Een kennismaking met Jagiellonia en Rio Ave FC

Op donderdag 9 augustus en op donderdag 16 augustus worden de heen- en terugmatch van de 3e voorronde van de UEFA Europa League gespeeld. Een korte voorstelling van onze mogelijke tegenstanders Jagiellonia Bialystok en Rio Ave FC. 

Jagiellonia Bialystok:

De Poolse club werd in 1920 opgericht door soldaten van het reservebataljon van het 42e infanterieregiment dat gelegerd was in Bialystok. De clubkleuren zijn geel en rood en verwijzen naar de stadskleuren van Bialystok. 'Jagiellonia' verwijst naar de Jagielonische dynastie die gedurende twee eeuwen heerste over Polen, Litouwen, Hongarije en de Bohemen. 

De club uit het noordoosten van Polen (bij de grens met Wit-Rusland) speelde de gedurende zijn hele geschiedenis voornamelijk in de lagere regionen en promoveerde in 1987 voor het eerst naar eerste klasse. Na enkele seizoenen in eerste, kende de club een ferme terugval en zakte Jagiellonia zelfs tot in vierde klasse. Pas in 2007 kwam de club terug opnieuw uit op het hoogste niveau.  

De eerste prijs in de geschiedenis werd gewonnen in 2009-2010 toen Jagiellonia de Poolse beker en de Supercup pakte. Het speelde toen ook voor het eerst Europees voetbal. De voorbije seizoenen waren bij de meest succesvolle van de club. In 2014-2015 werd Jagiellonia derde, de tweede laatste seizoenen eindigde de club telkens als vice-kampioen. In het jaar dat Vadis Odjidja de titel pakte met Legia (2016-2017) stond Jagiellonia zelfs het grootste deel van het seizoen op de eerste plaats. Ze gingen pas in de play-Offs voor de bijl en eindigden uiteindelijk tweede.  

Jagiellonia speelt in het Bialystok City Stadium dat plaats biedt aan 22372 supporters. 

Rio Ave FC: 

Het Portugese Rio Ave werd opgericht in 1939 en heeft zijn thuisbasis in de kuststad Vila Do Conde in Noord-Portugal. De clubnaam is afgeleid van de rivier Ave die door stad stroomt en eindigt in de Atlantische Ocean. De bijnaam van de club is dan ook 'Rio Grande' of 'grote rivier'.

Rio Ave behaalde vorig seizoen de vijfde plaats in Portugal, een evenaring van hun beste resultaat ooit in de competitie. In de jaren '80 werden ze gedurende enkele jaren getraind door Felix Mourinho, de vader van José Mourinho. Onder leiding van Mourinho senior promoveerde de 'Rio Grande' in 1981 terug naar eerste klasse, een seizoen later werden ze voor het eerst in hun geschiedenis vijfde. In 1984 bereikte Rio Ave onder zijn leiding voor het eerst de Portugese bekerfinale. Ook Mourinho jr. zelf speelde voor Rio Ave en kwam tussen 1980 en 1982 tot 2 doelpunten in 16 wedstrijden. 

(Felix Mourinho, 3e van rechts / José Mourinho, 4e van links)

In 2014, het 75e jaar sinds hun oprichting, bereikte Rio Ave onder leiding van Nuño Santo (later meer over hem) zowel de finale van Portugese beker als de finale van de Ligabeker. Beide gingen evenwel verloren tegen Benfica. Desondanks mocht Rio Ave in 2014-2015 voor het eerst deelnemen aan de UEFA Europa League.

Het deed dat meteen met succes want nadat het in de 3e voorronde IFK Göteborg uitschakelde, knikkerden ze in de playoffronde ook het Zweedse IF Elfsborg eruit. Rio Ave eindigde in groep J met Steau Boekarest, Aalborg en Dynamo Kiev evenwel pas 4e. Het speelde thuis gelijk tegen Steau en won van Aalborg. In totaal speelde Rio Ave reeds 13 Europese wedstrijden  (W3, D4, L6)

Rio Ave speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio dos Arcos in Vila do Conde. Het stadion heeft 12,815 plaatsen en werd gebouwd in 1985. 

Bekende namen: Nuño santo, oblak, ederson en fabinho

Naast de eerder genoemde Felix en José Mourinho, figureren ook nog bekende namen in de geschiedenis van Rio Ave. Nuño Espirito Santo, coach van Valencia tijdens de Champions Leaguecampagne van KAA Gent en ex-coach van Laurent Depoitre bij FC Porto, was trainer bij Rio Ave van 2012 tot 2014, net voor hij trainer werd bij de Valencianen. Hij was het die Rio Ave voor het eerst kwalificeerde voor Europees voetbal.

Verder speelden ook twee van de beste keepers in het huidige wereldvoetbal voor Rio Ave: Jan Oblak (Atletico Madrid) en Ederson Moraes (Manchester City). Oblak werd door Benfica 1 seizoen verhuurd in 2012-2013. Ederson speelde tussen 2012 en 2015 voor Rio Ave. In dezelfde periode als Ederson, stond ook Fabinho -net getransfereerd van Monaco naar Liverpool -  onder contract bij de groen-witten. Desondanks speelde hij er officieel geen minuut. Na een uitleenbeurt aan Real Madrid Castillia, de beloften van de Merengues, werd hij twee seizoenen uitgeleend aan AS Monaco dat hem overnam voor 6 miljoen euro.

Jonathan Buatu, de Belgische verdediger met Angolese roots, de voorbije 3 seizoenen aan de slag bij Waasland-Beeveren, trok deze zomer van de Freethiel naar Rio Ave. 

Wie nu uiteindelijk onze tegenstander wordt, weten we definitief op donderdag 2 augustus. Dan spelen Rio Ave en Jagiellonia Bialystok de terugwedstrijd van de 2e voorronde. Jagiellonia won de heenwedstrijd in Polen met 1-0.