Ex-Buffalo Zlatan Ljubijankic wint Aziatische Champions League

Dit weekend won ex-Buffalo Zlatan Ljubijankic met zijn Japanse club Urawa Reds de AFC Champions League (de Aziatische Champions League). Ljubijankic, die tussen 2008 en 2012 voor de Buffalo's uitkwam, wordt zo de eerste oud-Buffalo die de belangrijkste Aziatische clubtrofee wint.

Urawa Reds versloeg zaterdag in het eigen Saitama Stadium het Saudische Al-Hilal met 1-0 (doelpunt in de 88e minuut van Rafael Silva). In de heenwedstrijd in Saudi-Arabië speelden beide clubs 1-1 gelijk. Voor de Urawa Reds is het al de tweede winst van de AFC Champions League. Eerder wonnen ze de trofee al in 2007. Ljubijankic kende in beide wedstrijden korte invalbeurten (lees hieronder verder).

Reddende engel

Met zijn allereerste goal voor KAA Gent was hij bij de Buffalo's de reddende engel in de kwartfinale van de beker in 2008. In de laatste minuut van de wedstrijd kopte hij toen tegen KV Kortrijk de bevrijdende 4-0 binnen. Ook bij zijn huidige team was hij diegene die hen op een cruciaal moment terug op het juiste spoor zette:

In de terugwedstrijd van de kwartfinale tegen Kawasaki Frontale lagen Urawa Reds met nog 20 minuten te spelen quasi uitgeteld tegen de touwen. De tussenstand was 1-1 en de heenwedstrijd was met 3-1 verloren gegaan. In de 70e minuut kopte Zlatan het doelpunt van de hoop tegen de netten (2-1). Daarna scoorden de Urawa Reds in de 84e en 85e minuut nog de 3-1 en 4-1 en plaatsten zich aldus met een 5-4 eindstand voor de halve finales tegen het Shanghai van Hulk. Met slechts 27 minuten speeltijd en 7 minuten na zijn invalbeurt, legde hij de wedstrijd dus mee in een beslissende plooi.

Zlatan kwam in de hele campagne aan 12 wedstrijden in de AFC Champions League en maakte daarin 2 doelpunten (waaronder dus een cruciale goal) en gaf 1 assist.