Hein Vanhaezebrouck: "Als je morgen wint, zijn alle andere uitslagen sowieso goed"

Hein Vanhaezebrouck: "Als je morgen wint, zijn alle andere uitslagen sowieso goed"

Speeldag 4 - Play-Off 1 - 21-04-2017 om 20:30 u

Vrijdag ontvangen de Buffalo's KV Oostende in een uitverkochte Ghelamco Arena voor de vierde wedstrijd van de play-offs. Het was een ontspannen Hein Vanhaezebrouck die na de deugddoende overwinning tegen Charleroi de pers te woord stond.

Ruime selectie

Que blessurenieuws viel er quasi enkel goed nieuws te rapen: "Behalve Neto en Davidzada (achillespees) heeft iedereen deze week buiten meegetraind. Ik kan dus beschikken over een ruime selectie en zal 22 spelers selecteren waarvan er nog 4 net voor de match zullen afvallen. Renato revalideert goed maar het is nog te vroeg om te zeggen wanneer hij terug 100% wedstrijdfit zal zijn."

Niemand puntenloos 

"Voorlopig is KV Oostende waarschijnlijk wat te weinig bedeeld qua punten. Ze hadden eigenlijk moeten winnen op Charleroi en tegen Anderlecht hadden ze misschien ook meer kunnen rapen, al was de penalty die ze kregen dan wel onterecht." De eerste vaststelling die Vanhaezebrouck deed, was dan ook dat tot nu toe geen enkele ploeg puntenloos bleef. En dat elke ploeg zowel uit als thuis al punten pakte: "Dat toont aan dat er eigenlijk geen al te grote verschillen tussen de ploegen zijn en dat iedereen in play off 1 aan elkaar gewaagd is. Het verschil zal dus gemaakt worden in de thuis- én de uitmatchen. En dat gaan wij dan ook proberen. Natuurlijk is thuis spelen altijd comfortabeler. Met de steun van onze 19000 supporters, moeten we dan ook voor het eerst dit seizoen proberen winnen van Oostende. We hebben al enkele keren de kans gehad dit seizoen maar tot nu toe zonder succes." Vanhaezebrouck vervolgde dat net als tegen Charleroi vooral efficiëntie belangrijk zou zijn: "Niet veel weggeven en de kansen die je krijgt, ook afmaken"

Natuurlijk kan ik genieten van verdedigen, maar das niet hetzelfde als met tien in je zestien kruipen.  Verdedigen als blok en profiteren van je momenten, dat is mooi. Daar geniet ik van.

Genieten van verdedigen

Op de vraag of Vanhaezebrouck als aanvallend ingestelde trainer ook kon genieten van de verdedigende prestatie van Juventus tegen Barcelona, kwam volgend antwoord: "Natuurlijk kan ik daarvan genieten. Maar Juve heeft zich ook niet alleen beperkt tot verdedigen hè. Ze zijn niet met 10 man in hun zestien gekropen. Dat vind ik maar niks. Maar verdedigen als stevig blok en je momenten gebruiken om er regelmatig uit te komen, natuurlijk geniet ik daarvan, ik vind dat fantastisch. Mijn droom is om offensief voetbal, combinatievoetbal te brengen, te scoren en tegelijkertijd achteraan niets weg te geven. En dat kan, tegen Charleroi hebben we dat gedaan. We hebben daar niet alleen verdedigd he. Totaal niet. Maar we hebben heel weinig weggeven, alles stond goed achterin en er zijn geen fouten gemaakt. Het zijn dan ook de ploegen die tot nu toe heel goed verdedigd hebben, die de meeste punten pakten in Play Off 1."

Positieve flow

Op de vraag of de ploeg na de 7 op 9 in een positieve flow zit, keek de coach wat verder dan de journalistenneus lang is: "Ik denk dat we al een tijdje in een goeie flow zitten. In de competitie eigenlijk al sinds Nieuwjaar. We hebben daar slechts 1 echte misstap gehad, het verlies thuis tegen Eupen. Hadden we die match niet verloren, dan waren we de beste ploeg na Nieuwjaar, nu de tweede beste. Het is niet helemaal hetzelfde maar je kan het een beetje vergelijken met twee jaar geleden, toen Simon toekwam. Toen haalden we wel nog net iets meer punten."

Kampioen?

De onvermijdelijke vraag werd natuurlijk ook weer gesteld. Zoals steeds predikte Hein Vanhaezebrouck vooral realisme: "Als jij mijn jongens vraagt of ze kampioen kunnen worden, dan zeggen ze natuurlijk ja. Maar ze zeggen het ook alleen maar omdat jullie dat vragen. Uit zichzelf zullen ze dat niet gaan verkondigen. Maar ik zal hen ook nooit zeggen dat ze niet mogen dromen. Ik vind het positief dat ze daarvan dromen. Een speler die niet het hoogste ambieert, is niet goed bezig. Maar het is mijn taak om hen ook bij de realiteit te houden. En die is dat er nog steeds evenveel afstand is tot de eerste plaats als bij speeldag 1. Als iedereen met nul punten was gestart, was het een andere zaak. Dan stonden we nu samen op 1 met Anderlecht. Maar zo is het niet. We hebben nu al een deel van onze achterstand op andere ploegen weggewerkt en dat is positief. Maar de play offs duren 10 speeldagen. En we zijn nog niet eens halfweg. Dus: zin voor realiteit. Ik heb vooraf ook voorspeld dat het bijna onbegonnen werk zou zijn omdat ik niet geloofde dat zowel Club Brugge als Anderlecht veel punten zouden laten liggen. Je kan de nog het meeste punten halen van alle Play Off 1 ploegen, maar die kloof van zes punten, blijft heel groot. Voor ons het vooral zaak om morgen te winnen, dan is elk resultaat in de andere matchen goed voor ons. Want ons eerste doel blijft nog altijd Europees voetbal afdwingen. Maar als je zelf niet wint, is alles slecht. Het verschil is: als je wint, zit je zondag rustig achterover en als je niet wint, zit je voorovergebogen, nerveus naar die match te kijken. Dat is het verschil.