Andri Gudjohnsen is een Buffalo

Andri Gudjohnsen is een Buffalo

Vers en jong bloed voor de aanval van KAA Gent: de 22-jarige Andri Gudjohnsen heeft een contract getekend tot 2028 en mag zich voortaan een Buffalo noemen. Hij is onze eerste zomertransfer en tegelijk de eerste vrucht van de nieuwe en versterkte scoutingscel binnen onze club. 

Andri Gudjohnsen heeft een familienaam die luidt als een klok. De jonge IJslander werd geboren in Londen, want zijn vader Eidur speelde van 2000 tot 2006 voor Chelsea. Zijn opa luistert dan weer naar de naam Arnor Gudjohnsen, een van de sterspelers van RSC Anderlecht in de jaren ‘80. 

Toen zijn vader van Chelsea naar Barcelona trok, verhuisde Andri mee. Hij speelde er drie jaar in de jeugdacademie van Barça, om daarna via Gavà en Espanyol bij Real Madrid aan te komen. Als 16-jarige mocht Andri er al meespelen met de U19 van toenmalig coach en clubicoon Raul. 

De 1m88 grote spits bleef tot 2022 bij Real. Na een tegenvaller door een blessure trok hij naar het Zweedse Nörkopping. Van Zweden ging het naar Denemarken, want Andri werd uitgeleend aan de Deense club Lyngby BK. Lyngby wilde hem na de huurperiode graag definitief overnemen en activeerde de aankoopclausule. Met 15 doelpunten in 33 matchen werd hij er clubtopschutter.

Gudjohnsen is ook international van IJsland. Hij werd voor het eerst opgeroepen begin september 2021 en telt intussen 22 caps voor zijn vaderland. De jonge aanvaller maakte zijn eerste interlandgoal snel na zijn debuut, op 5 september 2021 tegen Noord-Macedonië.

"De transfer van Andri is het eerste mooie resultaat van een collectieve scoutingsopdracht binnen onze nieuwe structuur. Zelf ken ik Andri goed, want hij debuteerde bij de nationale ploeg van IJsland toen ik er bondscoach was. Hij is een spits met scorend vermogen, sterk in de zestien, en heeft de Scandinavische werkersmentaliteit." - Arnar Vidarsson, Manager Sports

Bij onze Buffalo's krijgt hij rugnummer 9, Momodou Sonko speelt voortaan met 11. Welkom, Andri! 


#COBW #TRANSFER