Hein Vanhaezebrouck: '17 of 34, dat maakt niks uit'

Speeldag 26 - Jupiler Pro League - 11-02-2017 om 20:30 u

Morgen op de agenda alweer een belangrijke afspraak in de strijd om Play Off 1. KAA Gent ontvangt Eupen, een ploeg die onderaan het klassement bengelt, maar wel al meermaals een niet te onderschatten tegenstander bleek.

Hein Vanhaezebrouck begon zijn persconferentie zoals gewoonlijk met het overlopen van de blessures: “Bjedov is nog steeds out met een voetletsel, Rabiu is aan het revalideren op het veld, Tekie heeft geprobeerd om een deel van de training te doen deze week, maar is terug out en Neto is geschorst. Kalu is terug en heeft alles kunnen mee trainen en ook Milicevic werkte een volledig programma af.”

Beloften

Verder kwam hij ook terug op de beloftenwedstrijd van maandag: “Er hebben 9 van onze spelers meegespeeld met de beloften, iets wat we regelmatig doen. Alleen was de prestatie dit keer niet goed, dus daar zullen we in de toekomst ook rekening mee houden.  Uiteindelijk moeten spelers van de A-kern zich laten zien in zulke wedstrijden. Het is eigenlijk zonde voor de beloften, ze hebben bijna een heel jaar aan de leiding gestaan en nu er 9 A-kern spelers meedoen, gaan ze onderuit tegen een heel jong Anderlecht. Bij Anderlecht stond er een team met overgave, terwijl bij een aantal van onze spelers duidelijk was dat ze niet klaar zijn voor het grote werk. Ze maken mijn taak nu makkelijker, hoewel ik het natuurlijk liever anders zie. Ik zou liever kiezen tussen veel spelers, maar we zullen ook zien hoe het evolueert in de komende weken. We mogen niet te zwaar tillen aan die ene wedstrijd, ze moeten zich nu bewijzen op training, maar als het blijft duren, dan moeten we dat wel in overweging nemen.”

“Of die spelers dan een probleem hadden om zich op te laden? “Nee, het had niets te maken met mentaliteit. Het is eigenlijk een vaststelling van bepaalde tekorten en door jongere spelers afgetroefd worden op bepaalde vlakken. Het is duidelijk dat ze moeten blijven werken aan hun werkpunten, want anders zullen ze het moeilijk krijgen. Ik ga niet zeggen dat er bepaalde spelers waren met te weinig drive, bij de meesten zat dat goed. Louis Verstraete vond ik bijvoorbeeld de beste speler op het veld, alleen moest hij er door darmproblemen jammer genoeg af aan de rust. Hij is nog maar 17 en is niet alleen top qua mentaliteit, maar ook qua voetbal. Misschien denken velen dat we de jeugd nu opzij gaan schuiven nu we met zoveel kernspelers zitten, maar als zij (de jeudgspelers, n.v.d.r.) dit niveau brengen, dan zullen ze voorrang krijgen op anderen die dat niveau niet halen. Mijn voorkeur gaat naar spelers die bewijzen dat ze het niveau aan kunnen en daarbij maakt het mij niet uit of ze 17 of 34 zijn. 

Play Off  1

Het halen van Play Off 1 kwam uiteraard ook opnieuw ter sprake: “Voetbal blijft voetbal, er zijn altijd verrassingen. Wij weten dat we met ons programma eigenlijk zeker bij die top 6 moeten zijn. We hebben daar ook nooit aan getwijfeld, maar je moet het natuurlijk wel waarmaken. We kunnen ons morgen dan ook geen misstappen veroorloven. Als we onze thuiswedstrijden winnen, zitten we al dicht bij die top 6. We moeten dus proberen van de lijn door te trekken in onze thuismatchen en hopelijk op verplaatsing ook hier en daar punten pakken. We hebben voorlopig nog niet verloren in 2017 en willen onze goede thuisreputatie bestendigen. Zo zullen we iedere week dichter en dichter komen bij ons uiteindelijk doel.”

“Opletten voor Eupen”

Ook de tegenstander werd onder de loep genomen: “Eupen is een goeie ploeg in slechte papieren. Ze hebben nu net gemerkt wat het is om veel matchen na elkaar te moeten spelen en hebben daardoor misschien punten verloren in de daaropvolgende match, maar nu hebben ze een hele week gehad, dus dat zal morgen niet meespelen. Het blijft een gevaarlijke ploeg met vooral veel offensieve kwaliteit, dus we moeten zeker oppassen. Hoewel we het niet verdienden, hebben we in Eupen ook verloren, dus dat moet ook een verwittiging zijn.  We hadden toen eigenlijk gewonnen, maar uiteindelijk slagen ze er toch in om in de laatste minuten nog twee keer te scoren. Ik verwacht een goeie organisatie, hun coach wil ook aanvallend spelen en ze hebben nu ook in de verdediging voor wat versterking gezorgd. Vooral in de omschakelingen moeten we opletten, want dan zijn ze heel gevaarlijk met bijvoorbeeld Sylla en Henry.”

