Finaletornooi Belgian Homeless Cup

Finaletornooi Belgian Homeless Cup

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni heeft op en rond het Gentse Sint-Pietersplein de finalehappening van de Belgian Homeless Cup plaats. Negentien teams uit de nationale competitie en tien gastteams komen naar onze kampioenenstad. Samen voetballen wij tegen uitsluiting!

Burgemeester Daniël Termont heet de Belgian Homeless Cup van harte welkom in Gent.

Federatie voor dak- en thuislozenteams

De Belgian Homeless Cup (BHC) is de voetbalfederatie voor dak- en thuislozenteams in België. BHC gelooft in de kracht van voetbal en de kracht van mensen om stappen vooruit te zetten in het leven. Dit kan zowel sociaal (netwerk, zelfvertrouwen) als professioneel (hulpverlening, opleiding, tewerkstelling) zijn. Maar voetbal zorgt ook voor een betere gezondheid en conditie. Op het niveau van de homeless teams wordt er samengewerkt met hulpverleningsorganisaties en (semi-)professionele voetbalclubs uit heel België.

Momenteel zijn er 19 homeless teams actief (12 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 6 in Wallonië) in de nationale afdeling. Daarnaast zijn er nog eens 14 teams actief in de Brusselse hoofdstedelijke competitie. De BHC is een partner van de Football+ Foundation, de sociale pijler van de Belgische voetbalbond.

Reportagen URGent.FM over KAA Gent Homeless Blue White

KAA Gent: meer dan voetbal

Voetbal in de stad is de communitywerking van KAA Gent. Het is een unieke publiek-private samenwerking tussen KAA Gent, de lokale overheid en supporters. KAA Gent Homeless Blue White (GHBW), met zowel een dames- als een herenteam, is een samenwerking tussen Voetbal in de stad, de Stad Gent en het OCMW. De doelgroep van GHBW is heel divers en beperkt zich niet enkel tot dak- en thuislozen. Ook mensen met een beperkt sociaal vangnet, vluchtelingen en mensen zonder papieren en mensen met een verslavingsproblematiek maken deel uit van de ploeg. Het team biedt hen een nieuwe houvast, een structuur waarop ze een toekomst kunnen bouwen. Tijdens de eindhappening bezoeken alle Homeless teams de Ghelamco Arena.

Het finaletornooi op het Sint-Pietersplein

Volgende teams van de Belgian Homeless Cup nemen deel aan het tornooi: KAA Gent, Eendracht Aalst, K Lierse SK, Standard de Liège, KRC Genk, STVV, BX Brussels, UR Namur, KV&RC Mechelen, OH Leuven, Royal Mouscron-Peruwelz, SK Ronse, KV Kortrijk, KV Oostende, Club Brugge, Royal Antwerp FC, RFC Tournai, Sporting de Charleroi en RAEC Mons.  Daarnaast nemen er ook nog 10 gastteams deel. Er wordt gevoetbald volgens het straatvoetbal-format: 4 vs 4, gedurende 2 x 7 minuten, op een terrein van 16 op 22 meter. Dit is zeer intensief aangezien de bal dankzij een boarding bijna nooit buiten gaat!

Voetbalprogramma

Vrijdag 12 juni

  • 10u00 – 16u35: wedstrijden
  • 13u00 – 13u15: voorstelling van de Belgian Homeless Devils, het nationale heren- en damesteam.
  • 13u20 – 13u35: vriendschappelijke wedstrijd Belgian Homeless Devils – Southampton

Zaterdag 13 juni

  • 10u00 – 16u15: wedstrijden
  • 16u25 – 17u00: eindceremonie

Bekijk hier het volledige speelschema

Deelnemende clubs en teams

Volgende teams van de Belgian Homeless Cup nemen deel aan het tornooi: KAA Gent, Eendracht Aalst, K Lierse SK, Standard de Liège, KRC Genk, STVV, BX Brussels, UR Namur, KV&RC Mechelen, OH Leuven, Royal Mouscron-Peruwelz, SK Ronse, KV Kortrijk, KV Oostende, Club Brugge, Royal Antwerp FC, RFC Tournai, Sporting de Charleroi en RAEC Mons. Daarnaast nemen er ook nog 10 gastteams deel, waaronder een delegatie verbonden aan de FC Southampton Foundation (ENG).

Trefdag Thuislozenzorg 2015

Het Steunpunt Steunpunt Algemeen Welzijnswerk organiseert op 12 juni in Kunsthal Sint-Pietersabdij de Trefdag thuislozenzorg. Medewerkers sociale organisaties en diensten die in Vlaanderen dag in dag uit instaan voor gesprekken op straat, onthaal, opvang, begeleiding naar woonst en voorkoming van uithuiszetting, het regelen van een uitkering, het toeleiden naar opleiding of werk, kortom voor ‘de thuislozenzorg’ bieden we een dag van leren, ontmoeten en treffen.

Pro League Commissie Community

Op vrijdag 12 juni verzamelen de community managers van de Belgische profvoetbal in de Sint-Pietersabdij voor hun driemaandelijks overleg over MVO in de Belgische profclubs en in de Pro League.

Fototentoonstelling KAA Gent Homeless Blue White

Fotograaf een Keppens volgde in het kader van haar eindwerk fotografie aan het KISP de KAA Gent Homeless Blue White een volledig seizoen. Haar fantastische portretten worden tijdens de finalehappening tentoon gesteld in de OLV Sint-Pieterskerk (Sint-Pietersplein).

Supportersdocumentaire Buffalo Forever

In juli 2014 ging de supportersdocumentaire Buffalo Forever in première. Deze documentaire, gedraaid door sociaalartiestieke werkplek Victoria Deluxe in samenwerking met Circa Cultuurcentrum Gent en Voetbal in de stad, vertelt aan de hand van 11 KAA Gentsupporters het leven van de Buffalo's tijdens het seizoen 2013-14. De documentaire draait doorlopend in de OLV Sint-Pieterskerk (Sint-Pietersplein).

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

KAA Gent Homeless Blue White krijgt de steun van KAA Gent, Stad Gent, Jartazi en de Football+Foundation.