Hein Vanhaezebrouck: “Gulheid is ons woord van het jaar. Voorlopig.”

Speeldag 12 - Jupiler Pro League - 27-10-2016 om 20:30 u

Donderdagavond zakt Standard Liège af naar de Ghelamco Arena voor het twaalfde duel in de reguliere competitie. Een vooruitblik met de trainer.

Iedereen fit

Zoals steeds legde Hein Vanhaezebrouck eerst uit hoe het met de blessures stond. Veel viel er niet te vertellen: “We zitten met een groep die volledig fit is. Dat is bijna uniek voor de maand oktober. Op Noël Soumah na waren alle spelers op training vandaag. Ook Thomas Matton heeft vandaag voor het eerst meegetraind. Het is logisch dat hij nog wat werk heeft. Een aantal spelers hebben met de beloften meegespeeld om wat ritme op te doen”.

Een ideaal brugje voor de coach om een pluim op de hoed van de beloften, die maandag op Club Brugge met 1-5 wonnen, te steken: “Ik ben heel blij met de evolutie bij de beloften. Het spelniveau gaat er echt omhoog en we merken stilaan interessante spelers op die op termijn, op korte termijn, kunnen doorgroeien naar de A-kern. We zullen dat aankomend talent de volgende jaren ten volle proberen benutten.”

Gulheid

Terug naar de A-kern en meteen een analyse van de coach:
“Gulheid is bij ons voorlopig het woord van het jaar. We zijn heel gul voor de tegenstander en iets te weinig egoïstisch. Ik zie nog ploegen verliezen, ook topploegen, en meestal is dat na een slechte wedstrijd. Bij ons is het een beetje een ander verhaal. We verliezen punten in wedstrijden waarin we goed spelen, wedstrijden die je eigenlijk moet winnen maar die je bij een gebrek aan efficiëntie - aan beide kanten - weg geeft. Dat is zonde. Peter Vandenbempt, die KAA Gent al vaak aan het werk zag dit seizoen, heeft gelijk wanneer hij zegt dat we onszelf al te vaak in de voet hebben geschoten. Onze uitdaging is nu om de momenten die er zijn, die we zelfs afdwingen, te nemen. Hopelijk gebeurt dat snel. Dat kan al in de topper tegen Standard straks, thuis, voor onze supporters. Die geven ons altijd een extra boost.”

Bijna perfect parcours

Maar Hein Vanhaezebrouck nuanceerde ook het effect van al die gulheid van de Gantoise: “Als we de drie punten hadden gepakt op Eupen, dan hadden we tot nu toe een perfect parcours afgelegd. Dan stonden we nu op de tweede plaats in het klassement. Met een gemiddelde van drie punten thuis en een punt op verplaatsing zaten we in een ritme om mogelijks 60 punten in het regulier seizoen te behalen. Dat is veel. In de Beker van Belgie schakelden we de leider van 1B, Lierse, uit. In de Europa League hebben we de twee moeilijkste verplaatsingen achter de rug. We staan daar tweede in onze poule, wat misschien meer is dan verwacht is op dit moment. De verloren punten in Eupen zorgen er dus voor dat we niet kunnen spreken van een perfect parcours. Maar het is meteen ook geen reden om te panikeren. Het betekent alleen dat we moeten proberen die drie punten te recupereren in andere verplaatsingen.

Geen kater

Of de nederlaag nog nazinderde in de spelersgroep? “We hebben de korte tijd sinds zondag gebruikt om een aantal zaken te bespreken en te analyseren. Dat is normaal. We doen dat ook als het goed gaat. Nu wordt het wat extra in de verf gezet omdat we acht doelpunten tegen kregen in twee wedstrijden, maar we doen dat ook na een overwinning. We analyseren altijd op alle niveaus: technisch, tactisch, mentaliteit... We kijken telkens waar er verbetering mogelijk is. We bespreken hoe we efficiënter kunnen worden. We zoeken en vinden oplossingen. De afgelopen dagen is daarop goed en hard gewerkt. De spelers hebben alles goed verteerd. Ze weten wat hen te doen staat. Ze zijn klaar”, zo zei de coach beslist.

“Bovendien staat onze volgende wedstrijd volledig los van die in Eupen. Dat is niet te vergelijken. Nu wacht een veel sterkere ploeg. Standard heeft altijd veel kwaliteit gehad en zou altijd Play Off 1 moeten spelen. Ze hebben bovendien vertrouwen getankt met hun recente overwinning. Het wordt dus een heel andere wedstrijd. Onze opdracht lijkt daardoor veel moeilijker. Maar anderzijds: we spelen thuis, waar ons publiek ons uit volle borst zal steunen. Dat maakt het ook gemakkelijker”, zo sloot Hein Vanhaezebrouck af.