Hein Vanhaezebrouck: "Regels zijn regels"

Speeldag 4 - Jupiler Pro League - 20-08-2017 om 20:00 u

Zondagavond om 20u staat in Stade Le Cannonier de wedstrijd Moeskroen - KAA Gent op het programma. Hoewel de voorbije 3 seizoenen uit en thuis telkens werd gewonnen van 'Les hurlus', lijkt Moeskroen dit seizoen geen vogel voor de kat.

Vanhaezebrouck kan niet rekenen op de revaliderende spelers Saief, Neto en Foket. Over die laatste had hij wel goed nieuws. Foket werkt immers al regelmatig aan zijn revalidatie op het nieuwe oefencentrum. Thomas Matton (achillespees) en Birger Verstraete (klein probleem aan de knie) ontbreken ook. Matton meerdere weken, Verstraete heeft een lichtere blessure. 

"Zorgen dat we niet in ons eigen vlees snijden."

(Voetbal)Belgen

De persconferentie was nog niet goed begonnen of Vanhaezebrouck kreeg al voor de voeten geworpen dat Gershon weg was en dat Vandamme niet zou komen. En dat het (voetbal)Belgenprobleem dus enkel erger was geworden. "Klopt, dat had ik eerder zelf al aangehaald. We hebben er ook iets proberen aan doen, maar voorlopig zonder succes. Uiteindelijk konden we voorlopig alleen enkele jonge Belgen tekenen (Koita en Raskin, n.v.d.r.). Goed, het is nu zo. Maar het is wel vervelend voor de buitenlandse jongens die nu naast de selectie zullen vallen of in de tribune zullen zitten. Als coach is het natuurlijker ook plezanter om met je volledige groep te kunnen werken en waar nodig een goede wissel als wapen te gebruiken. Maar we kennen de regel, daar moeten we nu niet over zeuren. Ik heb er dan ook geen probleem mee om jonge Belgen op de bank te zetten, we mogen alleen niet verwachten dat die gasten direct klaar zijn voor het grote werk."

Meer vissers op dezelfde vijver

Dat die regel over (voetbal)Belgen er is, betekent voor Vanhaezebrouck echter niet dat hij nog verder moet uitgebreid worden met het risico dat je in je eigen vlees snijdt: "Ik heb geen probleem met de regel op zich, maar je zag ook vorig seizoen al dat er bij andere topclubs vaak slechts 2, maximum 3 Belgen op het veld stonden. Ook bij Anderlecht en Genk, toch vaak geroemd om hun jeugdwerking. Ook zij zoeken naar goeie Belgen, waardoor die strijd alsmaar heviger wordt. Daarnaast zijn er gewoon meer ploegen op de markt. Naast de topclubs heb je nu ook ploegen als KV Oostende en Zulte Waregem. Kijk  naar Oostende dat 2,2 miljoen euro betaalt voor Zinho Gano. Dat konden zij een paar jaar geleden niet. En het zal er niet op verbeteren. Ploegen met een goede jeugdopleiding als Anderlecht en Genk zouden in principe jaarlijks meerdere goede Belgen moeten kunnen 'afleveren', maar worden vaak leeggeplukt door buitenlandse of Belgische topclubs. Voor het eerst sinds lang hebben wij dat met Raskin ook kunnen doen nadat anderen dat hier jarenlang hebben gedaan. Op termijn moet je dus zelfs opletten dat het totale niveau daardoor niet naar beneden gaat.

"Jan Ceulemans wou zelfs niet vertrekken uit België, nu zijn ze soms al weg op hun twaalfde."

"Ten tijde van Ceulemans hadden we ook veel Belgische topspelers en topclubs. Toen wouden ze soms zelfs niet naar het buitenland. Nu vertrekken de grootste talenten al op 12, 13 jaar en moet je al rekenen op een 'doorgroeivisie' bij de speler zelf die beseft dat hij best eerst hier ervaring kan opdoen."

Een Vlaamse basis

Toen Vanhaezebrouck in 2014 bij Gent kwam, wou hij voortbouwen op een Vlaamse basis. De vraag werd gesteld waarom dat nu niet meer ging. Vanhaezebrouck verklaarde dat KAA Gent toen beschouwd werd als het nummer 5 van de G5 en dat er naast die 5 topclubs enkel kleinere clubs waren. Hij haalde nog twee belangrijke factoren aan. Allereerst de al aangehaalde toegenomen concurrentie voor Belgische voetballers van clubs als KVO en Zulte Waregem. Ten tweede de veranderde situatie van de club: "Door onze toegenomen status zoeken we betere spelers en komen we in het vaarwater van andere Belgische toppers én buitenlandse clubs. Dat drijft de prijs omhoog." Tot slot besloot Vanhaezebrouck dat bij Belgen die terugkomen uit het buitenland ook het loon belangrijk is. Hij verwees naar Sels en Kums die voor Anderlecht kozen omdat volgens hem "KAA Gent op dat vlak nog niet staat waar anderen staan."