Hein Vanhaezebrouck; “Er is een kans. We gaan er voor.”

Hein Vanhaezebrouck; “Er is een kans. We gaan er voor.”

Zondagmiddag valt het doek over het seizoen 2016-2017. Vele zaken liggen al vast. RSC Anderlecht is kampioen. KAA Gent speelt volgend seizoen Europees. Zondagavond weten we in welke competitie het nieuwe Europese avontuur starten zal. Slaagt KAA Gent er in Club Brugge op deze laatste speeldag in eigen huis te verslaan dan is het vice-kampioen en treedt blauw-wit aan in de voorrondes van de Champions League. In alle andere gevallen wacht de Europa League.  

Een voorbeschouwing met een ontspannen Hein Vanhaezebrouck op de laatste persconferentie in het oefencentrum aan de Warmoezeniersweg. 

Nauwelijks blessures

De coach had geen zware blessures te meden. Met Samuel Gigot is het nog even afwachten al is er een kans dat hij fit zal zijn. Moses Simon deed alles mee op training.

"Al is er maar één kans. Je moet ervoor gaan"

Alles ligt vast. Bijna.

Hein Vanhaezebrouck was best tevreden: “We moeten niet meer strijden voor de derde plaats. We hebben behaald wat we vooropgesteld hadden: een plaats in de top drie. Die derde plaats ligt dus vast, net zoals de eerste en de vierde. De enige die nog niet zeker is, is de tweede. Ik ben blij dat we die nu kunnen halen. Het wordt wel moeilijk. Een keer meer thuis winnen, tegen KV Oostende of Sporting Charleroi, had ons het voordeel van het gelijkspel kunnen geven. Nu moeten we winnen op verplaatsing. In Brugge.”

De coach pleitte daarom ook voor realisme: “De wetenschap dat je moet winnen of genoeg hebt aan een punt: daar zit weinig verschil in. Dat is geen specifiek voordeel. Aan de start van een wedstrijd wil iedereen die wedstrijd winnen. Het is ook niet zo dat het momentum nu bij KAA Gent ligt. In Play-off 1 volgen de wedstrijden elkaar zo snel op dat het moeilijk is om een momentum op te bouwen met een enkele overwinning."

Hij vervolgde: "De feiten zijn de feiten. Zondagnamiddag is er een wedstrijd tussen Club Brugge en KAA Gent. Een wedstrijd waar Club Brugge thuis mag spelen. Club Brugge dat al bewezen heeft ze in het Jan Breydelstadion veel sterker zijn dan op verplaatsing: ze hebben er dit jaar nog niet verloren, ook niet in de Play-offs. Ook kampioen Anderlecht is er vorige week niet gaan winnen. Maar al is er maar een kans, je moet ervoor gaan. Onze kansen op een overwinning zijn volgens mij veel kleiner dan de helft. Anderzijds heb ik ooit in het verleden voor bepaalde wedstrijden gezegd dat onze kans op slagen nul procent was. Dat zeg ik nu niet. We gaan er volledig voor. We zien wel waar we stranden”, aldus Hein Vanhaezebrouck.

“Club Brugge is er voor gekend ze veel druk zetten vanuit het publiek. Ik hoop dat dat hetzelfde effect heeft als in de Ghelamco Arena: geen.”

Fel, feller, felst?

De coach had het ook over de fysieke aspect dat met ieder duel tussen KAA Gent en Club Brugge lijkt toe te nemen: “In het verleden waren de wedstrijden in Brugge vaak feller en de wedstrijden in Gent meestal iets minder fysiek. Dit jaar, op de eerste speeldag van de Play-offs, was het wel fel. Wij hebben onze voet naast het fysieke spel van Club Brugge gezet. De Ghelamco Arena kolkte, er was druk van onze supporters, maar dat heeft totaal geen invloed gehad op de leiding. De beslissingen die gevallen zijn waren niet echt in ons voordeel. We zijn goed weggekomen maar hadden wel een uur met een man meer moeten staan. Dan hadden we andere wedstrijd gehad.”

“Club Brugge is er voor gekend ze veel druk zetten vanuit het publiek. Ik hoop dat dat hetzelfde effect heeft als in de Ghelamco Arena: geen.”

Op de vraag of Kalu, Kubo of Kalinic weten waar ze zich zondag aan mogen verwachten en er mee bezig waren, had Hein Vanhaezebrouck zijn antwoord klaar: "Dat verschilt van persoon tot persoon. Ik verwacht echter niet dat ze onder de indruk zullen zijn. Als je voor bijna 100.000 supporters in Wembley hebt gestaan, dan lukt dat ook wel voor 30.000 in Brugge.”