Hein Vanhaezebrouck: “We leven niet op een wolk”

Speeldag 25 - Jupiler Pro League - 05-02-2017 om 18:00 u

Met de zoete smaak van de overwinning nog in de mond treedt KAA Gent zondag aan in het Regenboogstadion om Zulte Waregem partij te geven voor de 25e wedstrijd in de Jupiler Pro League. De ploeg van Francky Dury is de tweede tegenstander op rij uit de top 3 van het klassement en ditmaal speelt KAA Gent uit. Een voorbeschouwing met coach Hein Vanhaezebrouck, die blij was de pers nog eens te zien.

Selectienieuws

De coach stak zoals steeds van wal met het voorlezen van het lijstje gekwetsen.

“Een aantal jongens hebben wat last. Darko Bjedov (voet) trainde niet mee met de groep en zal dat morgen ook niet doen. Dat wordt dus moeilijk voor zondag. Tesfaldet Tekie hield aan de wedstrijd met de beloften een kleine contractuur aan de heupbuiger over. Samuel Kalu is twijfelachtig. Hij heeft, net als voor de wedstrijd tegen Club Brugge, wat last aan de adductoren. Danijel Milicevic is de voorbije dagen ziek geweest en trainde pas vandaag buiten mee. Afwachten dus.

Brecht Dejaegere kon dan weer wel  zonder problemen meetrainen en voelde geen pijn of reactie in de onderrug. Voor hem ziet dat er goed uit voor het weekend.”

Nuchter blijven

De coach kwam nog even terug op de overwinning op Club Brugge.

“De overwinning tegen Club Brugge heeft ons niet veranderd. We hebben altijd geloofd dat we bij de laatste zes zouden eindigen. Zondag had daar niets aan gewijzigd, of we nu verloren of gewonnen hadden. De zege heeft ons vooral veel deugd gedaan. Je pakt drie belangrijke punten, je verslaat de leider, je wint van Club Brugge. Daar heeft iedereen van genoten: de spelers, het bestuur, de supporter, gans Gent. Het is echter niet zo dat we op een wolk leven.”

“We hebben drie punten maar dan zijn maar drie punten. Zes wedstrijden resten nog. Als we in die wedstrijden niet genoeg punten behalen om Play Off 1 te bereiken dan zijn die drie punten tegen Club Brugge voor niets geweest. Die strijd om plek zes wordt nog hard. Er zijn veel concurrenten, zelfs Standard Luik doet nog mee en iedere ploeg heeft een moeilijk programma. Vroeger vond ik dat 51 punten een plek in Play Off 1 garandeerden. Dit jaar zou dat wel niet eens genoeg kunnen zijn.”

Een zware test

De coach was op zijn hoede voor het treffen met de ploeg van Francky Dury.

“Er wacht ons een moeilijke wedstrijd tegen Zulte Waregem. Het feit dat zij de bekerfinale haalden doet daar niets van af, integendeel. Zulte Waregem heeft thuis nog niet verloren, wij speelden uit veel punten kwijt. Als je louter naar de statistieken en de cijfers kijkt maken we geen kans. Maar dat is nu net wat ook voor de wedstrijd tegen Club Brugge van ons gezegd werd: we hadden veel nieuwkomers, geen automatismen, Club Brugge was een machine die net Standard Luik verslaan had… Het is anders uitgedraaid”, aldus de coach.

“Wel zou je kunnen zeggen dat een wedstrijd uit aan de Gaverbeek voor ons moeilijker is dan een wedstrijd thuis tegen Club Brugge. Wij verloren nog maar één keer thuis, en iedereen weet op welke manier. Op verplaatsing is het een ander verhaal. Het is tijd om ook in de uitwedstrijden iets neer te zetten. ”

“Vergeet echter niet dat we wel degelijk een pak nieuwe spelers moeten inpassen. Dat speelt. In de eerste helft tegen Club Brugge hebben we enkele steken laten vallen, de tweede helft hebben we dat rechtgezet. Zaak is om meteen bij de les te zijn, zondag. Het fundament is een stabiele verdediging. Offensief hebben we wel wat mogelijkheden om voor gevaar te zorgen.”

De kracht van het collectief

Hein Vanhaezebrouck loofde de collectieve kracht van Zulte Waregem en zag gelijkenissen met KAA Gent.

“Zulte Waregem heeft een stabiele ploeg met een zeer goed evenwicht. Christophe Lepoint, Sammy Bossut, Kaya, Davy De Fauw, Timothy Derijck zorgen voor ervaring, Lucas Lerager, de nieuwe spelers in de verdediging en Meite zorgen voor de vernieuwing. Het is een sterk collectief, de spelers strijden voor elkaar. Wanneer dat gebeurt dan verhogen je kansen op een goed resultaat, meer dan dat je zou teren op de individuele kwaliteiten van bepaalde spelers.”

“Het collectieve is ook altijd de sterkte geweest van KAA Gent. We werden we kampioen. Tegen Club Brugge zag ik een collectief sterk KAA Gent. Iedereen wou strijden voor hetzelfde doel. Nu moeten we dat opnieuw brengen, zes wedstrijden lang: collectieve sterkte met ruimte voor individuen die uitblinken. Ik denk dat wij die kwaliteiten in de ploeg hebben.”

Een nieuwe doelman in Europa

Lovre Kalinic is opgenomen in de Gentse selectie voor de Europa League. Een gemakkelijke keuze voor de coach.

“Kalinic staat er altijd. Hij geeft altijd het beste van zichzelf. Hij wil altijd winnen. Lovre is niet dominant in de kleedkamer, wel in de wedstrijden, ook al is het een oefenpot. Hij zit zijn verdedigers achter de veren. Het is een open, joviale speler die goed ligt in de groep. Hij weet duidelijk wat hij wil en laat niet over zich heen lopen. Als het er te slap aan toe gaat, dan pakt hij de medespelers aan, ongeacht de reputatie, of dat nu Nana Asare of Stefan Mitrovic is. Hij heeft van niemand schrik. Winnen is winnen. Dat is voor ons een goede zaak. Hij houdt spelers scherp, al is hij nieuw en jong. Prima.”, zo besloot Hein Vanhaezebrouck.