Hein Vanhaezebrouck: "Nu bescheiden blijven"

Hein Vanhaezebrouck: "Nu bescheiden blijven"

Speeldag 8 - Play-Off 1 - 14-05-2017 om 14:30 u

De komende 9 dagen worden de laatste drie speeldagen van Play-Off 1 afgewerkt. Voor KAA Gent begint dat laatste druiluik aanstaande zondag met een thuiswedstrijd tegen Royal Charleroi Sporting Club, de laatste jaren niet meteen de favoriete tegenstander van de Buffalo's.

Blessures

Samuel Kalu werd in Oostende gewisseld na 45 minuten, hij moest het veld verlaten na een ferme tik op zijn enkel en trainde deze week niet mee. Volgens Hein Vanhaezebrouck sukkelden begin deze week een pak spelers met wat kleine kwaaltjes maar is ondertussen zo goed als iedereen fit: "Enkel 'Tess' (Tekie, n.v.d.r.) blijft op de sukkel en moet na een training vaak de volgende overslaan. Nana Asare traint sinds donderdag mee. Ook bij hem evolueert het positief maar we moeten afwachten hoe hij reageert de komende dagen. Stefan Mitrovic zit met een terugkerend probleem. Hij traint na een wedstrijd meestal niet mee in het begin van de week, sluit dan midweeks weer aan, waarna het voor of tijdens de match duidelijk wordt dat het toch niet lukt. Daar moeten we toch eens kijken wat we daarmee doen want het belemmert soms de offensieve wissels die we willen doen."

Coulibaly ontsnapt 

Hein Vanhaezebrouck greep het blessurenieuws aan om zowel zijn beklag te doen over de smerige overtreding van Milic op Kalifa Coulibaly als om een voorstel te doen voor het bestraffen van zware overtredingen in de toekomst: "Dat Milic voor die fout op Kalifa slechts 2 dagen schorsing krijgt is gewoonweg hallucinant. Dat betekent dat hij sowieso nog de laatste match van de play-offs zal spelen terwijl hij bij die overtreding niet de intentie had om de bal te spelen en het een fout met een ongelofelijke intensiteit was, vól op Coulibaly's achillespees. Onze dokter en kinesisten zeiden dat Kalifa aan een drama ontsnapt is, want zijn achillespees had net zo goed kunnen afknappen. Ik vind dat ongelofelijk, zeker als je ziet dat men ook 2 speeldagen eist voor een coach die gewoon zijn boekje weggooit. Welk signaal geef je dan? Dat dat ok is, dat het niets meer is dan een 'pootje lap'-overtreding is zoals Yves (Vanderhaeghe, red.) zei. Nu, van Yves kan ik nog verstaan dat hij dat zegt omdat hij subjectief is. Maar het Bondsparket zou objectief en neutraal moeten zijn". 

Een overtredingendatabase per categorie 

Vanhaezebrouck ging door op zijn elan en bracht in herinnering dat hij jaren geleden al had voorgesteld om een database aan te leggen met beelden van verschillende  overtredingen die in categoriën zouden ingedeeld worden: " Ik heb dat jaren geleden al voorgesteld, om eigenlijk bijna per overtredingstype te gaan indelen welke fout werd begaan en welke straf daartegenover moet staan. Zo zou er geen discussie meer kunnen zijn. Dan kan je bijvoorbeeld gaan kijken, was het een overtreding met gestreekt been, met twee benen, was het een tackle met de voet op de grond, hoe hoog kwam de voet bij de tackle, was de tackle ter hoogte van het scheenbeen of niet. En dan kan je gaan zeggen, ok, het was zo'n fout, daar staat 1 speeldag schorsing op, voor zo'n fout geven we 2 speeldagen, enzovoort. Maar goed, dat is voorgesteld en daar is, spijtig genoeg zoals dat wel vaker gebeurt, niets van gekomen". 

Reactie van de groep

Op de vraag welke reactie de spelersgroep had gehad na de nederlaag in Oostende, antwoordde Vanhaezebrouck dat het vooral hij was die gereageerd had: "Het was defensief onze zwakste match in de laatste 3 seizoenen, Champions League inbegrepen. We hebben in al die tijd immers nooit zoveel doelpogingen on target gehad. Wat eigenlijk bizar is omdat je tegelijkertijd wel het gevoel had dat we goed bezig waren. In de eerste helft voel je dat je iets beter bent. In de tweede helft start je heel goed, maak je 1-2 en creër je nog enkele goeIe kansen om er 1-3 of 1-4 van te maken. En daarna geven we het toch nog weg. Terwijl het zo'n belangrijke match was. Als we die wedstrijd in Oostende wonnen, hadden we nu met Club-Anderlecht als derde in het spel waarschijnlijk kunnen profiteren van puntenverlies bij een van beide. Anderzijds, kan je wel eens een match verliezen in Play-Off 1 natuurlijk, maar het is ook de manier waarop. Als je dan weet dat de voorzitter ook had gevraagd om voor hem persoonlijk een extra inspanning te doen, dan ben je toch ontgoocheld als je na die match de fysieke parameters van de spelers ziet. Het is nu aan hen om te reageren en te tonen dat die match een jammerlijke misstap was".

Verkorven

Heeft een deel van de spelersgroep het nu verkorven?  Vanhaezebrouck: "Neen, het is niet na 1 slechte wedstrijd dat je het verkorven hebt. Wat niet wil zeggen dat er geen wijzigingen kunnen zijn natuurlijk. Wij moeten iedere week een inschatting maken welke spelers het meest klaar zijn om een resultaat te halen in de volgende match. We gaan zien wie nu binnen de groep opstaat en klaar is om de leiding te nemen. Onze groep is de voorbije drie jaar ook veranderd. Ik ben dus benieuwd te zien wie nu tegen Charleroi opstaat. Dat is in elk geval een mooie challenge voor de groep. Want laten we niet vergeten dat Charleroi geen gemakkelijke tegenstander is he. Ze zijn gaan winnen op Anderlecht, hebben gelijkgespeeld op Club Brugge en ze zitten nog volop in de strijd om Europees voetbal. Charleroi zal dus zeker ook hier punten willen pakken".

Over zijn heroptredende kapitein Renato Neto was Vanhaezebrouck dan weer heel tevreden: "Dat Renato het in moeilijke omstandigheden 90 minuten heeft volgehouden is natuurlijk positief. We hebben hem laten starten maar wel met het idee om hem geen volledige wedstrijd te laten spelen. Door omstandigheden (de blessures van Kalu en Mitrovic, red.) heeft hij de 90 minuten wel moeten rondmaken. Meer nog, hij heeft het meest gelopen van beide ploegen! En dat in zijn eerste match! Dat is 'leading by example' en dan zeg ik: chapeau Neto".

Tweede plaats

De opmerking werd gemaakt dat er best gewonnen zou worden om de tweede plaats in het vizier te houden. Daarop reageerde Hein met een vraag om bescheidenheid: "Ik denk dat we nu vooral bescheiden moeten zijn en ervoor moeten zorgen da we eerst en vooral Oostende en Charleroi kunnen afhouden. Tegelijkertijd hoop je natuurlijk nog steeds op die tweede plaats. Maar ik hoop evenzeer dat we op de laatste speeldag niet nog om onze derde plaats moeten spelen".