Hein Vanhaezebrouck: 'Heenronde afsluiten zonder nederlaag zou fantastisch zijn'

Hein Vanhaezebrouck: 'Heenronde afsluiten zonder nederlaag zou fantastisch zijn'

Vervolmaakt Hein Vanhaezebrouck zondag zijn lijstje overwonnen clubs? De coach won sinds zijn aanstelling van iedere eersteklasser, behalve Charleroi. Vorig seizoen hielden de Carolo’s maar liefst vier keer stand. Als KAA Gent die reeks zondag doorbreekt, is het herfstkampioen. “De heenronde afsluiten met 33 punten zou fantastisch zijn”, beseft Vanhaezebrouck.

Alles peis en vree aan de Warmoezeniersweg. Geen spoor van hoogmoed na de zege tegen Valencia, maar meteen de blik op Charleroi. Voor enkele jongens komt die partij echter te vroeg. “Gershon en Elhamed zijn nog even out”, opende Vanhaezebrouck. “Ook Matton (voetzool), Van Der Bruggen (buikspieren) en Pedersen (enkel) trainden niet mee met de groep. Kums was donderdag ziek en werkte vrijdagochtend individueel. Maar Charleroi komt niet in het gedrang. Depoitre is wel twijfelachtig voor zondag. Na de partij tegen Valencia was zijn voet, die nog niet 100% in orde was, gezwollen. Dat kwam waarschijnlijk door de zware belasting.”

Toch was er ook goed nieuws voor Depoitre: de onverzettelijke spits werd opnieuw geselecteerd voor de Rode Duivels, net als Sels. Kums is er dit keer niet bij. Een verrassing voor Vanhaezebrouck? “Onze jongens waren er de vorige keer voor het eerst bij. Dan is het niet abnormaal dat je eens naast de selectie valt. Alleen hadden we niet verwacht dat het Sven zou zijn. Hij haalt namelijk het hoogste niveau in onze competitie. Deze week stond hij zelfs in het Champions League-elftal van de week. Veel toppers van de Rode Duivels slaagden daar nog niet in. Ach, Sven is slim genoeg om zijn niet-selectie een plaats te geven en hard te blijven werken.”

Onder meer Dembélé en Fellaini kregen de voorkeur op de aanvoerder van de Buffalo’s. “Sommige spelers dragen iets mee uit het verleden. En Fellaini speelt nog steeds bij Manchester United, hé. Al bewijzen de Belgische ploegen momenteel dat het niveauverschil met het buitenland niet zo groot is als sommigen beweren. Over de twee duels gezien wonnen wij tegen een Valencia. Anderlecht deed hetzelfde tegen Tottenham. Dat zijn beide subtoppers in grote competities. Het wordt stilaan duidelijk dat je niet per sé in het buiteland moet spelen om in aanmerking te komen voor een selectie.”

Genoeg over de Rode Duivels. Gent treft dit weekend immers zijn zwarte beest: Sporting Charleroi. De enige ploeg waar Hein Vanhaezebrouck nog niet tegen kon winnen sinds zijn aanstelling. “Het is opmerkelijk dat Charleroi in die vier matchen altijd overeind is gebleven. We wonnen geen enkele keer en verloren daardoor zelfs bijna de titel.” Ook nu verwacht Vanhaezebrouck een felbevochten duel. “Charleroi is steeds goed georganiseerd en geeft nooit op. Ze beschikken trouwens over enkele ervaren jongens. Denk maar aan Martos - de patron achterin - en Marcq. Voorin loopt met Perbet de grootste sluipschutter op de Belgische velden. In iedere ploeg is hij een kandidaat-topschutter.”

Bij winst is Gent na 25 jaar nog eens herfstkampioen. Een officieuze titel die de Buffalo’s vorig seizoen maar nipt misliepen. Zondag volgt een nieuwe kans. “Vroeger was die erkenning belangrijker”, matigt Vanhaezebrouck. “Toen waren er slechts 34 matchen en was je bij een herfsttitel halfweg. Nu volgen er nog tien extra duels in de Play-offs. Zondag gaan we gewoon proberen om onze heenronde zonder verlies af te sluiten met 33 punten. Dat zou een fantastisch aantal zijn.” 

(JVDV)
Foto: Belga Image