Hein Vanhaezebrouck: “We kijken vooruit”

Speeldag 19 - Jupiler Pro League - 17-12-2016 om 20:30 u

De bekerwedstrijd van woensdag op KV Oostende ligt nog vers in het geheugen, maar zaterdag dient zich al de uitwedstrijd tegen Sint-Truiden aan. De 19e wedstrijd in de Jupiler Pro League is de vierde match van KAA Gent in tien dagen tijd en de eerste van drie competitiewedstrijden vooraleer de winterstop aanbreekt. Een vooruitblik met onze coach.

Blessurenieuws

Hein Vanhaezebrouck had behalve doelman Jacob Rinne geen bijkomende blessures te melden, maar evenmin recupereerde hij spelers. Wie beschikbaar was voor de wedstrijd op Oostende is dat ook voor de wedstrijd tegen de Kanaries.

“Jacob heeft een tik tegen het hoofd gekregen en moet het een aantal dagen rustig aan doen. Hij is niet inzetbaar voor de wedstrijd tegen STVV. Voor zowel Nana Asare als Renato Neto is het afwachten of ik nog dit jaar op ze beroep kan doen. Nana heeft een letsel aan de onderkant van de hamstring. Hij had daar voordien ook last van. Het is geen zware blessure maar het is moeilijk te bepalen wanneer hij weer fit is. Sowieso is er niet veel tijd meer. Het nieuwe jaar staat er aan te komen. Renato’s blessure is minder erg, hij heeft een concussie op de knie. Er is geen schade, maar de impact op zijn knie was zwaar. Zodra hij pijnvrij is kan hij spelen. Maar dat zal niet lukken tegen morgen. We hebben wel een vijftal dagen vóór Anderlecht op bezoek komt. Wie weet is hij dan al inzetbaar. Maar het kan even goed pas in 2017 zijn.”

De coach wees er ook op dat niet enkel blessures een rol spelen. Ook hoe de spelers herstellen van een wedstrijd beïnvloedt de selectie. “Zaterdag is de vierde wedstrijd in tien dagen. Na iedere match moeten we beoordelen hoe de spelers de voorbije wedstrijd zijn doorgekomen. In zo een periode, met een snelle opeenvolging van matchen, is dat niet te voorspellen. Ik moet wel zeggen dat we dat tot nu heel goed gedaan hebben. Als je ziet hoe dominant we woensdag waren in de eerste helft dan is er geen sprake van vermoeidheid. Fysiek zit het wel in orde”.

Efficiëntie

De coach moest niet lang nadenken over de reden waarom de bekerwedstrijd tegen KV Oostende verloren werd: Het gebrek aan efficiëntie, dat ons al zoveel keer ontbrak dit jaar, heeft ons uit de beker gewipt. We hebben heel weinig weggegeven, het doelpunt was ongelukkig, maar het is vooral aanvallend dat we het op bepaalde momenten een beetje hebben laten afweten. Efficiëntie komt in periodes, je kan dat niet forceren. Het is ook niet allemaal slecht nieuws. Kalifa Coulibaly heeft zo recent twee ongelooflijke doelpunten gemaakt. Maar als Kalifa er een keer niet is dan moet er iemand anders opstaan. Je kan niet enkel kijken naar Jérémy Perbet of Kalifa Coulibaly om doelpunten te maken. Met sommige ballen moeten we meer doen. De kans van Kenny Saief in de eerste helft, de kans voor Danijel Milicevic … die ballen moeten binnen het kader eindigen. Als je niet op het doel niet trapt dan kan je niet scoren.”

Kenny

Hein Vanhaezebrouck brak wel een lans voor Kenny Saief, die na de wedstrijd woensdag na afloop wat beteuterd de meegereisde Buffalo’s groette. “Je kan Kenny niets verwijten. Hij was woensdag in veel fases betrokken. Inderdaad, hij mist een kans in het begin van de wedstrijd waarmee we de match naar onze hand konden zetten, hij mist de strafschop. Maar het is wel Kenny die de voorzet geeft waarop Thomas Matton op de paal kopt. Kenny heeft woensdag veel goede dingen gedaan. Je kan niet alles op zijn rug schuiven. Dat is niet correct. In voetbal ligt alles dicht bij elkaar. Hij had de held kunnen zijn, uiteindelijk is hij een beetje de antiheld. Kenny moet beseffen dat in voetbal de wereld niet stopt als je een match verliest.”

Dat is ook een les die de coach meeneemt naar de groep. “We waren ontgoocheld. We hadden graag verder gebekerd. We moeten dat nu achter ons laten. Het heeft geen zin om daar bij te blijven hangen. Gedane zaken nemen geen keer. Het is een competitie die wegvalt. We hebben er alles aan gedaan. We hadden gezien ons spel verdiend om door te gaan. Het is nu zo. We moeten ons nu focussen op de competitie, waar we zoveel mogelijk punten willen pakken, en op de wedstrijden in de Europa League. Daar zijn de dingen waar we moeten en mogen naar uitkijken.”

 Zware opdracht

Voor de winterstop komen de Buffalo’s nog het veld op tegen Sint-Truiden, Anderlecht en Genk. Hein Vanhaezebrouck is beducht voor het bezoek zaterdag aan Stayen.

“De duels in de competitie die ons dit jaar resten zijn allemaal zwaar. De zwaarste is misschien wel morgen tegen STVV. We hebben net een ontgoochelend resultaat achter de rug en zaterdag spelen we uit bij een ploeg waarvan je - onterecht - denkt dat het “maar” STVV is. Dat zijn net de moeilijkste wedstrijden. Bovendien spelen we op kunstgras, iets wat de spelers van Sint-Truiden gewoon zijn maar waar wij een pak minder ervaring mee hebben. Ook zit iedereen in het klassement kort op elkaar, zowel bovenaan als in de rechterkolom. Niets is beslist. Het wordt niet gemakkelijk.”

Dejaegere terug op het middenveld?

De coach liet niet in zijn kaarten kijken. “Wanneer Neto gekwetst is, moet je ervoor zorgen dat je op het middenveld voldoende ervaring en power hebt. Met Brecht is dat goed gelukt. Hij heeft dat behoorlijk gedaan, zowel in zijn eerste wedstrijd als op Oostende. Daar waren we in de eerste helft echt wel dominant, we waren baas op het middenveld. Dat liep dus goed met Brecht en Anderson Esiti. Maar we zullen nog zien of we tegen STVV voor dezelfde aanpak kiezen. Die keuze maken we morgen.”

Of de rode kaart nog nazindert? “Brecht vindt het vooral zeer jammer dat hij volgend jaar in de eerste ronde van de Beker van België geschorst is voor de wedstrijd tegen Handzame, zijn thuisploeg”, aldus onze coach lachend.

 

Voorbeschouwing met Rob Schoofs

Rob Schoofs, kind aan huis op Stayen, blikt vooruit naar de wedstrijd tegen de Kanaries. We vroegen hem naar de voor- en nadelen van synthetisch gras, wat de grootste aanpassing was bij zijn komst naar KAA Gent en hoe de reacties waren in Sint-Truiden na zijn assist en winning goal in de laatste minuut tijdens de heenmatch.