoe hard je ervoor moet werken. Voor de toekomst is zo'n ingesteldheid een voordeel. Ik ben zeker dat Giorgi sterker gaat terugkeren."

Een match duurt 95 minuten en op het einde scoren de Buffalo's

Tijdens de thuismatch tegen VfL Wolfsburg viel op hoe fysiek sterk de Buffalo's waren. Duitse teams staan gekend om hun floopvermogen, hun kracht en hun fysieke paraatheid maar in de tweede helft waren het de Buffalo's die door drukten. Thorup: "Klopt, dat was mijn collega bij Wolfsburg ook opgevallen. Iedereen spreekt altijd over Duitse teams, hoe veel ze lopen, hoe ze sterk ze zijn, enz. Maar wij werden altijd maar beter en sterker en je voelde dat er iets in de lucht hing. Dat doet me veel plezier want het betekent dat er goed werk wordt geleverd door de physical coaches en de staf. Als je een Duitse ploeg op het einde van een match zo onder druk kan zetten, zelfs na alle wedstrijden die we al speelden, is het teken dat je goed werkt. En dat geeft een goed gevoel. Je ziet dat de spelers alles willen geven voor het team. Niemand klaagt over vermoeidheid. Iedereen wil altijd spelen. Niet simpel om dan als coach te kiezen wie er start in de volgende match (lacht)."

Thomas Kaminski "Enorme ontlading"

De ontlading was groot gisteren, ook voor doelman Thomas Kaminski: "De ontlading was enorm, zeker als je in de laatste minuut van de extra tijd scoort. We verdienden dan ook een punt in die match, dus dan voelt het goed als je die gelijkmaker scoort. Veel tijd om te genieten was er wel niet want onze focus moet op de match tegen STVV. Ze spelen op kunstgras dus dat is aanpassen. Gelukkige trainen we zaterdag op hun veld om maximaal voorbereid te zijn. Of ik zondag met een lange broek speel? Dat kan, ik ga eerst de staat van het veld bekijken vooraleer ik een vestimentaire keuze maak (lacht)."

Over ervaring met kunstgras

"Vorig seizoen wonnen we er de match om play-off 1 met 0-2. We speelden er een heel volwassen match en dat is iets wat sommige jongens al hebben aangehaald vandaag. Het is ons al gelukt om te winnen op Stayen, dus waarom zou het zondag niet lukken? Kunstgras zorgt wel voor een andere 'feel'. Je hebt nadien meer last van stijfheid en je bent tijdens de match veel alerter over hoe je afzet en trapt maar het veld zal onze match niet bepalen."

Over de boost na Wolfsburg 

"De vechtlust bezorgde ons een belangrijk punt. Uiteraard geeft die match ons vertrouwen, het toont dat we mentaal sterk zijn. We gaan naar STVV om te winnen. We gaan er met dezelfde vechtersmentaliteit tegen aan gaan zondag, wees daar maar zeker van!"