Hein Vanhaezebrouck blijft 1 wedstrijd geschorst

Hein Vanhaezebrouck blijft 1 wedstrijd geschorst

De Disciplinaire Raad van de voetbalbond heeft zich uitgesproken over het hoger beroep van KAA Gent tegen de schorsing van onze coach Hein Vanhaezebrouck. Hein blijft voor 1 wedstrijd geschorst en zal zo de eerste competitiewedstrijd op het veld van Standard moeten missen. Daarnaast werd de voorwaardelijke schorsing voor twee wedstrijden herbevestigd, net als de boete van in totaal 3.000 euro.

Hein wordt vervolgd voor twee afzonderlijke zaken. Ten eerste omdat hij zijn ongenoegen uitte na zijn rode kaart tijdens de wedstrijd tegen Racing Genk, ten tweede omdat hij in een interview kritiek had op scheidsrechtersbaas Betrand Layec. KAA Gent vroeg voor beide zaken de vrijspraak, maar de Disciplinaire Raad heeft dus anders beslist.

In de motivatie klinkt het onder meer dat Hein Vanhaezebrouck een “voorbeeldfunctie” heeft. “Zijn houding getuigt van weinig respect voor de scheidsrechter en door het openlijk karakter ervan worden de supporters mee aangemoedigd om dit gebrek aan respect te ondersteunen. Op de tribunes zitten heel wat jongeren die ook in een competitie spelen. Zij kijken op naar de trainer van hun club en nemen zijn houding onbewust over.”

Over het interview waarin Hein over de arbitrage praat, zegt de Disciplinaire Raad dit: “De vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht dat gewaarborgd is, maar dit recht is geen absoluut recht. Meningen mogen volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dan wel kwetsen, schokken en verontrusten, maar het publiekelijk (via de media) uiten van beledigingen waarbij de eer en de goede naam van personen en de bondsorganisatie in het gedrang komen en hun integriteit in twijfel wordt getrokken, acht de Disciplinaire Raad een brug te ver.”