Bedankt Thomas!

Bedankt Thomas!

Thomas Foket tekende vandaag een contract bij Stade Reims en verlaat KAA Gent na 6 seizoenen en 187 matchen voor de Buffalo's. Foket tekende in 2012 als 18-jarige een contract bij de Buffalo's nadat hij op 16-jarige al basisspeler was bij vierdeklasser Dilbeek Sport. Hij was sinds het seizoen 2014-2015 onbetwist basisspeler en was een van de spelers die KAA Gent mee de titel bezorgden in 2015. Hij speelde uiteraard ook in de schitterende Champions League- en Europa League-campagnes die volgden in de twee daaropvolgende seizoenen. 

Debuut en doorbraak als basisspeler

Foket maakte zijn debuut voor de Buffalo's op 19 juli 2012 tegen Differdange in een Europa League kwalificatiewedstrijd. Zijn competitiedebuut kwam enkele maanden later in een thuismatch tegen RAEC Mons op 27 september 2012. In zijn eerste seizoen kwam Foket tot 7 wedstrijden. Het daaropvolgende seizoen werd hij uitgeleend aan het net gepromoveerde KV Oostende om ervaring op te doen. In 2014-2015 onder Hein Vanhaezebrouck werd Foket een basispeler als offensieve rechtsback die meestal de hele rechterflank voor zijn rekening nam. Na dat seizoen had hij 43 extra wedstrijden en een Belgisch kampioenschap op zijn cv.  

Champions League, Europa League en debuut als Rode Duivel

In totaal speelde Foket 25 Europese wedstrijden voor de Buffalo's (waarvan 7 in de Champions League) en scoorde daarbij 1 keer. Die ene goal was er wel eentje die kon tellen. Op verplaatsing bij Valencia scoorde hij in het Estadio Mestalla een fantastisch doelpunt die de geschiedenis inging als "De Raket van Foket". 

Onder meer dankzij zijn bijdrage aan de mooie Europese campagnes van 2015-2016 en 2016-2017, werd Foket Rode Duivel. In november 2016 werd Foket voor het eerst opgeroepen door Roberto Martinez. Hij maakte zijn debuut op 9 november in een oefeninterland tegen Nederland waar hij in de 46e minuut inviel voor Thomas Meunier. Zijn eerste basisplaats kreeg hij enkele maanden later tegen Rusland.

6 seizoenen, 187 wedstrijden, 1x Belgisch Kampioen en 1x Supercup 

Thomas Foket's naam zal voor altijd verbonden zijn met een prachtige periode in de Gentse voetbalgeschiedenis. Hij veroverde mee de eerste historische titel, de eerste Belgische Supercup en was onbetwiste basisspeler bij de schitterende Europese campagnes van 2016 en 2017. Thomas Foket speelde 187 wedstrijden bij de Buffalo's: 

  • 147 matchen in de Jupiler Pro League, waarvan 33 in play off 1  
  • 25 Europese matchen: 7 in de Champions League en 18 in de Europa League
  • 14 matchen in de Beker van België
  • 1 wedstrijd in de Belgische Supercup

In naam van de hele club wensen we Thomas een mooie verderzetting van zijn carrière en veel succes in de Ligue 1 bij Stade Reims!