Hein Vanhaezebrouck: 'Onze uitgangspositie is goed maar verre van ideaal'

Hein Vanhaezebrouck: 'Onze uitgangspositie is goed maar verre van ideaal'

Gent droomt van een dagje Brussel midden maart. Zes jaar na de laatste blauw-witte volksverhuis richting hoofdstad, willen de Buffalo’s opnieuw van zo’n bekerfinale genieten. Makkelijk wordt dat allerminst, want Gent trekt met een krappe 2-1 voorsprong naar Jan Breydel. “Onze uitgangspositie is goed, maar verre van ideaal”, vindt Hein Vanhaezebrouck. “Toch trekken we met vertrouwen naar Club Brugge.”

Hein Vanhaezebrouck pent het blessurenieuws al even niet meer op aan A4’tje. Een Post-it volstaat tegenwoordig. “Ons peloton niet-inzetbare spelers wordt alsmaar kleiner. Alleen Olayinka (voet) en Van Der Bruggen (heup) werken nog aan hun revalidatie. Gershon speelde maandag de volle negentig minuten met de beloften. Eerder kwam hij al 45 en 70 minuten in actie. Van die opeenvolging aan duels ondervond hij geen reactie. Op heel korte termijn krijgen we er zo een verdediger bij.”

En er was meer goed nieuws voor de Israëliër. “Hij komt na het vertrek van Vitas en Johansson zeker op onze selectielijst voor de Champions League. De overgebleven twee vrije plaatsen liggen tot nader orde niet vast”, aldus Vanhaezebrouck, die zijn kern grondig zag wijzigen in de wintermercato. “Iemand beweerde dat onze kern nu veertig spelers zou tellen na al die transfers. Het tegendeel is echter waar: er zijn zes spelers bijgekomen en acht vertrokken. Onze groep is dus afgeslankt.”

De laatste nieuwkomer, Mbark Boussoufa, is wel een klinkende naam. Toch hoeft de gewezen smaakmaker niet te rekenen op een voorkeursbehandeling door Vanhaezebrouck. “Zijn verleden is voor mij van geen tel. Hij is één van de zes nieuwkomers en zal zich moeten bewijzen. In de eerste plaats door zijn fysieke achterstand weg te werken. Maar ook door zich te integreren in de groep. Boussoufa moet ‘one of the team’ worden. Wij zullen hem in beide aspecten zo goed mogelijk ondersteunen. Want als hij over zijn volle mogelijkheden beschikt, ben ik ervan overtuigd dat hij voor ons een rol van betekenis zal kunnen spelen.”

Ondanks het spervuur aan vragen over Boussoufa is er maar één ding waar Vanhaezebrouck momenteel écht mee in het hoofd zit: het allesbeslissende bekerduel tegen Club Brugge. ‘To Brussel or not to Brussel’, dat is de vraag. Gent zakt met een krappe 2-1 voorsprong af naar Jan Breydel. “Onze uitgangspositie is goed, maar verre van ideaal”, vindt Vanhaezebrouck. “Dat hebben we aan onszelf te wijten door die ene onoplettendheid. Toch trekken we met vertrouwen naar Brugge. Als we opnieuw niet verliezen, zijn we zeker van een plekje in de finale - dat zou een fantastische verwezenlijking zijn. We gaan er dan ook alles aan doen om dat te bereiken. Het wordt ongetwijfeld een spannend duel, waarin er voor beide ploegen evenveel druk op de ketel zit. Want Brugge moét winnen en wij mogen niet verliezen.”

(JVDV)
Foto: Ares Jucla