Thank you Roman!

Thank you Roman!

Roman Yaremchuk verlaat onze club langs de grote poort na 4 seizoenen met daarin 61 doelpunten en 18 assists in 152 wedstrijden, een prachtige Europese campagne in 2019-2020 en een meer dan geslaagd EK deze zomer. Hij tekende een contract voor 5 seizoenen bij de Portugese topclub SL Benfica. 

Van verlegen jongen tot zelfverzekerde nummer negen

Yaremchuk tekende op 16 augustus 2017 een contract bij de Buffalo's. De op dat moment 21-jarige  spits werd opgeleid in de jeugdacademie van het Oekraïnse Dynamo Kiev. Na een succesvolle uitleenbeurt bij een andere Oekraïnse eersteklasser, FC Oleksandria (17 wedstrijden, 6 goals en 2 assists), werd hij teruggeroepen naar zijn moederclub. Daar kon hij, gezien de stevige concurrentie, echter niet doorbreken, waarop hij een contract tekende in de Ghelamco Arena. 

Dankzij de steun van voetballegende Andriy Shevchenko, groeide het zelfvertrouwen van de jonge spits zienderogen.

Van een verlegen jongen, die zelf aangaf bij uitwedstrijden soms geplaagd te worden door faalangst, groeide hij dankzij hard werk en investeren in zichzelf uit tot dé nummer 9 van de Buffalo's en vaderland Oekraïne. In zijn eerste seizoen en exact 25 wedstrijden, 9 doelpunten en 1 assist na zijn debuut voor KAA Gent, ontving Yaremchuk ook zijn eerste selectie voor de nationale ploeg. Onder de hoede en dankzij de steun van voetballegende Andriy Shevchenko, groeide het zelfvertrouwen van de jonge spits zienderogen en werd hij (vooral mentaal) sterker.

In stijgende lijn door hard werk

Yaremchuk slaagde er elk seizoen in zijn statistieken op te krikken. Waar hij in zijn eerste seizoenen aanvankelijk werd uitgespeeld als linkerflankaanvaller, dwong hij na verloop van tijd op basis van zijn statistieken de positie van centrumspits af. En waar hij al snel opviel door een goeie plaatsing maar vaak nog faalde in de afwerking, bleef hij zowel op training, in de fitness als in individuele sessies na de trainingsuren werken aan zijn eerste aannames en torinstict. 

Jaar na jaar gingen het aantal doelpunten en assists in stijgende lijn tot hij de voorbije twee seizoenen helemaal ontplofte. 

Spits van Europees niveau

Hoewel Jonathan David vaak met de schijnwerpers ging lopen, kenden de Gentse spitsen (en dan zeker Yaremchuk) in 2019-2020 een fantastische start. Na 12 wedstrijden (waarvan Yaremchuk er drie miste met kleine blessures), hadden ze midden september 2019 onderling al 20 van de 29 Gentse doelpunten gescoord. Yaremchuk stond na 9 wedstrijden al met 7 doelpunten en 3 assists achter zijn naam.

Datzelfde seizoen toonde hij zich ook voor het eerst  Europees. Met 2 schitterende doelpunten was hij de grote man thuis tegen Wolfsburg. Ook in Wolfsburg maakte hij een fantastische goal bij de machtige 1-3 uitoverwinning. Dat was ook de UEFA niet ontgaan want op matchdag 3 werd Yaremchuk verkozen in het Team of the Week in de UEFA Europa League van 2019-2020

De Buffalo's bleven in de groepsfase ongeslagen in een poule met Wolfsburg, Saint-Etienne en Olexandria  en werden als groepswinnaar uiteindelijk geloot tegen AS Roma. Wegens een operatie moest Yaremcuk uiteindelijk alle wedstrijden na de winterstop aan zich laten voorbijgaan, waaronder ook de dubbele confrontatie met AS Roma. Een ferme ontgoocheling.

Op jacht naar Viscaal

Waar sinds decennia niemand in slaagde, lukte Yaremchuk bijna. Vol ambitie ging hij bij de start van vorig seizoen op jacht naar het record van Eric Viscaal. Die lukte tussen 1990 en 1995 63 doelpunten in 173 wedstrijden. Yaremchuk startte vorig seizoen met 38 blauw-witte rozen achter zijn naam; vastbesloten om zijn tot dan toe beste seizoen een nog beter vervolg te geven.

Beste Gentse doelpuntenmaker van de laatste 25 jaar. 

Zijn statistieken (152 W, 61 G, 18 A) worden echter nog indrukwekkender wanneer je beseft dat hij op plaats 2 staat qua aantal doelpunten maar slechts op plaats 17 qua aantal gespeelde wedstrijden. Zijn recordjacht strandde uiteindelijk op slechts 2 stuks van Viscaal. 

Top 3 doelpuntenmakers KAA Gent sinds 1980 


1. Eric Viscaal (1990-1995), 173 wedstrijden, 63 doelpunten
2. Roman Yaremchuk (2017-2021), 152 wedstrijden, 61 doelpunten
3. Laurent Depoitre (2014-2016, 2019-…) 153 wedstrijden, 48 doelpunten

EURO 2020

Zijn statistieken bewijzen dat Yaremchuk na 4 seizoenen de Belgische competitie is ontgroeid. Na een EK waar hij in 5 wedstrijden ook nog eens 2 doelpunten en 1 assist verwezenlijkte, is het moment van afscheid gekomen.

We wensen Roman zeer veel succes bij SL Benfica en hopen hem in de toekomst nog vaak te mogen verwelkomen in de Ghelamco Arena.

Good luck and all the best @ Benfica topscorer!