Next Match: Club Brugge - KAA Gent

Next Match: Club Brugge - KAA Gent

De heenmatch van de Beker van België verloren we met het kleinste verschil ondanks het balbezit en de betere kansen. Lukt het ons zondag in de competitie om punten te sprokkelen in Brugge? Onze kapitein en coach geloven erin.

PERSCONFERENTIE

Tweemaal tegen dezelfde tegenstander op vijf dagen. Het gebeurt niet elke week. "Club en wij zijn ambitieuze ploegen. We strijden op meerdere fronten en dan kan je elkaar treffen. Het is vervelend dat we de eerste confrontatie verloren maar we trekken ons op aan hoe we voetbalden", reageerde Vanhaezebrouck.

Woensdag zagen we Tita Tovenaar terug op de Gentse mat. Vroeger dan verwacht? "Toch wel. Tarik heeft me verrast. Meedoen aan een groot toernooi is altijd afwachten. Hij speelde niet veel en vaak zijn de trainingen tussen de wedstrijden vrij licht. Het was afwachten hoe Tarik zou terugkeren, maar daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn. Hij sloot dinsdag aan bij ons en toonde zich meteen gretig."

Hoe zit het met de fitheid van Vadis en Laurent? "Vadis is terug. Voor Laurent blijft het afwachten. In de Beker was hij eigenlijk nog niet klaar om in te vallen. We namen een risico. Of hij er zondag bij is? Dat is 50/50."

VADIS ODJIDJA 

Als Gentenaar kent onze kapitein het belang van de match tegen Brugge. "Ik weet wat het betekent. Na de match tegen Antwerp waren onze supporters al meteen bezig met de Slag om Vlaanderen. Ik denk dat ze na woensdag ontgoocheld waren, net als ons. Ons spel was goed net als de getoonde strijdlust. Een iets ontbrak en dat willen we zondag rechtzetten."

De strijd om Play-Off 1 is nog niet gestreden maar wordt moeilijker beseft Vadis. "We hebben het geluk dat andere ploegen ook minder presteerden. Als je de kansen niet neemt, komt er een moment dat je het niet meer zelf in de hand hebt. We focussen nu op zondag en zijn klaar om vol gas te geven."

HEAD-2-HEAD

Club Brugge      KAA Gent
LWDDW                                  Last 5 games                           DDDDL
2                                  Position 6
48                                  Points 37
46                                  Goals Scored 36
30

                                 Goals conceded

26

PRE-MATCH FACTS

 • Club Brugge verloor twee van de laatste drie ontmoetingen met KAA Gent in het reguliere seizoen van de Jupiler Pro League (W1), evenveel als van de voorgaande negen (W5, G2).
   

 • Club Brugge verloor het meest recente thuisduel met KAA Gent in de Jupiler Pro League (0-1 in december 2020), maar verloor al sinds november 2012-april 2013 niet meer twee opeenvolgende thuismatchen tegen dezelfde tegenstander in 1A (toen 2 op rij tegen Zulte Waregem).
   

 • Club Brugge verzamelde 48 punten uit de 25 Jupiler Pro League-duels dit seizoen, negen punten minder dan in deze fase van de competitie in 2020/21; sinds de invoering van het driepuntensysteem (1995/96) lukte het geen enkele ploeg om bovenaan te eindigen aan het einde van het reguliere seizoen als het na 25 matchen 48 punten of minder had.
   

 • KAA Gent bleef zonder zege in de laatste vijf duels in de Jupiler Pro League (G4, V1), de langste reeks voor de ploeg binnen een regulier seizoen sinds juli-september 2017 (toen 6), een reeks die toen twee wedstrijden later het einde betekende van de eerste periode van Hein Vanhaezebrouck als trainer van Gent.
   

 • Club Brugge is de enige ploeg die dit Jupiler Pro League-seizoen nog niet verloor in eigen huis (W6, G6); dit is de vijfde keer in de laatste acht seizoenen dat het geen van de eerste twaalf thuismatchen van een jaargang verloor (2014/15, 2016/17, 2017/18, 2019/20 en 2021/22).
   

 • KAA Gent speelde dit Jupiler Pro League-seizoen al drie keer doelpuntloos gelijk op
  verplaatsing (waaronder in elk van de laatste twee uitduels), slechts één keer minder vaak dan alle andere ploegen bij elkaar (4).
   

 • KAA Gent (-8,95 – 36 goals uit 44,95 xG) en Club Brugge (-5,68 – 46 goals uit 51.68 xG) zijn de twee ploegen die de grootste onderprestatie noteerden op basis van Opta's Expected Goals-model dit Jupiler Pro League-seizoen.
   

 • Club Brugge (764) en KAA Gent (706) zijn de twee ploegen die de meeste balcontacten in de vijandelijke zestien noteerden dit Jupiler Pro League-seizoen.
   

 • Club Brugge-middenvelder Ruud Vormer gaf negen assists tegen KAA Gent in de Jupiler Pro League, het hoogste aantal assists van een speler tegen een specifieke tegenstander in 1A sinds Opta deze data verzamelt (2014/15).
   

 • KAA Gent-middenvelder Sven Kums is de speler die dit Jupiler Pro League-seizoen de meeste kansen creëerde maar nog geen enkele in een assist zag resulteren (33).