Hein Vanhaezebrouck: 'Groep beseft dat we geen cadeaus mogen uitdelen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Groep beseft dat we geen cadeaus mogen uitdelen'

De Buffalo’s zijn uit op eerherstel. Vier dagen na de bekeruitschakeling keert de landskampioen met getrokken wapens terug naar Jan Breydel. Klaar voor de Slag om Vlaanderen, part II. Een scherpe Hein Vanhaezebrouck zette alvast de toon in zijn persbabbel.

Verwacht geen wereldschokkende namen in de selectie van Club - Gent. Van Der Bruggen (heup) en Olayinka (voet) werken nog steeds aan hun terugkeer. En ook Boussoufa zal nog niet toveren in Jan Breydel – al komt hij misschien sneller in actie dan eerst gedacht . “Mbark moet nog even terug naar Moskou om wat formaliteiten in orde te brengen”, verduidelijkt Vanhaezebrouck. “Je weet wel, Electrabel en dergelijke opzeggen. (lacht) Waarschijnlijk is hij wel veel sneller inzetbaar dan iedereen verwacht had. Zijn fysiek potentieel is enorm en bovendien onderhield hij in Rusland keurig zijn conditie. Samen met de contractverlenging van Sven Kums was dat het tweede goede nieuws deze week.” 

Minder prettig was de bekeruitschakeling tegen Club Brugge. Al zag Vanhaezebrouck daar ook de positieve kant van in. “Het was een goede les voor onze Champions League-ontmoeting met Wolfsburg. Want ook daar valt de beslissing na een heen- en terugwedstrijd. Mijn groep beseft nu dat we geen cadeaus zullen mogen uitdelen zoals bij die tegengoal. Eigenlijk was het een simpel te verdedigen situatie, maar er was een gebrek aan communicatie en twee gemiste interventies.”

Daardoor trok blauw-zwart voor het eerst in acht duels aan het langste eind. Toch heeft Vanhaezebrouck geen schrik dat Club nu de tactische code gekraakt heeft. “Sommige mensen waren positief over de manier waarop Club ons heeft aangepakt, maar nochtans is er niets veranderd. Ze spelen nog altijd met Izquierdo als linksback en Refaelov doet bij momenten hetzelfde op rechts. Zondag zal die defensieve organisatie, met veel teruglopende jongens, er ongetwijfeld opnieuw staan.”

“En als we er eens door geraakten, werd onze aanval steevast afgebroken”, blikte de coach kritisch terug. “Kijk, wij hebben geen probleem met ploegen die er stevig ingaan - ook in de Champions League was dat vaak het geval. Alleen moeten de zaken correct bestraft worden. Zo kreeg Dejaegere eens een trap achteraan op de achillespees en werd Kums getorpedeerd aan de rand van de zestien. Twee keer kwamen ze er onbestraft mee weg. Dan help je het voetbal niet en wordt het lastig voor de voetballende ploeg.”

Ook de Brugse houding op én naast het veld stoorde Vanhaezebrouck. “De kinesist van Club zit meer op het veld dan op zijn bank. Hij gaat constant in tegen de scheidsrechter, de vierde man en de bank van de bezoekers. Nooit wordt daar tegen opgetreden. Ach, bij Club Brugge is dat een vast gegeven. Bij een overtreding vliegen alle spelers, de kapitein op kop, naar de wedstrijdleiding. Het is er als het ware ingeslepen. Bij ons zie je zulke zaken niet.”

(JVDV)
Foto: Ares Jucla