Een jaar om (n)ooit te vergeten: de KAA Gent Foundation in 2020

Een jaar om (n)ooit te vergeten: de KAA Gent Foundation in 2020

Vallen en weer op staan. Ook voor de KAA Gent Foundation werd 2020 een bijzonder jaar. Een jaar van aanpassen, omgooien en heruitvinden. Maar ook van altijd blijven doorgaan. 

Maart 2020. Bij het horen van de maatregelen om het virus in te dijken, heeft de KAA Gent Foundation meteen haar werking omgegooid, in dienst van de samenleving.

In dienst van de buurt

In normale tijden heeft de KAA Gent Foundation met Wijkhuis Bij Pino en haar sociaal-sportieve projecten wekelijks contact met 600 Gentenaars. Er blijven zijn voor hen, ondanks alles, was van bij de start van de pandemie onze missie.

“Buurtbewoners zijn blij dat er iemand langs komt. Ze weten dat ze ergens terecht kunnen met een hulpvraag”. Koen Boterman, community coach Pleintjesvoetbal, KAA Gent Foundation

Samenwerking tussen de lokale overheden en tal van organisaties maakt tijdens deze gezondheidscrisis het verschil. Zeker tijdens de eerste lockdown waren we met onze vrijwilligers en in samenwerking met wijkpartners als Aanloophuis Poco Loco, Buurtwerk Nieuw Gent-Steenakker, Campus Atelier, Jeugdhuis Formaat, De Zuidpoort en Samenlevingsopbouw op pad in de buurt. Met megafoon en spandoek in de hand werden hulpvragen geregistreerd en - minstens even belangrijk – toonden we aan onze buren dat ze op ons konden blijven rekenen.

De opvolging van de hulpvragen gebeurde door het Wijkactieteam. Daarin speelden het Universitair Wijkgezondheidscentrum en de Dienst Outreachend Werken van de Stad Gent een grote rol. Boodschappen doen, geneesmiddelen brengen, voedsel- en hulppakketten leveren, zo maakten we in maart-juni 2020 het verschil, ook samen met  de vele geëngageerde vrijwilligers uit de buurt.

Veel kinderen in Nieuw Gent-Steenakker zijn krap behuisd. Meestal hebben ze geen eigen tuin. Daarom stimuleerden we hen om, rekening houdend met de geldende regels en richtlijnen, te blijven bewegen en dagelijks even naar buiten te gaan om te sporten. Elke twee weken deden we een bijzondere ronde langs de woningen van alle kinderen die in andere tijden zouden deelnemen aan onze activiteiten. We besteedden extra tijd voor individuele wandelingen met kinderen uit de buurt. We luisteren naar hun verhalen, helpen waar mogelijk en geven hen een dikke afstandsknuffel.

"De kinderen genieten enorm van een wandeling door de wijk. Even een bekend gezicht zien, even persoonlijke aandacht, een moment om te praten en te mijmeren over de activiteiten na corona. Bij één wandeling wou een kind graag even in het gras liggen om gewoon samen naar de wolken te kijken. Het is belangrijk om te blijven dromen". Mathilde, community coach Buffalo Dance Academy & Buffalo League, KAA Gent Foundation

Bijzonder was ‘Nieuw gent beweegt’, samen met het Lokaal Dienstencentrum De Regenboog (OCMW Gent) en het Wijkgezondheidscentrum: een beweegroute langs de hoogbouw in de buurt, waarbij we de bewoners stimuleren om in hun appartement of op hun balkon 15 minuten te bewegen op muziek.   

Het nieuwe normaal

Sinds de zomer organiseren we onze activiteiten op een andere manier, steeds rekening houden met de (wisselende) realiteit. Nooit eerder vonden zo veel Gentenaars de weg naar de KAA Gent Foundation als nu. Voor velen is de nood aan sport- en ontspanning als uitlaatklep bijzonder groot.

Dankzij de stedelijke erkenning als jeugdwerk kan de KAA Gent Foundation actief blijven werken met kinderen en jongeren, weliswaar binnen de noodzakelijke beperkende maatregelen. Wekelijks zijn we met meer dan 120 kinderen en jongeren aan de slag in de Buffalo league, de Buffalo Dance Academy en buurtvoetbal in Nieuw Gent en langs de Watersportbaan.

Bij het wandelvoetbal voor senioren wordt dezer dagen meer gewandeld dan gevoetbald. Bij de Gantoise Plantrekkers en de Geestige Buffalo’s blijven gelukkig activiteiten in kleine groepjes mogelijk. Hier ligt de klemtoon nu op mentale zorg, nabijheid en hulpverlening.

“Het werd een jaar van plannen, alles omsmijten, afwachten, voorzorgsmaatregelen nemen en creatief zijn. Daar slaagden we ook in. Daarmee maakten we voor heel wat Gentenaars het verschil tijdens dit bevreemdend en woelig jaar”. Sofie Bracke, voorzitter KAA Gent Foundation

Samen sterk

Meer dan ooit hebben Gentse organisaties en diensten elkaar gevonden. Met respect voor elkaars missie en opdracht worden samenwerkingen opgezet in dienst van de inwoners van onze stad.

Ook binnen de KAA Gentfamilie was het enthousiasme groot om net nu het verschil te maken. Denk maar aan de supportersdoeken van de sfeergroepen, de Ipad-actie van de KAA Gentspelers voor de Gentse ziekenhuizen, de actie Samen Sterk 2020, een initiatief van KAA Gentvoorzitter Ivan De Witte, ten voordele van Digital For Youth, de mondmaskerverkoop ten voordele van de KAA Gent Foundation en de steun, financieel en logistiek, aan het Gentse Solidariteitsfonds.

“KAA Gent, uw en onze club, heeft een bijzondere dimensie: het is een club met een groot hart voor de hele gemeenschap”. Ivan De Witte, voorzitter KAA Gent

Onlangs nog bezorgde de KAA Gent Foundation samen met de partners in de buurt aan meer dan 400 kinderen een geschenkje ter gelegenheid van Sint en Kerst. Dat was slechts mogelijk dankzij de inzet van onze vrijwilligers en de giften van velen. 

Voor alle Gentse voetbalclubs is dit het moeilijkste jaar uit hun bestaan. Samen doen ze al het mogelijke om er te zijn voor alles 3500 Gentse jeugdvoetballers. In het kader van Elk Talent Telt ontvingen ze in 2020 samen € 75.000 ondersteuning van KAA Gent.

En tijdens dit alles verlengden KAA Gent, Stad Gent en OCMW Gent hun samenwerking in de KAA Gent Foundation tot en met 2025. Om ook in de komende jaren nog meer het verschil te kunnen maken voor Gent en de Gentenaars.

Aan alle medewerkers, stagiairs en vrijwilligers, aan iedereen die op welke wijze ook de maatschappelijke werking van KAA Gent steunde: een hele grote dank u wel!

Dit artikel verscheen in de Wigwam Online, december 2020.

 

De KAA Gent Foundation krijgt de steun van:

 

De KAA Gent Foundation is lid van het European Football for Development network EFDN.