Hein Vanhaezebrouck: “Het moet nog allemaal gespeeld worden”

Speeldag 6 - Play-Off 1 - 30-04-2017 om 14:30 u

De helft van Play-off 1 ligt achter ons. In de eerste wedstrijd van de “tweede” ronde komt RSC Anderlecht op bezoek in de Ghelamco Arena. Een klassieke zespunter want bij winst komt KAA Gent, inmiddels tweede in de stad, tot op een luttele twee punten van de leider. Met nog vier wedstrijden te gaan. Het idee alleen al bezorgt vele Buffalo’s hartkloppingen. De coach blijft er rustig bij. Een voorbeschouwing.

Een ruime selectie

Hein Vanhaezebrouck heeft er alle vertrouwen in dat hij zondag op een ruime kern beroep kan doen, al plaatste hij een vraagteken bij bepaalde namen: “We gaan zien of Nana Asara 100% fit is. Nana trainde wel mee, net als Anderson Esiti en Stefan Mitrovic maar ook bij hen is het wat afwachten. Samuel Gigot had wat last maar deed mee met de rest. Ik denk wel dat de meeste inzetbaar zullen zijn. Renato Neto traint mee maar ik vrees dat zondag nog te vroeg komt.”

 

De beste ploeg van Play-off 1

De coach was duidelijk tevreden over de prestatie van zijn ploeg in de play offs: “We zijn halverwege en staan op de tweede plaats. Met 11 op 15 zijn we de beste ploeg van Play-off 1. We willen dat ook zijn, de beste ploeg van Play-off 1. Dat is een mooie uitdaging. We gaan dat zondag proberen tonen. Of je daarmee mooiere prijzen binnenhalen kan? Dat hangt niet enkel van ons af. In de tweede ronde spelen we drie keer thuis, waar we normaal gezien gemakkelijker punten pakken. Het is altijd onze bedoeling thuis te winnen. Het maakt in die zin geen verschil uit dat het zondag tegen Anderlecht is. De reguliere competitie heeft ons geleerd dat iedere tegenstander moeilijk is, of die nu eerste of zestiende staan. Maar met ons publiek in de rug kunnen we altijd wat meer.”

Play-off 1 is niet simpel, in vele wedstrijden ligt verlies en winst dicht bij elkaar. Ik vond het daarom ook  voorbarig om na drie wedstrijden te zeggen dat Anderlecht zeker kampioen zou worden.

Nog niets beslist

De onverwachte overwinning van Charleroi op Anderlecht, waardoor de kloof met de leider nu vijf punten bedraagt, verandert voor Hein Vanhaezebrouck niets: “Ik heb mijn spelers gezegd dat wat gisteren in het Astridpark gebeurd is, totaal onbelangrijk is. Charleroi zal er niet voor zorgen dat we onze wedstrijden winnen. We moeten dat zelf doen. Onze focus is erop gericht goed voor de dag te komen  tegen een sterke ploeg. Dan zien we wel. We kijken enkel naar onszelf.” En hij vervolgde: "Het moet allemaal nog gespeeld worden. Play-off 1 is niet simpel, er zijn nog maar weinig wedstrijden geweest waarbij het overduidelijk was dat de ene ploeg kon winnen van de andere. Op Zulte Waregem waren we veel beter in de eerste helft, maar toch had het een gelijkspel kunnen zijn. In vele wedstrijden ligt verlies en winst dicht bij elkaar. Ik vond het daarom ook  voorbarig om na drie wedstrijden te zeggen dat Anderlecht zeker kampioen zou worden. Als je acht punten uitloopt dan is de kans groot dat de competitie gespeeld is, dat is waar, maar ik vind niet dat Anderlecht op kampioenentempo door Play-off 1 davert, al waren ze zeer goed tegen Club Brugge.

Een goede wedstrijd

Hein Vanhaezebrouck is zondag vooral beducht voor de efficiëntie van paars-wit: “Ze hebben veel spelers die het verschil kunnen maken, ze weten met velen de goal te vinden. Het gevaar komt van alle zijden. Ik verwacht zondag een goede wedstrijd tussen twee ploegen die er willen voor gaan en iets op de mat willen leggen, een wedstrijd waarbij de meest efficiënte ploeg het halen zal. Anderlecht is normaal gezien een efficiënte ploeg. Wij maken in vergelijking met de reguliere en zelfs Europese competitie in Play-off 1 minder fouten. Dat belooft.”