Björn De Neve, nieuwe TVJO Buffalo Talent Center

Björn De Neve, nieuwe TVJO Buffalo Talent Center

Met de aanstelling van sportief manager Peter Verbeke in oktober 2018 komen sinds kort heel wat zaken in beweging bij onze club. Verbeke is verantwoordelijk voor zowel het verder uitbouwen van het scoutingsapparaat als eindverantwoordelijke voor de jeugdwerking. In die laatste hoedanigheid nam hij, na een grondige doorlichting van de jeugdwerking en in overleg met het bestuur, onlangs het besluit om een nieuwe TVJO (Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding) aan te stellen. Dat wordt Björn De Neve. De Neve is een 40-jarige Ninovieter (29/08/1978) die sinds jaar en dag actief is in het (jeugd)voetbal. Hij was eerder actief als hoofdcoach bij KVV Zelzate (3e amateur) en heeft ook jarenlange ervaring als jeugdcoach, opleider en scout (zie onder).

Peter Verbeke omschrijft De Neve als een veeleisend persoon. Eigenschappen die hij nodig acht voor de goede werking van het Buffalo Talent Center en waarnaar hij ook verwees bij zijn eigen aanstelling in oktober: "Wat Belgische jeugdspelers nog vaak ontbreken is onverbiddelijkheid, winnaarsmentaliteit en de wil om te slagen. Dat is nodig om te overleven in de kleedkamer van een A-kern en om door te breken in het professioneel voetbal. Dat zal alvast een belangrijk speerpunt worden in de ontwikkeling van de Buffalo-talenten."

Björn, welkom! Wat mogen we nog van jou verwachten in de toekomst?

Björn De Neve: Dankjewel. Eerst en vooral zal ik tijdens het nog lopende seizoen veel observeren en luisteren zodat we week na week een betere analyse kunnen maken van de huidige werking, zowel structureel als sportief.  Nu al is duidelijk dat er op alle vlakken nog veel groeimarge is richting een hoger niveau. 

Structureel groeien naar een hoger niveau betekent teamwork: voldoende mensen, duidelijke verantwoordelijkheden, frequent overleg binnen de cellen en collectief gedragen beslissingen nemen. 

Ook op sportief vlak zullen we er naar streven om de nodige stappen vooruit te zetten door samen een steeds sterker verhaal uit te schrijven.  Voetbal omvat verschillende facetten die in elkaar moeten overvloeien. Ons verhaal moet helder zijn.  Er moet continuïteit en herkenbaarheid zijn, maar we willen ook inzetten op vernieuwende elementen die een meerwaarde kunnen zijn in de ontwikkeling van jeugdvoetballers. 

Bjorn, je staat bekend als een veeleisend persoon.

B.D.N.: Ik kan me voorstellen dat men dat over me zegt, ja. Vaak maak ik me de bedenking of we doorsnee in ons Vlaamse Voetballandschap niet een veel te softe opleidingscultuur hebben.  Ik ben overtuigd van wel en dat het -vanuit een positief kritische insteek- anders en beter kan.  Niet alleen meer en veelzijdiger trainen, ook de manier waarop.  Zelfs met een klein beetje extra middelen is veel mogelijk en kunnen we de lat meteen een heel pak hoger leggen.  We rekenen bij iedereen binnen KAA Gent jeugd daarvoor op positieve betrokkenheid, zin voor initiatief en verantwoordelijkheid, extreme voetbalpassie en uiteraard Gentse trots.

Wie is Björn De Neve?

  • Geboorteplaats Ninove (29/08/1978) / Huidige woonplaats: Wachtebeke
  • Licentie Uefa-A, Bachelor LO

Opgebouwde expertise:

  • 11 jaar trainer Topsportschool Gent
  • 11 jaar trainer Sport Pro Voetbal Middenschool Gent (opleiding complementair aan de clubs en in functie van veelzijdigheid)
  • Scouting Belgium U18
  • 3 jaar T1, kampioen KVV Zelzate 1e prov. en nu 3e amateur A
  • Gewezen docent Uefa-B, Uefa-A en talentscout
  • 10 jaar elite-ervaring als jeugdopleider (1j Lokeren, 2j KAA Gent, 2j Zulte-Waregem, 5j Club Brugge (U16-U17-U19)
  • Oprichter Voetbalschool Eyeco-Pass (duurzaam opleiden met extra accent op oog- en waarnemingstraining)
  • Auteur praktijkgericht trainershandboek “Handelingssnelheid in Voetbal – Opleiden binnen de juiste verhoudingen”

VOLG BJÖRN OP TWITTER

 

 

KAA Gent neemt na een samenwerking van vele jaren afscheid van Peter Van Den Abeele en stelde onlangs een nieuwe TVJO aan in de figuur van Björn De Neve. Een moeilijke beslissing?

Peter Verbeke: Dat was het zeker. Peter Van Den Abeele is doorheen de jaren een echt gezicht geworden van KAA Gent en heeft hier ook veel zaken kunnen verwezenlijken. Daarenboven kon ik Peter ook als persoon erg waarderen. Toch was het onze analyse dat we met KAA Gent een volgende stap moesten zetten richting verdere professionalisering en binnen dit kader ook een nieuwe dynamiek moesten installeren. Iedereen hier moet immers beseffen dat ze voor een structurele topclub werken. In dat opzicht was de aanstelling van een eisend en dwingend persoon als  TVJO ook noodzakelijk.

"Björn beschikt over de voetbaltechnische en professionele ervaring om onze Jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen." - Peter Verbeke

Waarom precies de keuze voor Björn De Neve?

P.V. : Zoals gezegd is Björn iemand met een zeer hoog werktempo en verlangt hij van zijn entourage dezelfde inzet en verbetenheid. Maar daarnaast is Björn ook iemand die al vele jaren nadenkt over voetbal en hierbij een visie heeft ontwikkeld waarbij hij ook steeds oog heeft voor wat toekomstige evoluties kunnen brengen. Kortom, hij beschikt over voldoende voetbaltechnische en professionele ervaring om KAAG naar een hoger niveau te tillen.