Hein Vanhaezebrouck: "KV Mechelen in PO1? Ja, maar niet ten koste van ons!"

Speeldag 30 - Jupiler Pro League - 12-03-2017 om 14:30 u

Zondagnamiddag, voor de 30e en laatste wedstrijd van de reguliere competitie, wacht ons in de Ghelamco Arena KV Mechelen, rechtstreekse concurrent voor een plaats in Play-off 1. Winnen is de boodschap want anders heeft KAA Gent het lot niet meer in eigen handen. Een voorbeschouwing met de coach.

Selectie

Hein Vanhaezebrouck kon weinig kwijt over welke spelers er zondag fit zullen zijn. “Het is nu nog niet duidelijk of we bepaalde spelers recupereren. Het is afwachten. De volgende twee trainingsdagen zullen uitwijzen wie inzetbaar is. Renato Neto is er zeker niet bij.”

De coach wees wel op een voordeel ten opzichte van de Europa League: “Door de vereiste van eigen opgeleide spelers hebben we in de Europa League een beperkte A-lijst. Zondag kunnen we wel beroep doen op spelers als  Yuya Kubo, Birger Verstraete en Rob Schoofs, wat het invullen van het wedstrijdblad wat gemakkelijker maakt”.

Drie punten!

De coach wond er geen doekjes om. Het doel is duidelijk. “We komen zondag met een duidelijke bedoeling aan de aftrap: winnen. Winnen en we zijn zeker van Play-off 1. Daar gaan we voor, ook al bestaat de kans dat een punt genoeg is. We willen deelnemen aan Play-off 1, we hebben een ploeg die daar bij zou moeten zijn. Het is waar, we hebben onze kansen wat weggegeven. Vier wedstrijden voor het einde stonden we met de rug tegen de muur. De wedstrijden tegen Standard, Moeskroen en Waasland-Beveren zijn we goed doorgekomen. Zondag wacht ons de finale wedstrijd die ons helemaal over de brug kan trekken.”

“Als er zoveel op het spel staat is er natuurlijk spanning, dat is normaal. Maar het is niet de eerste keer dat ik dit meemaak en ik heb geleerd dat je bij je doel moet blijven, je je daarop moet focussen. Ik ben gefocust en de spelersgroep ook, dat was vandaag al te merken. We dragen de wedstrijd van donderdag niet met ons mee. Het vertrouwen is er. Ik zal de komende dagen zeer goed observeren wie klaar is voor de strijd, wie helder in het hoofd is, ongeacht of het ervaren is of een jongeling, en op basis daarvan mijn selectie maken."

KV Mechelen

Hein Vanhaezebrouck weet dat zondag een geduchte tegenstander wacht. “We spelen tegen een ploeg die met veel vertrouwen speelt, zeker na hun laatste overwinning vorige week. Het is een atletische ploeg, sterk, fysiek fit, die met veel overgave speelt. Het klikt tussen de spelers en de mentaliteit zit goed. Ze spelen bovendien momenteel een beetje op een wolk. Met drie wedstrijden te gaan haalden ze op Standard en thuis tegen Anderlecht 4 op 6. Dat is een fantastisch resultaat.”

“Het is indrukwekkend dat KV Mechelen al 14 keer in dit seizoen de nul kon houden. Dat is heel veel. Het wijst op een goed collectief blok, een goede organisatie die niet veel kansen weggeeft en een goede doelman.”

De coach ziet wel een plaats voor KV Mechelen in Play-off 1, maar niet ten koste van KAA Gent. “Niet alleen de stad Mechelen wenst KV Mechelen een plaats bij de top 6 toe, het lijkt wel of heel het land dat wil. Ik zou met heel veel plezier meeduimen. Het is een fijne club met een schitterend publiek. Ze verdienen hun plaats zeker, maar niet als het ten koste van ons zou zijn. Vergeef me dus als ik deze keer niet mee doe.”

Kolkende Ghelamco Arena

Ondanks het respect voor de tegenstander zag Hein Vanhaezebrouck ook kansen. “Er is nog altijd – net zoals bij ons - een verschil tussen wanneer KV Mechelen uit of thuis speelt. Achter de Kazerne zijn ze, met de steun van hun fantastisch publiek, altijd tot iets meer in staat. Zondag spelen wij echter thuis.”

“Ik wil deze match winnen. Met 6-5 of 1-0, het maakt me niet uit. Met goed of minder goed voetbal, het maakt me deze keer niet uit. Ik zeg niet dat de beste moge winnen want de beste ploeg wint niet altijd. Het zal een strijd zijn, een gevecht. We weten dat KV Mechelen strijd kan maken, wij hebben ook spelers die dat kunnen.”

“Zondag mag het publiek niet geduldig zijn. De 20.000 supporters in de Ghelamco Arena moeten zich vanaf de eerste minuut laten horen, ze moeten meteen hun gewicht in de schaal werpen, de ploeg vooruitstuwen, pushen. Zij kunnen dat. Ze kunnen die weegschaal in onze richting doen tillen. We hebben dat al genoeg ondervonden in het verleden, ook bij moeilijke wedstrijden op verplaatsing. We hebben het vooral ondervonden in thuiswedstrijden waar ze vaak de spelers naar voren geschreeuwd hebben naar iets ongelooflijks.”

“Ik kan het me niet voorstellen dat KAA Gent Play-off 2 zou spelen. Wij geloven erin, we spelen thuis en thuis zijn we tot veel in staat. We hebben de kans, de mogelijkheden en we gaan er met het volle pond tegenaan. Tot zondag”, zo besloot Hein Vanhaezebrouck.