Onder de loep: Istanbul Başakşehir

Onder de loep: Istanbul Başakşehir

In de achtste finales van de UEFA Conference League treffen we İstanbul Başakşehir. Een moeilijke tegenstander volgens Hein Vanhaezebrouck. Maar wat moeten we weten over onze nieuwe Europese uitdager?

GESCHIEDENIS

İstanbul Başakşehir is een jonge club die pas in 1990 werd opgericht onder de naam ISKI Spor Kulübü. De nieuwe club - toen nog eigendom van de gemeentelijke waterdistributiemaatschappij - promoveerde na één seizoen in de regionale amateurliga naar derde klasse. Al snel volgde een nieuwe naamsverandering: İstanbul Büyükşehir Belediyespor, een hele mond vol. In 1993 volgde een nieuwe promotie naar tweede klasse en in 2007-2008 naar de ‘Süper Lig’, het hoogste niveau in Turkije. 

Başakşehir bestaat in zijn huidige vorm nog maar 9 jaar. In 2014 werd de club gekocht door eigenaars met banden bij de AKP, de politieke partij van president Erdogan. Meteen het signaal voor een nieuwe naamsverandering, dit keer naar het huidige İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü. “Başakşehir” verwijst naar het district in het noordwesten van Istanbul waar de club gelegen is.

İstanbul Başakşehir is één van de acht clubs uit Istanbul in de Turkse eerste klasse. De club  heeft een nauwe link met Recep Tayyip Erdogan, de Turkse President. Het team speelt niet toevallig in oranje en blauw, de kleuren van de partij van Erdogan. De voorzitter van Başakşehir behoort ook tot de familie van Erdogan.

SUPPORTERS

In 2020 werd İstanbul Başakşehir voor het eerst kampioen in Turkije. Het supportersvoordeel voor alle clubs viel weg door de Covid-19 crisis. Maar de spelers van Başakşehir waren dit eigenlijk altijd al gewoon, want er komt weinig volk kijken naar de thuiswedstrijden. Soms kan het aantal supporters tijdens zo'n thuismatch zelfs zakken tot 2.000.

Ook voor Europese wedstrijden loopt het Başakşehir Fatih Terim Stadium niet vol. Zo waren er tijdens de thuismatch in de groepsfase tegen Fiorentina bijvoorbeeld maar 5.832 fans aanwezig.

STADION

Het stadion van Başakşehir biedt plaats aan 17.800 supporters. Het is vernoemd naar de legendarische Turkse voetballer en trainer Fatih Terim. Terim was 4 keer coach van Galatasaray, won als bondscoach brons op het EK 2008 en trainde ook Fiorentina en AC Milan in de Serie A. In 2000 won hij met Galatasaray de UEFA Cup. Terim is daarmee de enige Turkse coach met Europees eremetaal.

CLUB

Bijnaam: Boz Baykuşlar (De Uilen)

Nationaal palmares: İstanbul Başakşehir werd één keer kampioen in 2020.

Europees: Sinds het seizoen 2015-2016 speelden de Turken elk jaar Europees, behalve vorig seizoen. Het is nog maar de tweede keer in de clubgeschiedenis dat Başakşehir kan overwinteren in Europa. In 2019-2020 werd het team in de achtste finales van de Europa League geklopt door FC Kopenhagen.

BELGISCHE CONFRONTATIES

Başakşehir kegelde in het seizoen 2017-2018 Club Brugge uit de Champions League na 2-0 winst en een 3-3 gelijkspel. Dit jaar schakelde het nog een Belgische club uit in Europa. Na een 1-1 gelijkspel in Turkije won Başakşehir met 1-3 op Antwerp waardoor het Europees avontuur er in de laatste voorronde van de Conference Leaugue er al op zat. 

DIT SEIZOEN

Nationaal: İstanbul Başakşehir staat momenteel vijfde in de Süper Lig. Het staat op drie punten van de derde in de stand, Beşiktaş. De titel lijkt voorlopig ver weg, want Başakşehir staat respectievelijk 11 en 17 punten achter op Fenerbahçe en Galatasaray. Afgelopen weekend verloor Başakşehir van Alanyaspor, de tiende in de stand.

Coach: De trainer van Başakşehir is de Turkse oud-international Emre Belözoglu. Başakşehir nog maar zijn tweede club als trainer. In het seizoen 2020-2021 was hij aan de slag bij Fenerbahçe als sportief directeur en interim-trainer. Als speler kwam Emre onder andere uit voor Inter, Newastle United en Atlético Madrid.

Spelerskern: De bekendste namen bij Başakşehir zijn Mesut Özil en Adnan Januzaj. Maar ook Lucas Biglia en Stefano Okaka, beiden ex-Anderlecht, klinken uiteraard nog bekend in de oren. Nacer Chadli staat onder contract bij de Turken, maar wordt op dit moment uitgeleend aan Westerlo.