Hein Vanhaezebrouck: "Keuzes maken"

Speeldag 5 - Play-Off 1 - 25-04-2017 om 20:30 u

Play-off 1 is een rollercoaster en rollercoasters, daar zit vaart in. Zo zijn we morgen (dinsdag 25 april) al toe aan de vijfde wedstrijd van de nacompetitie. De balans van de eerste vier speeldagen is positief: thuis gewonnen van de aartsrivaal, daarna titelpretendent Anderlecht in eigen huis op een gelijkspel gehouden, vervolgens zwart beest Charleroi voor het eerst verslagen op verplaatsing en tot slot, door een gebrekkig afgesteld vizier, een puntendeling met KV Oostende in eigen huis. Morgen wacht bekerwinnaar Zulte Waregem aan de Gaverbeek, traditioneel ook geen 'walk in the park' voor de Buffalo's.

Opnieuw ruime selectie

Anderson Esiti ontbrak door schorsing sowieso, maar ook Dejaegere, Milicevic en Mitrovic zijn nog twijfelachtig na de schade die ze opliepen in de thuiswedstrijd tegen KV Oostende. Ze zijn nog geen 100% en Vanhaezebrouck beslist pas morgen (dinsdag) wie hij al dan niet klaar acht. De coach gaf alvast een grote selectie van 22 namen mee.

Moeilijk drieluik

Hein Vanhaezebrouck beschouwt de verplaatsing naar Zulte-Waregem als het sluitstuk van een moeilijk drieluik tegen ploegen waarmee zijn spelers het traditioneel moeilijk hebben: "Ik heb altijd gezegd dat we met Charleroi, Oostende en Zulte 3 moeilijke matchen hadden. Op Charleroi hebben we voor het eerst in drie jaar kunnen winnen, tegen Oostende hebben we dit jaar nog niet gewonnen en ook Zulte-Waregem is een ploeg waarvan we de voorbije 3 jaar op verplaatsing nog nwonnen. Tegen Oostende kregen we zowel in de eerste als in de tweede helft voldoende kansen om op voorsprong te komen. We hebben die niet benut en uiteindelijk komen we zelfs nog op achterstand. Normaalgezien is het dan over en uit tegen een uitgekookt team als Oostende. Maar het meest positieve van die match was dat we veerkracht getoond hebben en erin geslaagd zijn snel terug langszij te komen. Door de blessures van Andy (Esiti, red.) en 'Brechtje' op het einde van de wedstrijd, moesten we echter ons middenveld teveel herschikken en kwamen we niet meer tot echt goeie kansen." Behalve dan die ene bal van Milicevic in de laatste minuut:

"Ja die bal kwam à la Messi gisteren tijdens Real-Barça. Ze delen dan wel dezelfde voorletter M, maar er is toch nog een klein verschil.  Ik ben wel niet zeker dat Messi die bal van Mili wél had gescoord, want die was een pak moeilijker."

Weinig recuperatoren

Anderson Esiti staat sowieso morgen niet op het veld wegens een schorsing door kaartenlast. Renato Neto revalideert nog steeds en ook Brecht Dejaegere is hoogst onzeker. Als de pionnen die normaal het middenveld bevolken er niet bij zijn, dan duikt al gauw de naam van Rob Schoofs weer op. Hein Vanhaezebrouck ziet het probleem echter anders dan de meeste analisten: "Er is niet alleen Schoofs he, we hebben nog Rabiu, Birger Verstraete, Louis Verstraete, keuze genoeg. Maar het zijn wel bijna allemaal jonge gasten en niet de spelers die qua recuperatie echt uitblinken. Eerder de vervangers voor de creatieve types. Tegen een atletische ploeg als Zulte Waregem dat zoveel infiltreert vanuit het middenveld en dat met  veel power speelt, is dat misschien geen goede keuze. En das uiteindelijk waar alles om draait: keuzes maken. Ik wil als coach op mijn bank geen 4 middenvelders. Ik moet ervoor zorgen dat er een evenwicht in mijn ploeg is, dat ik zoveel mogelijk posities gecoverd heb op de bank, dat er voldoende Belgen op het wedstrijdblad staan, etc. Soms kies je ook een speler in functie van een andere speler. De ene keer heb je bijvoorbeeld wat meer gestalte nodig, de andere keer meer techniek, enzovoort. Dat bepaalde jongens in de tribune belanden is dan ook logisch. Wie op het middenveld zal starten morgen, weet ik dus nu nog niet." 

Uitsluitsel morgen om kwart na tien aan de Gaverbeek!