7 Gentse internationals nog aan de slag

7 Gentse internationals nog aan de slag

Terwijl de meeste spelers genieten van een welverdiende vakantie staan er voor 7 spelers uit de A-kern nog enkele interlandwedstrijden op het programma. Een overzicht:

We beginnen in eigen land, waar onze Belgische beloften met Matisse Samoise op 5 juni in Sint-Truiden hun laatste kwalificatiewedstrijd afwerken tegen Schotland. De Belgische beloften hebben zich enkele weken geleden reeds geplaatst voor het aankomende EK 2023 in Roemenië en Georgië. Een uitzonderlijke prestatie, want het is nog maar de vierde keer dat onze Belgische U21 zich kon plaatsen voor een groot eindtornooi. Proficiat Matisse!

Ook 4 jongens van onze kampioenenlichting bij de U15 werden geselecteerd. Bert Quinten, Matisse Willemot, Noach Laghmich en Viktor Noi Vidarsson voor een dubbele confrontatie met Zwitserland. De heenwedstrijd eindigde op een 3-1 overwinning met o.a. goals van Laghmich & Vidarsson. De terugwedstrijd wonnen ze opnieuw met 4-1.

Ook Andreas Hanche-Olsen is opnieuw geselecteerd voor de Noorse nationale ploeg en maakt deel uit van de Noorse selectie voor hun 3 wedstrijden in de Nations League. Op het veld van Servië bleef Andreas de volledige wedstrijd op de bank. De Noren wonnen met 0-1 na een doelpunt van superster Erling Haaland. Noorwegen speelt nog tegen Zweden (05/06) en Slovenië (09/06).

Naar Afrika dan, waar Michael Ngadeu het in de kwalificatiewedstrijden van de Africa Cup 2023 opneemt tegen Burundi. Iron Mike heeft een ijzersterk seizoen achter de rug en hoopt met Kameroen een goede start te nemen richting de Africa Cup én als voorbereiding op het WK voetbal 2022 in Qatar. Normaal gezien zou Mike het in zijn poule opnemen tegen het Kenia van Joseph Okumu. Die duels zullen echter niet plaatsvinden gezien Kenia door de FIFA werd uitgesloten van deelname aan internationaal voetbal. De FIFA protesteert zo tegen de ontbinding van de Keniaanse Football Federation door de Keniaanse regering (wegens vermeende fraude en het ontvreemden van zowel fondsen van de FIFA als van de Keniaanse overheid). Tot nader order zullen Joseph Okumu en de zijnen dus geen internationaal voetbal spelen.

In Angola wordt wel gevoetbald. De eerste kwalificatiewedstrijd voor de CAF 2023 tegen de Centraal Afrikaanse Republiek werd met 2-1 gewonnen. Nurio Fortuna speelde 90 minuten. Madagaskar is de volgende tegenstander.

Ook Tarik Tissoudali werd opnieuw opgeroepen voor de nationale ploeg van Marokko. In Cincinnati werd geoefend tegen de Verenigde Staten. Tarik stond in de basis en speelde 70 minuten, maar zag zijn ploeg kansloos verliezen met 3-0 cijfers. Ook Marokko vat hun kwalificatiewedstrijden voor de Africa Cup 2023 aan en neemt het daarin op tegen Zuid-Afrika (09/06) en Liberia (13/06).

Sulayman Marreh verblijft momenteel in Dubai, niet op vakantie maar voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Onder leiding van Tom Saintfiet, hun Belgische coach, werd 1-1 gelijk gespeeld. Sulayman stond de volledige wedstrijd tussen de lijnen. Verder neemt Gambia het op tegen Zuid Soedan (04/06) en Congo-Brazzaville (08/06).
 

Als laatste Afrikaanse land trekken we naar Ghana. Elisha Owusu ontbrak in de wedstrijdselectie tegen Madagascar (3-0 overwinning), maar krijgt hopelijk een nieuwe kans tegen de Centraal Afrikaanse Republiek. Na deze twee wedstrijden trekken de Black Stars nog naar Japan voor 2 oefenpartijen tegen Japan en Chili op 10 en 14 juni.