Communicatie Pro League inzake coronavirus

Communicatie Pro League inzake coronavirus

De Pro League had de voorbije dagen intensief contact met zowel de FOD Volksgezondheid, het Kabinet van minister van Volksgezondheid Mevrouw De Block als met viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). De situatie vereist op dit moment bijzondere aandacht en opvolging, maar paniek is onnodig.

Als club willen wij onze spelers en supporters beschermen in de mate van het mogelijke. Volgende maatregelen worden voor alle clubs aangeraden vanuit de Pro League in samenspraak met FOD Volksgezondheid: 

Wedstrijd tegen Charleroi

De wedstrijd van dit weekend, KAA Gent - Charleroi kan plaatsvinden, met supporters op post in het stadion. Wel vraagt de Pro League om de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid zéker te respecteren. Binnen de ruimte van een stadion, waar een grote groep verzamelt op een beperkte oppervlakte, met veel interactie, is de samenwerking van iedereen meer dan ooit vereist. 

Maatregelen 

De Pro League, KAA Gent en de andere clubs willen daarom volgende aanbevelingen expliciet communiceren aan de fans: 

  • Wie zich ziek voelt of koorts heeft, blijft dit weekend thuis en moedigt de Buffalo's aan via de live uitzendingen, clubkanalen, sociale media...
  • We willen het risico op besmetting minimaliseren. Rechtstreeks contact (handen schudden, kussen, omhelzingen,..) worden afgeraden.
  • Het spreekt voor zich dat wie hoest of niest de mond en neus bedekt.
  • Was de handen regelmatig.

Contact met spelers en fans

Contact met spelers is op dit ogenblik niet wenselijk. We vragen fans daarom om in deze periode spelers niet meer om handtekeningen, handshakes, selfies, shirts, te vragen. 

De Pro League formuleerde in samenspraak met de experten en de clubs ook een reeks aanbevelingen om het risico tot besmetting voor spelers en medewerkers in de marge van de wedstrijden tot een minimum te beperken.

  • Onnodig direct contact wordt zo veel mogelijk gemeden: geen handshakes meer bij de aanvang van de wedstrijd, toss en na de wedstrijd. 
  • Het protocol van de toss wordt behouden, maar zal, in overleg met het referee department, tot nader order gebeuren zonder handshake
  • Bij de wedstrijdinterviews wordt een minimumafstand van 1 meter gerespecteerd.  
  • Interviews in de neutrale zone moeten gebeuren op een afstand van minstens 1 meter. De club kan beslissen om deze te vervangen door een extra persconferentie, waarbij de pers op een minimumafstand van minstens 1 meter wordt gehouden. 

De Pro League, KAA Gent en alle andere clubs volgen de situatie op de voet en zijn in permanent overleg met de bevoegde diensten en experten. Bij nieuwe ontwikkelingen kunnen verdere maatregelen worden genomen, waarbij steeds de gezondheid van fans, medewerkers en spelers de eerste prioriteit is.