Wedstrijd per wedstrijd aanpakken

Of de nakende wedstrijd tegen Tottenham de focus voor Eupen verstoort?  “Niemand is bezig met Tottenham, we beseffen het belang van Play Off 1 en we zijn zover geëvolueerd dat het wedstrijd per wedstrijd aanpakken. We zijn gewoon om twee keer per week te spelen en hebben nog al tegen grote namen gespeeld. Er is nog voldoende tijd om ons te focussen op de match tegen Tottenham. Ons schema was nu ook veel minder druk, dus we mogen zeker niet klagen. Na Tottenham hebben we wel maar twee dagen voor de wedstrijd tegen Standard, maar dat is slechts één keer, dus daar mogen we ons niet achter verschuilen. Ik heb de groep ook niet moeten zeggen dat ze zich eerst moeten focussen op Eupen, ze zijn het gewoon om telkens volop bezig te zijn met de volgende wedstrijd, we hebben al heel wat Europees voetbal achter de rug. Ook de nieuwkomers passen zich daaraan aan, ze zijn gretig om te voetballen en zijn niet bezig met grote namen maar gefocust op wat ze moeten doen.”

“Samen met Simon werken aan nieuwe oplossingen”

Er werd ook stilgestaan bij de mindere wedstrijd van Moses Simon tegen Zulte-Waregem, maar dat ligt volgens Vanhaezebrouck niet aan een vermindering in explosiviteit: “De testen van Simon tonen aan dat er heel weinig verschil is, op bepaalde vlakken is het net iets minder, maar op andere vlakken is hij heel veel verbeterd, dus qua explosiviteit haalt hij zeker nog altijd dezelfde tijden als toen hij hier toekwam. Het probleem is dat andere ploegen zulke spelers op den duur heel goed kennen en zich daar ook op instellen, dus dan wordt het moeilijker dan in het begin om iedere wedstrijd het verschil te maken. Je ziet dat nu ook bijvoorbeeld gebeuren bij Izquierdo, die eigenlijk maar vorig jaar aan de oppervlakte is gekomen en nu ook al voelt dat het niet iedere match meer mogelijk is om zijn bewegingen te doen omdat hij dubbel bekeken en dubbel gedekt wordt. Dat is het lot van een goeie flankaanvaller. Daarom werken we nu ook met Simon aan andere oplossingen, zodat er niet verwacht wordt dat hij zomaar voorbij drie spelers loopt. Hij moet dus soms naar binnen gaan met zijn acties en blijven kijken, hij moet opties zien en spelers vinden om aan te spelen. Als men extra focus legt op hem, komt er elders meer ruimte, en daarin moet hij nog veel stappen zetten, want hij verliest vaak dat overzicht. Kijk maar naar de tegenaanval waarin hij Milicevic vergeet aan te spelen. Als hij zijn arsenaal aan oplossingen verruimt, gaat de tegenstander weer anders moeten gaan verdedigen.  Het is altijd zo dat als je goed bent in 1 of 2 dingen, dat de verdediging zich daaraan zal aanpassen, en dat is het geval bij Simon. Bovendien mogen we ook niet vergeten dat hij vorig jaar bijna een volledig jaar out is geweest, dus dat heeft ook invloed gehad op zijn evolutie. Anders had hij nu op alle niveaus waarschijnlijk al veel verder gestaan.”

“Kubo kan hier zeker slagen”

Nieuwelingen als Kalu en Kubo kennen de competitie niet, maar de competitie kent hen ook niet: “Dat is nu een voordeel, maar volgend jaar zal dat ook veranderen. Daarom moeten we zorgen dat ze een groter arsenaal hebben aan mogelijkheden. We moeten met alle onze offensieve spelers werken aan nieuwe mogelijkheden om zo individueel of als collectief voor gevaar te zorgen.”Kubo is iemand die al veel mogelijkheden heeft: hij kan infiltreren, maar hij heeft ook inzicht en kan in de combinatie ook heel goed voetballen, dus hij heeft ook al meer mogelijkheden. Hij is, net als veel Japanse voetballers, ook perfect tweevoetig, wendbaar en hij heeft bovendien het voordeel dat hij al een jaar of 3 in Europa speelt. Hij heeft zich dus al aan de Westerse leef-en voetbalwereld kunnen aanpassen. Dat is een groot voordeel voor ons, want als hij rechstreeks van Japan zou gekomen zijn, zou de cultuurshock heel groot geweest zijn. Ik geloof dus zeker dat hij hier in België kan slagen. Hij is naar ons toe ook open en zoekt makkelijk contact met andere spelers. Hij is heel leergierig en intensief met zijn vak bezig. Als ik bezig ben over details zie ik direct dat hij aandachtig luistert en dat heel interessant vindt. Toen hij zo snel na zijn aankomst al moest spelen, kwam hij bijvoorbeeld ook zelf uitleg vragen omdat hij nog niet helemaal begreep hoe wij als ploeg druk zetten.”