Hein Vanhaezebrouck: "Het zal draaien om efficiëntie”

Speeldag 2 - Play-Off 1 - 09-04-2017 om 18:00 u

Na de fel bevochten thuisoverwinning tegen Club Brugge op de openingsspeeldag van Play-off 1 mag KAA Gent zondag in het Astridpark aan de slag tegen de andere grote titelkandidaat: Anderlecht. Een voorbeschouwing met de coach.

Ziekenboeg

Hein Vanhaezebrouck kan voor zondag selecteren uit een ruime groep: “Sinds vorige week zijn er geen blessures bijgekomen. Darko Bjedov heeft wel een keelonsteking. Tesfaldet Tekie werkt verder aan zijn herstel, Renato Neto revalideert. Kenny Saief trainde al mee, maar nog niet alles. Voor hem is het dus afwachten. Louis Verstraete is fit. Al bij al is de keuze groot.”

Positieve lijn aanhouden

“Anderlecht is goed bezig. Ze behaalden sinds januari de meeste punten. Het is een ploeg die weinig nodig heeft om het verschil te maken. Zeer efficiënt met veel spelers die kunnen scoren. Op de eerste speeldag, uit op Zulte-Waregem, creëerden ze geen tien kansen, maar gingen ze wel met drie punten naar huis. Dat is de grote kwaliteit van dit Anderlecht.

“Bovendien spelen we zondag op verplaatsing. Wanneer je in België tegen een topploeg speelt, zij het Anderlecht, Club Brugge of KAA Gent, dan weet je dat het een moeilijke wedstrijd wordt. Ook Anderlecht is veel sterker in het eigen stadium dan buitenshuis. Ieder punt dat je in het Astridpark kan halen is dan ook pure winst. Verliezen is geen drama. Veel ploegen zullen daar punten laten liggen. We moeten gewoon proberen onze positieve lijn door te trekken, een goede match te spelen en proberen een punt te pakken.”

“We hebben in de afgelopen drie jaar al vaak goed gespeeld tegen Anderlecht, onze kansen gehad, zowel uit als thuis, met elf en met tien. Vaak zat het echter net niet mee voor ons maar wel voor hen, ook al omdat we meestal een fout maakten en zij dat koel afmaakten. Het zal draaien om efficiëntie, zowel defensief als offensief.”

Realisme troef

De coach vindt niet dat zondag het kampioenschap van KAA Gent op het spel staat.

“We moeten zondag onze kansen op de titel niet redden. We waren al kansloos toen we aan Play-off 1 begonnen. Je moet realistisch zijn wanneer je start met zes punten minder dan Anderlecht, vijf minder dan Club Brugge en je drie punten moet goed maken op Zulte-Waregem. Met de overwinning op de eerste speeldag zijn we wat dichter gekomen bij Club Brugge en hebben we die derde plaats gepakt, dat is alles.“

“Verliezen we zondag dan staan we nog verder van Anderlecht. Winnen we, dan nemen we echte winst op de Anderlecht. Echte winst omdat we die punten dan op verplaatsing haalden en omdat uit of thuis spelen een groot verschil uitmaakt voor alle ploegen in Play-off 1. Maar zelfs al verslaan we paars-wit in het Astridpark dan moeten we nog altijd een extra stap zetten. Ik denk daarom dat we daar niet teveel mee bezig moeten zijn. Er zijn twee grote titelkandidaten. Het is niet omdat Club Brugge een wedstrijd verloren heeft dat ze niet meer mee doen voor de titel. Als we eindigen op de derde plaats dwingen we Europese kwalificatie af en dan is het seizoen voor ons geslaagd.”

Niet kansloos

Hein Vanhaezebrouck is er echter de man niet naar om zich zomaar gewonnen te geven.

“Ik begin nooit aan een wedstrijd als underdog. Niet in de Champions League, niet tegen Tottenham, niet in de Play-offs. We geloven altijd in onze kansen. Het kan zijn dat je speelt tegen een ploeg die beter is. Maar dat wil niet zeggen dat je kansloos bent. Zeker zondag niet. Ik ben er niet van overtuigd dat de kern van Anderlecht beter is dan die van KAA Gent . We missen misschien nog enkele sleutelspelers, dat is waar. Eenmaal die terug zijn dan hebben we ook een ploeg die mag gezien worden.”