Moses Simon met Nigeria naar WK

Moses Simon met Nigeria naar WK

Moses Simon en ex-Buffalo William Troost-Ekong plaatsten zich met Nigeria als eerste Afrikaans land voor het WK in Rusland. Moses Simon speelde 66 minuten in de 1-0 thuiswinst tegen Zambia. Zijn vervanger Alex Iwobi (Arsenal) maakte in de 73e minuut het bevrijdende doelpunt. 

Stefan Mitrovic

Servië, met Stefan Mitrovic 90 minuten in de basis, ging met 3-2 onderuit in Oostenrijk. Concurrenten Wales en Ierland wonnen wel en slopen dichter. Servië staat desondanks nog steeds aan de leiding met 1 punt voor op Wales en 2 op Ierland. Wales en Ierland spelen tegen elkaar op de slotspeeldag. Een thuiszege tegen Georgië volstaat dus nog steeds voor een WK-ticket. Bij een gelijkspel moet het hopen dat concurrenten Wales en Ierland ook slechts gelijkspelen. Indien het verliest en één van zijn beide concurrenten wint, spelen Mitrovic en co mogelijks nog barrages. 

Programma:
Oostenrijk - Servië: 3-2
Servië - Georgië (maandag 09/10)

Lovre Kalinic

Lovre Kalinic keek toe vanop de bank hoe Kroatië thuis gelijkspeelde tegen Finland (1-1). De Finnen staken de Kroaten in vuile papieren door in de laatste minuut de gelijkmaker te scoren. Door de verrassende 3-0 winst van Ijsland in Turkije , sprongen de mannen uit het hoge noorden wel over Kroatië naar de kop van de groep (19 punten). De Kroaten delen nu de tweede plaats met Oekraïne (17 punten) en staan, door hun onvoorziene puntenverlies tegen de Finnen, voor de moeilijke taak om in Oekraïne tegen hun rechtstreekse concurrent de WK-kwalificatie af te dwingen. Turkije is sowieso uitgeschakeld. 

Programma:
Kroatië - Finland: 1-1 
Oekraïne - Kroatië (maandag 09/10)

Danijel Milicevic

Gezien het verlies tegen België en de winst van Griekenland in Cyprus, is Bosnië - hoewel niet mathematisch - toch zo goed als uitgeschakeld voor het WK. België staat na 8 overwinningen en 1 draw ongenaakbaar op kop met 25 punten en een doelpuntensaldo van +33. Griekenland staat tweede met 16 punten, Bosnië heeft 14 punten en staat derde. Danijel Milicevic en co moeten dus eerst zelf Estland verslaan en daarnaast zou voetbaldwerg Gibraltar op verplaatsing tegen Griekenland voor de stunt van het jaar moeten zorgen door er te gaan winnen. Geen WK voor 'Mili' dus...

Programma:
Bosnië - België: 3-4
Estland - Bosnië (dinsdag 10/10)

Yuya Kubo

Japan, met Yuya Kubo 78 minuten in de basis, won met 2-1 tegen Nieuw-Zeeland en speelt morgen ook vriendschappelijk tegen Haïti. 

Programma:
Japan - Nieuw-Zeeland: 2-1
Japan - Haiti (dinsdag 10/10)

U21-selecties

Naast deze potentiële WK-gangers werden twee Buffalo's uit de A-kern ook opgeroepen voor de U21-selecties van hun land.

Thibault De Smet, de jongste speler in de Belgische U21-selectie, werd door beloftencoach Johan Walem niet geselecteerd voor de wedstrijd tegen Zweden (1-1) en diende de wedstrijd in de tribune te volgen. Zijn volgende kans komt morgen tegen Cyprus.

Giorgi Chakvetadze maakte zijn debuut voor de U21 van Georgië in de met 5-2 verloren wedstrijd tegen Jong Denemarken. Morgen spelen de Georgiërs tegen de Faroër Eilanden (10/10).

Oud-Buffalo's: Ruiz naar WK, Boussoufa vs Wilmots voor kwalificatie, Coulibaly troosteloos laatst

Gaat ook (voor de tweede keer) naar het WK: Bryan Ruiz. 'El Capitan', ondertussen een ware legende in eigen land, zorgde met een gemeten voorzet in extra tijd voor de assist in de partij van Costa Rica tegen Honduras. De goal zorgde, zoals u hieronder kan zien, voor een ongeziene vreugde-uitbarsting in het stadion.