Peter Balette: ''We onderschatten Lokeren absoluut niet''

Speeldag 23 - Jupiler Pro League - 25-01-2017 om 20:30 u

De wintermercato loopt nog maar de winterstop is wel degelijk voorbij. Na de overwinning tegen Charleroi op vrijdag mag KAA Gent morgen op bezoek bij de buren uit Lokeren voor het 23e duel in de Jupiler Pro League, een belangrijk duel in de aanloop naar de Play Offs. Op de klassieke persconferentie aan de vooravond van de wedstrijd voerde assistent-coach Peter Balette het woord. Hij verving coach Hein Vanhaezebrouck die in Brussel voor de geschillencommissie verscheen, een uitloper van de bewogen thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht.

Ziekenboeg

Voor de mogelijke selectie tegen Lokeren staan bij enkele namen nog wat vraagtekens. “Renato Neto (knie), Kalu (adductoren), Rob Schoofs (voet) en Ndongola hebben maandag niet volop meegetraind hadden met de A-kern. We trachten ze nog klaar te stomen voor de wedstrijd tegen Lokeren. Na de training later op de dag zal de coach beslissen of ze inzetbaar zijn of niet. Rami Gershon heeft, net als Jacob Rinne, wel meegetraind.”

Lokeren uit

“We zijn volledig gefocust op de wedstrijd tegen Lokeren. Niet op de volgende match. Het verlies van Lokeren op Moeskroen bewijst nog maar eens dat je ploegen die lager dan je in het klassement staan niet mag onderschatten. Wij onderschatten de moeilijke uitwedstrijd op Lokeren absoluut niet.

”Het is ook een wedstrijd waarbij we onze goede resultaat tegen Charleroi meer kleur kunnen geven. Ik vind dat iedere overwinning een bevestiging vraagt in de week erna. Verliezen we nu tegen Lokeren dan komt ook onze overwinning tegen Charleroi in een slecht licht terecht. We zijn het aan onszelf verplicht om wat we vrijdag gepresteerd hebben verder uit te diepen. Het is ook een uitwedstrijd. Het seizoen leert ons moeten daar sowieso een tandje moeten bijsteken.”

“Wij fixeren ons niet op het feit dat tegen Lokeren spelen een derby is, ook al blijft dat gevoel natuurlijk hangen. Met alle respect voor Lokeren, iedere wedstrijd, ook al kondigt die zich als moeilijk aan, ook al is het een derby, ook al is het uit, zijn belangrijke stappen in de richting van PO1. Lokeren is daar geen uitzondering op. ”

Een duidelijk doel

Peter Balette was zeer duidelijk over het belangrijkste doel van KAA Gent.

“Onze coach spreekt niet over top 4, top 3 of top 2. Hij spreekt over top 6. Ons belangrijkste doel is nu het behalen van Play Off 1. Als je dat niet bereikt dan heeft het pieken of uitkijken naar een goede klassering achteraf geen enkele zin. We stellen geen streefcijfer voorop; 51 punten garandeert je geen plaats in Play Off 1. Zo rekenen brengt niets op. Eerst maken we werk van die top 6, eenmaal daar zien we wel voor welke plaats we gaan.“

Nieuwe spelers

Hein Vanhaezebrouck zette meteen vier nieuwe spelers in de ploeg voor de eerste wedstrijd na onze winterstages.

Peter Balette: “Dat wijst op vertrouwen en op een goede integratie in de groep van die nieuwe jongens en dat op die korte tijd. De aankoop van de zeven nieuwe spelers past ook in het streven om Play Off 1 te halen.”

“Het doet natuurlijk plezier dat jongens als Kalu, Troost-Ekong, Kalinic tegen Charleroi goed presteerden. Maar het is niet zo we denken dat de nieuwe spelers het extra goed moeten doen. We leggen daar de nadruk niet op. Zij zijn ook afhankelijk van de jongens die naast hen spelen en die hier al waren. Hun goede partij nemen we mee in de debriefing na de wedstrijd, evenveel en evenzeer als bv. de prestatie van Danjiel Milicevic die tegen Charleroi overal was en leiderskwaliteiten toonde.”

Goede sfeer ondanks de concurrentie 

“De club heeft al grote stappen gezet op het vlak van het inbrengen en begeleiden van nieuwkomers, zeker de jongeren. Denk maar aan Louis en Thibaut die doorstroomden vanuit de beloften. Hun opstelling was geen statement van de coach naar het bestuur of een vraag om versterking zoals soms werd geïnsinueerd. Die jongens hebben kwaliteiten en worden goed begeleid. De club investeert opdat de spelers zich zowel op als buiten het veld goed zouden voelen. Soms helpen de omstandigheden wat. Kalu heeft het voordeel dat hij in een Nigeriaans onderonsje bij KAA Gent terecht gekomen is. Simon had het op dat vlak wat moeilijker. Ondertussen is Moses volledig geïntegreerd. Hij is bijna een halve Belg”, zo lachte de assistent-coach.

“Op stage in Zuid-Frankrijk is ons als trainersstaf opgevallen hoe de spelersgroep ongelooflijk goed aan elkaar hangt. We zien dan nu ook op training. We spelen soms 11 tegen 11 en dan merk je de stevige concurrentie tussen spelers die strijden om dezelfde plaats. Iedereen gaat daar echter positief mee om, ook al is het een grote groep. We zijn daar natuurlijk blij om.”

Africa Cup

Op het einde van de persconferentie had Peter Balette het nog even over Kalifa Coulibaly die morgen met Mali aantreedt in de Africa Cup.

“Ik wens Coulibaly in eerste plaats sportief succes toe. Het zou jammer zijn mocht Mali al zijn wedstrijden in de Africa Cup verliezen. Persoonlijk zou ik het zeker niet erg vinden mocht hij snel weer op training zijn, zowel als speler maar ook als mens. Mocht Mali uitgeschakeld zijn dan bellen we hem meteen”, zo lachtte Peter Balette.