Hein Vanhaezebrouck: 'Alle thuiswedstrijden proberen winnen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Alle thuiswedstrijden proberen winnen'

Na drie thuiswedstrijden, Europa League-voorrondes inclusief, kunnen de Buffalo's nog altijd met een perfect thuisrapport uitpakken. Na de buzzer beater van Coulibaly tegen KF Shkëndija, gaan de troepen van Hein Vanhaezebrouck zondag op zoek naar een vier-op-een-rij. Een terugblik én een vooruitblik met onze trainer.

Vanhaezebrouck trapte de wekelijkse persbabbel zoals gewoonlijk op gang met nieuws uit de ziekenboeg. “Asare heeft gisteren een uur gespeeld in een oefenwedstrijd tegen KFC HO Kalken, Jérémy Taravel speelde een tachtigtal minuten mee. Ze hebben die inspanning allebei goed doorstaan en het is de bedoeling om hen nu geleidelijk aan meer ritme te laten opdoen. Ook Dejaegere revalideert goed. Van de ploeg die het opnam tegen Shkëndija, is iedereen fit voor de match tegen Westerlo. Maar twee dagen tussen wedstrijden in, is niet veel. Meer zelfs: het is wetenschappelijk bewezen dat een speler na twee dagen rust niet voor de volle honderd procent gerecupereerd is op de derde dag. Clubs die veel wedstrijden spelen op korte tijd maken minder goals, krijgen er meer tegen en behalen over het algemeen slechtere resultaten.”

Dat de ziekenboeg langzaamaan leegloopt, kan Vanhaezebrouck dus alleen maar als muziek in de oren klinken. In de veronderstelling dat de poules van de UEFA Europa League gehaald worden, komen er een aantal drukke weken aan, met veel midweekwedstrijden. “De mogelijkheid van Europees voetbal, bekervoetbal, de reguliere competitie: het kan een heel drukke septembermaand worden. In die zin hoop ik dat er binnenkort een aantal spelers volledig fit geraken zodat de kern waaruit we een wedstrijdselectie kiezen groter wordt. Noem het roteren, noem het zoals je wilt: het houdt een groep scherp en het is een enorm voordeel als je frisse jongens kan brengen.”

Vanhaezebrouck had het ook nog kort over de wedstrijd tegen Shkëndija. Gent slikte al vroeg in de match een tegendoelpunt maar van onderschatting was er volgens de coach geen sprake. “Iedereen wist dat het een belangrijke wedstrijd was, we waren dominant en we begonnen ook goed aan de partij maar zowel aanvallend als defensief waren we niet scherp genoeg. Als de tegenstanders ook nog eens hun handen mogen gebruiken, dan wordt het heel moeilijk.” Vanhaezebrouck was wel tevreden over de kwaliteit van de invallers. “Vooral Simon vond ik heel actief. Zo zou het elke week moeten zijn: de jongens die erin komen, moeten voor een meerwaarde kunnen zorgen.”

Waarna Vanhaezebrouck de focus onmiddellijk verlegde naar de komende wedstrijd tegen het Westerlo van Bob Peeters, afspraak zondagavond om acht uur in de Ghelamco Arena. Wat verwacht onze trainer van die match? “Ik heb dezelfde verwachtingen als voor iedere match: het wordt moeilijk, maar we spelen thuis en alle thuiswedstrijden moet je proberen te winnen. Ik verwacht dat Westerlo zal willen stunten en een beetje op dezelfde manier als Shkëndija zal komen voetballen, rekenend op de omschakeling. Wat dat betreft moeten we opletten omdat we daar tegen Shkëndija niet altijd even goed mee omgingen.” 

De kans is groot dat Vanhaezebrouck zondag op Kalifa Coulibaly rekent, die zijn coach gisterenavond de overwinning schonk met een harde knal in minuut drieënnegentig. Opvallend: Gent won zijn laatste twee thuiswedstrijden telkens met doelpunten ver in de toegevoegde tijd. Vanhaezebrouck heeft echter geen medelijden met fervente nagelbijters. “Het maakt mij echt niet uit wanneer we scoren, als we maar winnen”, lacht hij. Dat uitgerekend de boomlange Coulibaly tegen een sterk terugplooiend Shkëndija voor een gigantische ontlading in het stadion zorgde, is volgens Vanhaezebrouck geen toeval. “Als er iemand een muur kan ontmantelen, dan is het Kalifa. Die jongen heeft een ongelofelijke evolutie doorgemaakt sinds hij bij Gent zit. Er was, bij wijze van spreken, veel werk aan maar hij heeft een schitterende mentaliteit en drive kunnen opbrengen, het is een echte doorzetter en hij heeft veel goesting om bij te leren. Voor al die verschillende zaken wordt hij nu beloond.”